Vi är inte förvånade att Eric Asimov, vinrecensent på New York Times vurmar för Sydafrikanska viner. Sedan 1700-talet, då holländarna tog med sig de första vinstockarna till kolonierna, har Sydafrikas vinindustri haft en enorm framgångssaga. Tyvärr har den framgången ofta haft ett pris och ett stigma som dröjt sig kvar ganska länge från apartheidtiden. Att den färgade afrikanska befolkningen har varit med och byggt upp denna framgångsrika vinindustri är Sydafrikanska producenter mycket väl medvetna om.

Den ideella, frivilliga föreningen, WIETA, Wine Industry Ethical Trade Association, jobbar aktivt tillsammans med många av Sydafrikas vinproducenter för att sätta ett modernt fokus på en etisk handel. Organisationen utför ’sociala revisioner’ och tittar på skäliga löner, förbättrade arbetsvillkor och en allmän social utveckling, något som alltfler konsumenter är och blir mer medvetna om idag.

Det är självklart även viktigt för oss som vinimportör att arbeta med producenter som vi vet värnar om en god etisk praxis. Även Systembolaget vill sedan några år att de internationella vinproducenterna arbetar enligt  de riktlinjer som FTA/BSCI har. Allt är inte lika rosenrött som på franska och italienska vingårdar, men det är och blir kontinuerligt bättre, även i Sydafrika.

Professor Abraham Izak Perold

På Concealed Wines har vi haft turen att samarbeta med internationella vinproducenter som arbetar tillsammans med dessa organisationer för att sätta etik och kvalitet i främsta rummet. Och det känns tryggt. Så vi delar vinkritikern Eric Asimovs entusiasm för sydafrikanska viner. Sydafrika erbjuder överlag på mycket imponerande, prisvärda och matvänliga viner med varierande vinstilar och med riktigt eleganta smaker.

Denna vecka vill vi rekommendera vårt senaste tillskott i sortimentet, Pinotage, Perdeberg (2137). Det finns bara 11 viner med den röda druvan Pinotage i Systembolagets sortiment och det känns lite extra lyxigt att vi har ett av dessa viner på bästa hyllplats. Pinotage är Sydafrikas stolta druva med en egen unik historia.

Abraham Izak Perold, professor i vinodling vid universitet i Stellenbosch, gjorde en hel del för vitikulturen i Sydafrika. Det var han som 1925 korsade druvorna Pinot Noir och Cinsault, mest på försök. Men det hela blev lite av ett mysterium i Sydafrika. Han lämnade nämligen inga som helst anteckningar efter sig och hade det inte varit för Dr Charlie Niehaus så skulle den nya druvan säkert inte funnits alls. Det blev till slut Niehaus som dokumenterade och gav Sydafrika sin stolta landsdruva. Även om druvan fick det tufft i början så blev den  till slut internationellt erkänd, men först 1991, då Kanonkop Pinotage utsågs till det bästa röda vinet vid International Wine and Spirits Competition. Idag har druvan en formell fan club, the Pinotage Associationsom promotar druvan och ger producenterna tips i odling och framställning.

Pinotage är ju förstås fortfarande en ung fast mångsidig druva och den behöver lite proffsig omtanke både i odlingen och i produktionen. Perdeberg Winery i Paal i västra Kapprovinsen, har lyckats synnerligen bra med att få till ett unikt, charmigt och mysigt vin. Perdebergs Pinotage är ett ungt vin men har den typiska smakprofilen för en Pinotage. Här finns aromer av ett flertal solmogna frukter som björnbär, blåbär och hallon. Även de peppriga kryddorna finns här. Man känner drag av lakrits, lite mynta och lite ekfat. De fina, sammetslena tanninerna liksom smälter på tungan. Perdeberg Pinotage tror vi kommer att bli en prisbomb på den svenska marknaden; för trots det låga priset, 69 kr, känns vinet som ett välbalanserat och mycket intressant vardagsvin som är otroligt lättdrucket.

Similar Posts