Den 11 augusti ska vi ha vår årliga kräftskiva.

Klurar lite på när kräftpremiären egentligen är. Alla säger olika. Tidigare fick man inte fiska kräftor innan den 7 augusti och då var det fritt fram att ha kräftskiva från och med den 8:e. Det var så enkelt att komma ihåg det.

Vi äter över 2500 ton kräftor varje år men idag när butikerna säljer frysta kräftor hela året om, så verkar meningarna gå isär. Många menar att kräftpremiären infaller efter den fösta onsdagen i augusti, alltså det blir då den första torsdagen som man kan äta första kräftan och andra menar att det är den andra torsdagen i augusti. Så vem vet?

Måhända vi hade den första kräftskivan någon gång på 1500-talet, för så länge har vi svenskar ätit kräftor, i alla fall de nobla kretsarna där kräftan ansågs vara en delikatess. Senare på 1800-talet började medelklassen också äta kräftor och på 1900-talet firade man den första allmänna nationella kräftfesten.

Kräftskivan brukar markera slutet av sommaren, men med temperaturer som 34 grader i skuggan och nationellt grillförbud, så verkar augusti i alla fall inte bli vår sista sensommarmånad. Eftersom det finns goda frysta så kostade jag på mig ett paket och min personliga kräftpremiär har redan infallit.

Importen av kräftor från Kina retar gallfeber på mig, jag skulle aldrig köpa en enda kinesisk kräfta. Turkiska kräftor är typ ok. Det har de alltid varit. Men det är lite med kräftor som med jordgubbar. De svenska är bäst. Och dyrast. Men den svenska färska signalkräftan som man köper i en liten hink, tycker jag är godast. Så jag kör efter mottot: hellre färre kräftor, men godare!

Men nu tinade jag upp några ynka turkiska kräftor i mer än ett dygn i kylskåpet och kokade dessa sedan i lag med en dillkrona. Här ligger en tillsammans med en liten vinbrässerad bläckfiskring som blev över från igår. Serverade allt med spagetti som jag svept i en smör- och riven Västerbotten. Gudagott!

I glaset har jag ett vitt vin, en riktig goding och en frodig Chardonnay från 2015 producerad i AVA Monterey.  Att välja vin som dryck till kräftorna är  inte så konstigt längre och vi ska de närmaste veckorna titta på lite olika viner som kan passa beroende på hur ditt kräftbord ser ut. Sältan och sötman i kräftor kräver ett vin som är något komplext, runt och med bra balans mellan rik fyllighet och djärv friskhet. När jag själv får välja så blir det en Chardonnay. Är vi dessutom flera, så tittar jag lite på prislappen också.

District 7 Chardonnay | SB 70893 | 125 kr finns i beställningssortimentet men det är väl värt att beställa hem några flaskor av detta utsökta vin till kräftorna. Vinet är producerat av en av de bästa producenterna i Monterey County, Scheid Family Wines, ni vet producenten med det goda Pinot Noir vinet (SB6578) och som är känd för att göra kvalitetsviner i världsklass till schyssta priser.

District 7 Chardonnay är ett rent vingårdsvin producerat och buteljerat i Monterey AVA. Kalifornien har 17 separata druvdistrikt och namnet på vinerna, District 7, är det sjunde druvdistriktet i Monterey.

District 7 Chardonnay är ett elegant och snyggt vin och dessutom perfekt kräftvin med trevliga aromer av vaniljkola, apelsinblom och gult moget äpple. En ljuvlig smak av ananas, asiatiskt päron med lite citrus. Tillsammans ger detta en krämig framtoning som präglas av honung och ek.

Och äter du inte kräftor så kan du med fördel servera denna Chardonnay till fisk och skaldjur, till exempel stekta pilgrimsmusslor med grönsaker eller en kyckling piccata.

Vinmakaren heter Dave Nagengast och har arbetat på Scheid Family Wines sedan 2002. Hör honom berätta kort om de fantastiskt vackra vingårdarna och hans hem i Monterey på länken här.

Så nu sitter jag alltså här, dricker min Chardonnay och äter min kräfta. Vänder och vrider. Funderar och planerar för hur vår kräftskiva ska se ut. Vilka som kommer, vilka tillbehör vi ska ha till kräftorna, vilken snaps ska vi ha… ska jag köpa eller ska jag Ernsta och göra min egen snaps? Men den allra klurigaste frågan är nog vad som kan kännas lite mer fräschare och nytt än den traditionella västerbottenpajen. Har du idéer som du kan dela med dig av?

Så tittar jag på osträtter till nästa vecka!

Ta det lugnt därute i sommarhettan!

Similar Posts