Soave.  Namnet har man tagit från byn Soave, som ligger några kilometer öster om Verona längs motorvägen om du kör med nosen i riktning Venedig. Jag blir så fascinerad av denna livliga italienare, men det har jag faktiskt alltid varit. Jag vurmar för syrligt krisiga vita viner av olika druvor och tänker på att min smak inte har förändrats särskilt mycket över åren, utan snarare har jag kanske blivit mer kräsen.

Kommer ihåg på 70-talet när jag pluggade i USA. Tv-annonser gav Soaven stjärnstatus och i princip blev Soave snabbt ett poppisvin både i Europa och over there. Det var efter alla trista, billiga Chardonnay och söta Liebfraumilch som man på något sätt fick i sig.

Soave med Parmesan och Bresaola

För visst går det trender vinstilar?  Varje era verkar ha sitt vita poppisvin som alltid är busbilligt och  ett vin som bara slinker ner. Kvaliteten: lättdrucket, surt för magen och hangover – big time!

Dessa olika eror verkar ändå hålla i sig under en tioårsperiod så där ungefär. Och där någonstans fanns ju även Soaven, på 80-talet. Det var som om man prånglade ut billiga Soaveviner överallt.  Men så…. en dag verkade varenda människa totalt glömma bort att det fanns något som hette Soave och alla började dricka Pinot Grigio över en natt. Pinot Grigio, druvan som blev det sista skriket på restaurang när man när man skulle välja vitt. Och Soaven, ja, den fick ta sin törnrosasömn.

Men Soaven har alltid fått behålla sitt goda namn och rykte i Italien. Veneto fick DOC-status 1963 och senare dansade Marlon Brando som Gudfadern med sin dotter Connie medan alla läppjade på ett glas Soave, hade kul och sjöng.

Merito il rispetto! Hur skulle man internationellt återigen få respekt och övererövra Soavens status? Nu började dragkampen mellan Pinot Grigio och Soaven. No contest!

Pinot Grigio, är ju en druva medan Soave är ett helt vinområde i Veneto i norra Italien. Ledde den kampen gjorde en handfull, smarta producenter som satsade på en långsiktig kommunikation med vinkonsumenter i resten av världen, dessutom la man fokus på kvalitet med stort K. Så gissa om man har lyckats med sitt uppdrag!

En av dess producenter är anrika vinfamiljen Casa Vinicola Bennati i Venetien som sedan slutet av 1800-talet framställt vin och sin Soave och idag är en av de välrenommerade vingårdarna i området. Vårt team på Concealed Wine har placerat deras goda Bennati Soave Classico DOC (2114) på hyllan i samtliga systembutiker.

Vinmakaren Roberto Tebaldi som skapat denna förträffliga Soave till 100% av druvan Garganega, druvan som ger vinet sin friska och fräscha framtoning med gula syrliga frukter som solmogna persikor, söt ananas och varm citrus och med toner av krämig honung. Här förnimmer man också en fläkt av vita blomknoppar och en härlig mineralisk ton i smaken. Tillsammans ger detta ett livligt, aromatiskt och fräscht vin med ren och rund eftersmak.

Idag är Soave är ett av de mest exporterade vita vinerna i Italien och ett terroirdrivet vin som kan klä sig i ett brett spektrum av smaker och stilar – och! – det kan även med fördel lagras ifall du vill.

Vår Soave kommer med epitetet ’Classico’ och det finns olika kvalitetsbeteckningar och stilar:

  • Soave DOC – prisvärt vin i den enklaste stilen
  • Soave Spumante DOC – en pärlande och festlig Soave
  • Soave Colli Scaligeri DOC – görs av druvor utanför den klassiska Soavesonen
  • Soave Classico DOC – klassisk Soave av druvor från det vulkanbergiga området Il castello di Soave
  • Recioto di Soave Superiore DOCG – populär söt Soave som har ett noga regelverk kring exempelvis terroir, framställningsprocess och lagring.

Så ni får ursäkta mig, alla ni Pinot Grigio -, Pinot Gris -, eller Grauburgunder-fans, vilka ni nu än är. Basta. Let’s go. Slut på dragkampen! Öppna en välkyld Soave Classico, ring mig så kommer jag på direkten.

Så här trevligt ser det ut hos Casa Vinicola Bennati i Venetien, se en kort film presentation här! 

Similar Posts