Visst låter ordet Crémant som något vansinnigt dyrt och som kommit till av en avancerad, smörig och halvt misslyckas sliskig sås hos någon mindre belevad tv-kock… men det är faktiskt ett fantastiskt gott mousserande vin som passar utmärkt till festen med bara som lyxvin till den som gillar bubbel hellre än allt annat. Men vänta ska du få höra…

Jag – liksom så många andra – älskar bubbel! Alla typer av bubbel fungerar bra. Men jag måste säga att jag tycker att det går en slags prestige i champagne. Jag börjar bli något blasé när en flaska champagne åker fram och den eviga diskussionen kretsar kring ett fåtal lyxchampagner. Det verkar som om inget annat duger…  och i samtalet glöms alla härliga viner som franciacorta, läckra cavor och spumanten fullständigt bort ….

Därför vill jag nu presentera ett suveränt trevligt alternativ till champagne – in marscherar en underbar och lyxig Crémant från Jura!  Producenten Caveau des Jacobins på Chateau Béthanie ingår i det allra äldsta vinkooperativet i Frankrike, Fruitière Vinicole d’ Arbois från 1906. Här finns cirka 100 medlemmar med ett genomsnittligt odlingsinnehav på bara ca 3 hektar och där en tredjedel är AOC produktion. Endast 20 medlemmar arbetar med vinproduktion på heltid, en del har nötkreatur och andra odlar även grödor. En del arbetar med sitt vin på kvällen eftersom de har ett heltidsarbete, åter andra är pensionerade. Inte så konstigt att  vinproduktion är ett eget liv i kooperativet!

Här hittar du  Crémant du Jura Brut, nr 74365, 159 kr  på Systemet.

Men först, vad är egentligen en Crémant?

Ursprungligen producerades Crémant i regionen Champagne med två jäsningar enligt metoden ’methode champenoise’ men i motsats till champagnen lite mindre tryck i flaskan, mer åt det pärlande hållet. Crémant betyder krämiga bubblor. Alltså lite mindre poff! i korken och lite mer gnistrande lugnare och fullständigt ostressade bubblor i glaset.

Crémant d’Alsace är den överlägset mest produktiva regionen och man gör mer än 50 procent av alla franska crémant i den regionen. Andre regioner i Frankrike är Crémant de Bordeaux, Crémant de Die, Crémant de Limoux, Crémant d’Alsace, Crémant du Jura, Crémant de Loire och Crémant de Bourgogne.

Det bästa av allt är att när man framställer crémant så behöver an inte enbart använda de traditionella champagne-druvorna Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay. Druvorna kan variera från region till region. I Alsace får man använda Pinot Blanc, Pinot Gris, ja, till och med Riesling, faktiskt. I övrigt gäller typ samma regler. Druvorna ska vara handskördade, exakta doseringsnivåer måste hållas och lagringen ska ske under specifika tider.

Det råder ingen tvekan om att vinregionen Jura i östra Frankrike mot schweiziska gränsen har blivit den nya trendiga vinregionen som alla just nu håller ögonen på sådär lite extra. Deras crémant börjar få världsrykte nu konkurrerar fint med de mer kända Crémant från Loire och Bourgogne. Fler än en av fyra flaskor vin som produceras och säja i Jura är deras goda Crémant du Jura och av dessa är 10% Crémant Rosé.

Tillbaks till vår Crémant du Jura då, hur smakar den?

AOC Crémant du Jura Blanc Brut är som det låter, en vit och torr crémant, i detta fall en Chardonnay med en skön intensiv och harmonisk smak med krispiga aromblandningar av citrusblom, vit persika, rostad brioche och syrligt äpple. En härlig elegant fizz som charmar även den mest inbitna bubbelentusiasten. Vinet bjuder på en välutvecklad och bra struktur med fin balans mellan fyllig fruktighet och frisk syra. Den passar förstås som aperitif och serveras gärna med frukt och lite vispgrädde eller som trevlig välkomstdrink och dessutom är den lättmatchad till både fisk och skaldjur som ostron och hummer.

Vi laserade denna läckra crémant helt nyligen, i början av november, så den kommer lagom till julfesterna. Crémant du Jura finns i beställningssortimentet. Du kommer att njuta av dessa sköna bubblor!

Similar Posts