I hipsterkvarteren SoFo, den trendiga, kreativa delen av Södermalm i Stockholm, kan man verkligen botanisera bland schyssta barer. Det är ett färgstarkt område som redan för några år sedan kvalificerade sig internationellt som en av världens hipster-hot-spots tillsammans med bland annat Kreuzberg i Berlin och Williamsburg i New York.

Hur som helst: just här springer jag på en väninna som jag inte sett på evigheter. Vi blir så glada att vi raskt bestämde oss att besöka en av dessa coola barer, ta en drink och bubbla lite. Så beställer jag in min favoritdrink, en Campari med massor av is. Hon beställer …. hör och häpna ….en Spritzer! För mig var det som en blast from the past. Kändes så fel på något sätt. So not hipster! Länge sedan jag drack eller ens hörde namnet Spritzer. Men så hör jag mig säga ”jo, men jag tar också en så’n!”

Entré två Spritzers!

Vi pratar alltså om en vinspritzer, ni vet en sådan som var poppis typ år 1976 och förlorade gnistan någon gång på 90-talet, då man hade förenklat allt genom att kalla den för En Dagens. Och precis som då var denna lite halvt sötsliskig och gjord på fruktsoda.

Efteråt började jag undra hur denna uppfriskande blandning av sockerdricka och vin för första gången såg dagens ljus. På nätet fanns det flera historier om Spitzerns uppkomst. Man kan spåra drinken tillbaka till Ungern 1842 där författaren András Fáy och hans kompis, forskaren Ányos Jedlik, tog med sig en flaska med sodavatten ner till vinkällaren.  Sodavatten var sista skriket på den tiden och hade precis blivit uppfunnet. Killarna blandade sodavattnet med vin och kallade drinken för Fröccs, vilket fortfarande är det ungerska namnet för Spritzer. Men detta är en legend och troligtvis föddes Spritzern ändå på 1800-talet men i Österrike. (Tyska ’Spritzen’ = svenska ’sprutar, strö’).

Traditionellt gjordes Spritzern på vin och sodavatten, men det finns flera varianter. Sverige, Tyskland, Italien, Ungern och Kroatien gör sina Spritzers på olika sätt. Hos oss läskar vi oss med vitt vin, fruktsoda och is. I Bosnien är den gjord på rosé och innehåller en och annan fruktbit. Italienarna tycker om att blanda mousserande vitt vin, exempelvis en Prosecco tillsammans med bittersöta aperitifer, Campari går också bra.

Vore kul att testa alla dessa Spritzers nu i ökenvärmen, tänkte jag. Sagt och gjort. Jag instiftade raskt  en Spritzer-dag hemma och kan säga att det redan nu blir ett återkommande event varje sommar! Jag testade några olika viner och varianter, men den bästa Spritzern gjorde jag på Bennati Soave Classico DOC (SB 2114)

Varför tyckte jag att Spritzern av detta vita Soavevin blev allra bäst? Jo, det är en torr och fruktig Soave Classico från vinfamiljen Casa Vinicola Bennati i Venetien och vinmakaren Roberto Tebaldi. Detta vin är framställt på druvan Garganega och är därför ett mycket friskt och piggt vin med ljuvliga vitblommiga toner och en välbalanserad krispig syra mot den fina digna ljusa frukter som bland annat vit persika, melon och gråpäron. Ett vin som verkligen är mångsidigt och med en fräschhet som lämpar sig utmärkt som ett trevligt matvin till en fin fiskrätt som en toscansk hummersoppa, en fiskgryta eller en Pad Thai eller en lättrimmad kyckling i dragonsås. Så ta det som matvin till att börja med.

För att göra en italiensk Spritzer som entrédrink behöver du inte mycket vin alls och då kan du ta lite av Soaven, så kan du ha den både till maten och till drinken.

  • Ta två delar vitt vin
  • en del sodavatten
  • ett stänk Campari
  • och massor av is
  • garnera med en citronskiva

Enkelt! Det blir en helt outstanding och läskande drink, perfekt  i sommarvärmen. Den blir god eftersom bitterheten från Camparin leker med den friska blommig Soavens aromer av syrlig citrus, söt ananas och toner av krämig honung från melonen.

Vi har bloggat tidigare om goda Bennati Soave Classico DOC här >> och mer om vinet som givetvis finns i ordinarie sortiment på Systemet kan du läsa på vår produktsida här>>

Ta det nu lugnt i värmen därute och ha en trevlig helg!

Similar Posts