Dagens ämne: Hitchcock, hans filmer och hans viner.

Good eeeevening….!

Allting började för 1928 med en stum komedi som hette Champagne. Men det som snarare satte igång min fantasi är att jag har en Hitchcock revival, där jag just nu ser om många av hans tv-filmer.

Det finns också ett brev som 1962 skickats från Hitchcock till Ronald Avery, en känd vinhandlare i Bristol och som sålde sina fina viner till många kändisar.

Hitchcock, som var en passionerad oenofil, beklagade sig för Ronald att det var så svårt att hitta bra franska viner i USA, och inte minst det faktum att han som privatperson heller inte fick importera viner till Kalifornien på grund av ”de vansinniga amerikanska dryckeslagarna”. Kunde Ronald hjälpa honom?

När Alfred Hitchcock skrev brevet bodde han redan i prestigefulla Bel-Air i Los Angeles, där han hade en fantastisk fin specialbyggd vinkällare och han tog alltid chansen att visa sina vänner runt i sin prominenta källare. Han köpte också en vingård i närheten, i bergen Santa Cruz.

Han älskade särskilt viner från Bordeaux och Bourgogne. Efter 53 filmer, så blev han en av de främsta marknadsförarna för de viner han älskade. Så mycket att Confrérie des Chevaliers du Tastevin bjöd in honom till en ceremoni som ägde rum vid Château du Clos Vougeot 1960. Hitchcock var djupt hedrad. Det var ett av de få tillfällen då han faktiskt log.

Sir Alfred tyckte om att dricka gott och att äta gott. Hans middagar var legendariska i stilen Cordon Bleu och gästerna hälsades alltid välkomna med hans favoritdrink Mimosa (Champagne och apelsinjuice). Perfektion! Skrapar man på ytan och tittar närmare på Hitchcocks viner, så är det druvorna som sticker ut. Han sa någon gång att han med glädje kunde spendera hela ditt liv tillsammans med en perfekt flaska Pinot Noir. Jag misstänker att Hitchcock också kanske gjorde det, på sitt sätt och att han med sin vingård i Santa Cruz försökte återskapa sina franska favoritdruvor som utan tvekan var smakfulla druvor som Pinot Noir och Petit Sirah.

Det finns nära nog inte en av hans filmer där vin på något sätt inte figurerar. Jag tänker också på hans spännande kortfilmer, ni vet de där som han presenterade i tv på någon timme ”Alfred Hitchcock presenterar” (finns på Youtube).  Jag tänkte vi skulle para ihop 2 Hitchcock-filmer med 2 kaliforniska viner.

.

Notorious, 1946

#1 – Film:  Notorious! 

Cary Grant och Ingrid Bergman 1946. Spionthriller under 2:a världskriget. Ingrid Bergman och Cary Grant upptäcker en undercover verksamhet där nazisterna bygger en atombomb i en vinkällare genom att smälta uran i vinflaskor. En perfekt blandning av film och vin, men här behövs en smakfull och elegant druva! Och så ser man dessutom helt tydligt att det står en flaska Pinot Noir på hyllan i vinkällaren.  

#1 – Vin: District 7 Pinot Noir 2016, (SB 678) 125 kr

Lika snygg som Cary Grant är denna Pinot Noir rån Monterey som finns i systembutiken. En läcker, prisvärd och populär Pinot Noir. Mörka och glittriga droppar i glaset och ett lika fylligt och elegant exempel på en stilren Pinot Noir som som jag tror att även Hitchcook hade tyckt om. Intensivt fruktdriven med jordgubbar och halon, kryddiga toner av tobak, te och nejlika och lite choklad. Och ekfat, förstås. Komplext vin med välbalanserad syra med mjuka tanniner. En Pinot Noir som bjuder på en lång och härlig finish!

Tilltugg framför tv:n:  Italienska charkuterier som olika sorters salumi­ och lufttorkad Prosciutto och Bresaola.

.

Rebecca, 1940

#2 – Film: Rebecca

Oscarsvinnande psykologisk thriller från 1940. Utspelar sig på spöklikt gods, Manderley, där Sir Laurence Olivier spelar den aristokratiska änkemannen Maxim de Winter. Suggestiv och bitvis läskig film där den ruggiga hushållerskan Mrs. Danvers blir sjukligt besatt av hans fru nummer två spelad av Joan Fontaine och psykar henne till att ta sitt liv. Jag väjer en spöklik Petite Sirah.

#2 – Vin: Stokes’ Ghost Petite Sirah 2015, (SB 75247) 249 kr

Denna Petite Sirah från Monterey beskriver vi på hemsidan som en druva som ”inte passar känsliga själar” och namn efter legenden om skojaren ”Dr. Stokes” på 1800-talet. Han var ingen läkare alls och patienterna dog som flugor omkring honom. Även den franska druvan Petite Sirah, som inte ska förväxlas med Syrah, kom till USA vid samma tid som Stokes och har hunnit blivit en poppisdruva  Kalifornien.

Stokes’ Ghost Petite Sirah är ett djärvt, komplext och känns som ett perfekt vin till nagelbitaren Rebecca. Det är smakfullt vin med bra kropp och karaktär. Ett tätt, lila mörkt vin i färgen ed intensiv smak av koncentrerade aromer av svart frukt, plommon, peppar, lakrits och chai-kryddor. Mustiga och kraftfulla tanniner och en härlig ekfatskaraktär.

Tilltugg framför tv:n:  En fet, stark, lagrad ost som den schweiziska grottlagrade Gruyère Margot AOP lagrad minst 12 månader och massor av stora, gröna oliver och goda, smakrika röror.

– – –  – – –  

År 1979, efter en lång karriär på 67 år och efter att ha fått sitt Lifetime Achievement Award från American Film Institute, pensionerade sig Sir Alfred. Han dog den 19 april 1980 kl. 09.17.

Similar Posts