Den som varit på vår Facebooksida har säkert inte undgått att se att vi hade ett riktigt lyckat event i förra veckan. I samband med den årliga vindagen – Dream Big – Discover California Wine – en mässa främst för branschfolk som arrangerades av California Wine Institute tillsammans med Svenska Dagbladet. Här ställde 135 kaliforniska producenter ut sina mer än 600 viner.

Många vinproducenter är redan representerade i Systembolaget men det var många vinhus som sökte kontakt med svenska importörer som var intresserade av nya kaliforniska viner och för att lära känna den svenska marknaden bättre. Även vår producent Scheid Family Wines från Monterey ställde ut på mässan och i samband med detta arrangerade vi kvällen efter, den 15 mars, en Winemaker’s Dinner. Platsen var restaurang Hemma hos Kaj i Hammarby Sjöstad och vi samlades där kl 19.30.

Simon välkomnar gäster med bubbel

Här ses Simon Källquist välkomna alla gäster med bubbel

Innan dess hade vi förstås fullt upptåg med att fixa och förbereda på restaurangen, ställa fram viner och glas för att kunna välkomna folk och samtidigt se till att våra amerikanska vänner från Scheid, ansvarig vinmakare och vvd Dave Nagengast och Gaby Marble från marknadsavdelningen, skulle känna sig hemma i miljön.

de 3 vinerna för kvällen: District 7 Pinot Noir, District 7 Chardonnay och Stokes’ Ghost Petit Sirah
Huvudpersonerna för kvällen var ändå dessa tre viner

Vi märkte snabbt att restaurangen fylldes med vingäster och Vinjournalens läsare, eftersom de marknadsfört evenemanget. Vilket gensvar!

Det var ett 60-tal glada och förväntansfulla folks som kom och det var fullt! Det fanns inte en plats kvar och vi fick till och med tyvärr tacka nej till sista minuten bokningar. Detta var upptakten till ett mycket lyckat vin & matmingel med intressanta mellanstickare och kul historier kring vinerna. Redan från första stund var stämningen på topp!

Vi fick lite gott bubbel till att börja med. Crémant du Jura (74265) en snygg chard från Caveau des Jacobins och Chateau Béthanie gav kvällen en elegant inledning med härliga aromer av syrlig frukt och pain rîche. En crémant som du kan läsa mer om här!

Vinmakaren Dave Nagengast och Gaby Marble

Scheids vinmakare Dave Nagengast och Gaby Marble

Det dröjde inte länge förrän alla hittat en plats kring de vackert dukade borden. Samtalen hade redan kommit i full gång och nu var det dags att hälsa alla våra gäster formellt välkomna tillsammans med Scheid Family Wines.  Dave, som är vinmakare och ansvarig för hela Scheids vinproduktion, berättade om sitt arbete, om de vingårdar som företaget har i olika delar av Monterey och om deras genuina miljöengagemang. Lyssna på honom i den här filmen!  

Vi vill verkligen ge maten full eloge! Vi serverades en delikat soppa på hummer med pilgrimsmussla, en stekt fläsksida med betor och rotfrukter, därefter en ryggbiff med chipotle, skogssvamp och vitlök. Vi avslutade med en smarrig passionsfruktssorbet.

2 rätter som prov på den goda maten
Så här läckert såg det ut!

Men det var ändå vinerna som allt handlade om! Dels vår fräscha och eleganta District 7 Chardonnay 2016 (70893) till hummersoppan som blev mycket populär och fick fin kritik från gästerna. Vinet har jag bloggat om tidigare, du kan läsa här!

visar hur mycket folk det var mellan borden
Det var fullspikat i restaurangen!

Nästa rätt kröntes med District 7 Pinot Noir 2016 (6578) en mycket god och fruktig Pinot som gästerna tyckte var en riktig höjdare! En generös fruktbouquet med kryddor, chokad och tobak matchade fläsksidan mycket bra. Ja visst, det har vi bloggat om massor, du kan läsa mer här.

Det tredje och sista vinet har vi faktiskt inte bloggat om alls… det handlar om ”spökvinet”, 2015 Stokes’ Ghost Petit Sirah (75247) och som har en egen hemsida, klicka här!

Då passade Gaby på att berätta om legenden om hur den brittiska sjömannen J. Stokes snodde med sig fartygets läkarväska för att börja en ny karriär i Monterey om läkare. Så småningom, när många a hans patienter dog, upptäcktes han och det sägs att han fortfarande spökar i huset som ännu står kvar. Scheids komplexa och mustiga vin Stokes’ Ghost är icke desto mindre ett riktigt gott vin av druvan Petite Syrah. Mörk fruktkompott med lakrits och peppar men mjuka tanniner. Perfekt till den kryddade ryggbiffen!

.

.

allt i ett flaskan The Duchess
The Duchess Greenery

Sedan öppnade baren! Men vi är inte sämre än att vi ville följa den nya trenden om alkoholfria drinkar och godaThe Duchess Greenery gjord på återdestillerad enbärsextrakt som ger en distinkt Gin & Tonic smak. Men visst fanns det gin för den som visste hur man flörtade med bartendern 🙂

.

.

.

.

Tack alla inblandade som gjorde kvällen så lyckad!

Simon Källquist och Calle Nilsson kunde pusta ut
Kl 23.00 Simon Källquist och Calle Nilsson kunde pusta ut!

Similar Posts