kvinnor som skålar med vinglas

Ibland sitter jag, snurrar på glaset och tittar ner in i det röda vinet. Jag undrar ofta hur många människor som den här druvan har glatt genom livet. I stunder av glädje, men kanske också i stunder av sorg. Och eftersom jag oftast jagar ett prisvärt vin återkommer jag alltid till samma druva. Sangiovese. Chianti. Brunello.

Jag kommer osökt alltid att tänka på Anthony Hopkins i skräckfilmen Hannibal Lecter och hänger ständigt upp mig på att denne läkare, seriemördare och kannibal drack Chianti när han åt sina offer tillsammans med några smörfrästa favabönor. Hemska tanke! För så var det inte alls i boken som författaren Thomas Harris skrev om Hannibal på 80-talet. I boken föredrag Hannibal ett murrigt Amaronevin. Filmmakarna ändrade sig snabbt till Chianti eftersom de trodde att Chianti skulle gå hem mer allmänt känt hos biopubliken. Vad fräckt! Man bytte helt enkelt Amarone-druvorna till Sangiovese i filmen.

Men nu var det ju goda och prisvärda viner vi skulle skriva om ???? och då fortsätter jag att komma tillbaka till Sangiovese, Italiens allra populäraste och mest planterade druva. En druva med otaliga namn som Prugnello, Brunello och Morellino, lite beroende på var i Italien man befinner sig och en druva som finns i massor av goda viner, Brunello di Montalcino, Rosso di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano och Chianti, för att bara ta några exempel, där denna druva ligger till grund för detta gudagoda vinet som är ett av världens mest mångsidiga matviner. Och det är inte bara italiensk mat som passar till. En grillad kyckling, en saftig hamburgare, en korv på grillen – Sangiovese känns alltid rätt!

en klase av druvan sangiovese

Druvan Sangiovese odlas även utanför Italien, exempelvis på Korsika, i nästan hela USA, i Chile, Australien och på Nya Zealand.

Men vill du ha en god italiensk Sangiovese bör du titta efter ett vin från Toscana med DOC eller DOCG status för då får du verkligen valuta för pengarna och den där riktiga italienska feelingen som vi tycker så mycket om.  Det kan vara 100% Sangiovese eller en trevlig mix som lättar upp vinet till en annan stil. Spelar ingen roll, alla Sangiovese-viner är helt underbara.

Min första flaska – och eftersom solen faktiskt ännu inte gassar över min utegrill – så vill jag sitta och äta gott och kura med en djupt tegelröd Brunello di Montalcino med det lilla tillägget Fattoi från 2013 (SB 3097), från orten med samma namn, Brunello di Montalcino i Toscana, lite söder om staden Siena. Italiens mest prestigefyllda DOCG och en 100%-ig Sangiovese i allra bästa stil! En Brunello di Montalcino måste enligt bestämmelser vara 100% Sangiovese. Det är ju faktiskt kombinationen av jorden i Montalcino, klimatet i denna del av Toscana och druvan Sangiovese eller Brunello (sak samma) som blir den allra bästa trion och ger vinet dess unika och goda karaktär. Producenten heter Fattoi har sedan ett antal generationer producerat Brunello viner och Rosso di Montalcino, så här är alla i familjen involverade och helt fokuserade på druvan Sangiovese.

Brunello di Montalcino Fattoi är ett kraftfullt och mycket stilfullt vin. Medan den digna frukten av kanderade körsbär, söta hallon och toner är tobak och läder spelar den ledande rollen, så spelar den distinkta fattonen och tanninerna andra fiolen. Och full av jordisk mineralitet. Den körsbärsliknande fruktigheten hos Sangiovese är helt uppenbar men det är de fasta polerade tanninerna och den balanserade syran som förlänger livet för detta vin och gör det lagringsdugligt i minst 10 år till. Detta vin blir bara bättre och bättre, det är ju ett elegant vin och märk årgången … onekligen den bästa smaksensationen av år 2013. Pris 259 kr. Är det prisvärt? Absolut! Besök gärna den svenska informationssidan!

båda flaskorna i artikeln

Mitt vinval nummer två är ett något yngre vin, det granatfärgade San Claudio II Vino Nobile di Montepulciano, från 2015 (SB 2022) och här får vi prova druvan tillsammans med de båda lokala druvorna Canaiolo Nero och Mammolo. Hör hur läckert och mustigt hela den kombinationen låter! Producenten är trevliga familjeföretaget Cantina Del Giusto där duktige vinmakaren Niccolò Mariani har varit i farten. Här på 8 hektar odlas också självklart alla tre druvorna som ingår i denna kombo.

Lite annan stil på detta vin men gottigottgott. I näsan lätt intensiva dofter dominerar även här mörka körsbär och söta hallon, denna gång tillsammans med jordnära toner, lavendel, tobak, peppar och italienska örter samt ett uns av choklad. Fat och tanniner är självklara i detta mörka, röda vin. Ungt? Ja. Men hör har man ändå lyckat få fram ett klassiskt Vino Nobile från Montepulciano som både är nyanserat och fylligt. Ett kraftfullt, kryddigt och mustigt vin med viss syra som balanseras utmärkt tillsammans med de mjuka tanninerna Vinet mår förträffligt av att luftas lite och kan dessutom vila några år i källaren. Pris 189 kr. Är det prisvärt? Absolut!

Nu gäller det bara att bestämma maten. Ska jag göra en smakrik köttragu som får koka länge med vitlök och timjan, eller ja! En caponata di melanzane med aubergine, zucchini, selleri, lök, oliver, kapris och mandel? Hur mumsigt som helst!

Similar Posts