Första gången som jag hörde om staden Salinas, så var jag inte gammal. Jag såg en intervju med författaren John Steinbeck som föddes i Salinas, Kalifornien och han berättade bland annat om en annan liten stad, Soledad, lite sydost om Salinas. Soledad var den stad som många immigranter först kom till i Kalifornien för flera hundra år sedan. Efter den filmen började jag packa min ryggsäck. Jag blev nämligen totalt begeistrad och ville flytta till Soledad. På studs.

Jag vet inte vad charmen med staden var för min del. Men Soledad är det spanska ordet för ensamhet och där, på de tiden, fanns det verkligen ingenting, bara torrt landskap och lite fnöske som blåste för vinden. Idag bor det 26 tusen personer där. Soledad ligger i Salinas Valley som brukar kallas för the Salad Bowl of the World och här ligger milslånga rader med jordbruk efter jordbruk. Sen finns det några lastbilscaféer, alltså truck stops, som är en kvarleva från 50-talet, sedan några huvudgator med affärer och resten är mest hus, där folk bor. Inte så särskilt upphetsande kanske.

Den lilla staden Soledad har på något sätt förföljt mig genom livet och kanske beror det på att jag också älskar goda viner som görs på druvan Pinot Noir.

Nu undrar du… vad har staden Soledad med druvan Pinot Noir att göra? Jo, i Soledad odlades faktiskt den allra första Pinot Noir druvan i hela Kalifornien.

Mission Nuestra Señora de la Soledad foto: California Mission Guide

År 1791 grundades en fransk/spansk mission strax söder om staden som hette Mission Nuestra Señora de la Soledad, vilket är spanska för ”vår fru av ensamhetens mission”. Därifrån fick också den lilla staden sitt namn. Så här bodde det alltså franciskanermunkar och det var de som tog med sig Pinot Noir druvan till Kalifornien och de planterade den första vinodlingen just här för över 200 år sedan.

Idag finns det fler än 150 vingårdar – och cirka 85 vinodlare – enbart i Monterey och där, i detta härliga mikroklimat, odlas 42 olika vindruvor. Man kan inte tro att det är sant! Det lustiga med Monterey är att varje vinodlare följer sina personliga preferenser när de gör sin Pinot Noir, ett vin som får en egen smakprofil och unik stil. Den välutvecklade smaken får man förstås av Montereys växtsäsong som är längre än vad vi har i Europa och det gör med all säkerhet också att druvorna blir mer fruktiga och saftiga och att vinerna generellt är mer balanserade.

Det är så häftigt att vår District 7 Pinot Noir (6578) från duktiga Scheid Family Wines har blivit så populär i synnerhet hos oss i Sverige. Men inte så konstigt kanske, för denna Pinot Noir är ju populär och känd över hela världen.

Nej, det här är ingen Zinfandel som många tycker och den liknar inte en Cabernet heller. Druvan Pintot Noir är för mig elegantare och sexigare än alla andra druvor. Vet ni vad jag känner när jag dricker denna Pinot Noir? Detta vin har en så väldefinierad karaktär och balans av frukt, mineral och fat i ett läckert samspel. Saftigheten kommer från de röda mogna sommarfrukterna jordgubbar och hallon och det får mig att längta till sommaren. Varje liten klunk bjuder också på små, små kryddiga toner av kanel och en släng av sandelträ. Hela denna subtila smakpalett avslutas sedan med en puff av nougat.

Just nu känner jag för att glömma alla andra 41 druvorna som växer här. Monterey County kommer alltid att definieras av druvan Pinot Noir. Kan man komma närmare himlen?

Similar Posts