I förra veckan hade vi grillfest i grannskapet. Alla hade med sig eget och 4 stora gasolgrillar var belamrade med hamburgare, chorizo, kotletter, majskolvar … på bordet fanns smaksatta majonäser och allehanda röror likt den värsta asado i Copacabana och så öl och vin förstås. Och så vårat vin och jag skriver strax om det.

Vi kom dit lite sent och jag upptäckte direkt den så vanliga och tydliga uppdelningen som alltid uppstår på grillfester mellan män och kvinnor. Tillåt mig spekulera kring detta unika, treheliga fenomen – macho, biffar och eld! 

Där stod killarna och pratade livligt kring kött och såser. Sweet Baby Rays eller Jack Daniel’s BBQ Sauce, vilken var bäst? Några av kvarterets ’grillkockar’ viftade igenkännande till oss när vi kom. Ja, inte till mig, förstås, men till min man, som omedelbart kände sig manad att springa dit och plocka upp en grilltång. Och bli en del av The Man Zone.

Hur och när blev grillning mannens jobb, undrar jag och ser hur vännen Helena försöker övertala sin Björn, 3 år, att de skulle grilla hans burgare tillsammans. Men Björn fräste i protest: ”Jag vill ha pappas biff, den är godare!”

Ok, det börjar alltså redan i den åldern.

Att grilla utomhus må vara ett härligt sätt att laga mat och bonda med grannarna, men det krävs planering och förberedning för ett bra resultat. Det är där som vi kvinnor kommer in och handlar, gör röror, marinerar och lägger i zippåse, fixar sallad, dukar, städar…

Jag blir faktiskt förvånad varje gång som jag ser mannen min, som lagar mat en gång var tredje månad och annars inte verkar vilja ta i en grillvante, plötsligt bli som förvandlad och få en fantastisk matlagningslusta.

Jag sitter på en bänk med ett glas vin och tittar på mansgruppen som står med en öl i handen och dunkar varandra i ryggen. Borta är allt gårdsgroll om vems bil som gjort hål och slitit på vägen mest eller vems katt som använder tomterna som privata toalett. Nu var de en sammansvetsad grupp med äkta teamwork-känsla som vilken chef som helst hade blivit avundsjuk på. Yeay och vågen!

Jag väntade mig bara att få höra ett homoerotiskt, machomuskulöst djungelvrål.

Och där kom det! Skååååål! Skratt. ”Kolla nu hur elden och röken gör sitt jobb”, skriker Pär entusiastiskt med överdriven basröst. Vi ’honor’ tittar på varandra och himlar med ögonen.

….

Till grillfesten tog jag förstås med 3 av våra bästa grillviner, två fruktdrivna röda och ett krispigt vitt vin (och vi har många fler!):

Finessrikt vin i en prisklass som man sällan ser!   

Perdeberg Pinotage (SB 2137) 69 kr

Pinotage är en sydafrikansk druva som verkligen lyfter fram typiska rökiga och kryddiga toner. Den goda druvan som har blivit en symbol för den långa vinmakartradition som finns i landet har äntligen gjort comeback. Vinet är etiskt certifierat av WIETA och producenten är även Fairtrade-certifierat. Till sallader, röror, kycklingklubbor på grillen är detta mycket livliga och balanserad vin med den klassiska strukturen en bra vinkompis. Tät, fin röd färg med smak av en frisk pepprig fruktkompott – björnbär, blåbär och vilda hallon – och med drag av lakrits och aningens mynta och en släng av och rooibos, hoisin och tobak.

Läs mer om vinet här    eller   Läs mer om vinet i bloggen

Friskt och fräscht vin till grillad lax!

Bennati Soave Classico  (SB 2114), 119 kr

Vinmakaren Roberto Tebaldi på Casa Vinivola Bennati har vunnit ett och annat internationellt kvalitetspris för sitt förstklassiga vin som har den högsta klassificeringen, Soave DOC Classico. Detta är en enastående Soave på druvan Garganega, krispig och fräsch i en vinstil som är så typisk för Venetien och dess friska, vita viner. Vinet är aromatiskt och tar smak av gula frukter som solmogna persikor, söt ananas och syrlig citrus samt ett stänk av krämig honung. Någon som har en laxbit på grillen? Detta är ett riktigt gott fiskvin som även passar till skaldjur, musslor och matiga sallader.

Läs mer om vinet här   eller     Läs mer om vinet i bloggen

Vår stolta röda nyhet och ett fantastiskt smakfullt vin!

Le Monde Refosco dal Peduncolo Rosso (SB 2408) 89 kr

Vad sägs om saftiga aromatiska toner av röda mogna skogsbär, orientalisk mysk, färska örter, mjuk lakrits och choklad? Det hittar du in denna mycket prisvärda och fruktdrivna Refosco, så druvtypisk från italienska distriktet DOP Friuli Grave. Ligger det en lammkotlett på grillen så kan du räkna med intensiva och djupa Le Monde. Ett uttrycksfullt, fruktigt och kraftfullt vin med mjuka tanniner. En mycket välkomponerad italienare av allehanda druvor som exempelvis Pinot Grigio, Chardonnay, Cabernet Franc och Merlot.

Läs mer om vinet här   eller    Läs mer om vinet i bloggen

Similar Posts