Alltså, allt är spännande med det här vinet! Le Monde Refosco. Priset, druvan, vingården, distriktet och inte minst smaken!

Äntligen har det mycket efterlängtade Le Monde Refosco (2408) kommit till Sverige! Det finns bara ett till vin av samma druva, Refosco Dal Peduncolo Rosso, en röd druva med en mycket lång historia i nordöstra Italien. Vill man inte säga det kilometerlånga namnet så räcker det med Refosco i alla fall i Italien, för det finns inte en vinälskande italienare som inte känner till och uppskattar druvan Refosco, trots att den faktiskt inte är så vanlig i Italien heller. Den hör hemma i vinregionen DOP Friuli Grave, där man odlar ett flertal kända internationella druvor och även de gamla naggande goda lokala druvorna: den röda Refoscon och den vita Friulanon.  De vita vinerna står för den övervägande delen av produktionen. Utan tvekan är Pinot Grigio kungen i området. Refosco dal Peduncolo Rosso odlas även i viss utsträckning i några andra regioner i norra Italien och i Slovenien och Kroatien.

Vingården Vigneti Le Monde är bland den mest charmanta och otroliga vingård som man kan få uppleva och den har rankats som en av de 100 bästa vinkällarna i Italien med ett vin som har samma goda renommé som vingården. Här man moderniserat en riktigt gammal herrgård från tidiga medeltiden och förvandlat den inuti till en modern vingård med läcker italiensk design. Det finns plats för vinkällare, härliga och ljusa paradrum för att smaka vin och hålla events samt boende för ägaren Alex Maccan och sin fru Marta och två barn.

Vinområdet Friuli-Venezia Giulia, beläget mellan Alperna och Adriatiska havet är också en lite speciell region och vinodlingen här går tillbaka till romartiden. DOC Grave del Friuli har ett mycket gott anseende för sina vita och röda viner. Här finns 16 000 hektar vinodlingar med stenig, kalkrik jord och de gynnas av ett konstant och jämnt mesoklimat i just detta begränsade område. Inte undra på att vinerna blir så goda!

På vingården Vigneti Le Monde arbetar Alex Maccan hands-on tillsammans med sina två vapendragare, affärschefen Massimo Furlan och vinmakaren Giovanni Ruzzene. Han ler lite smått när han beskriver livet på vingården som ganska hektiskt. Det märks att företaget utvecklas och expanderar kontinuerligt. Som besökare slås man av ett slags entreprenörskap med pionjäranda. Det brukar bli så när man jobbar och bor på samma plats. Alex har ibland svårt att släppa, för man håller hög produktionstakt och framställer en hel del fantastiska viner. Le Mondes vita, röda och mousserande viner har gett utdelning i from av utmärkt bra kritik och fina utmärkelser. Flaggskeppen är det vita och rosade Pinot Bianco som de nyligen fick det prestigefulla priset ”Tre Bicchieri” för samt förstås deras smakfulla goda Inaco Riserve DOC som också är ett Refoscovin.

Vårt Friulivin Le Monde Refosco tycker vi är extremt prisvärt. För en prislapp på 89 kr får man ett klassiskt, mycket välgjort och druvtypiskt vin som bjuder det på en elegant bouquet av dov mysk med stänk av fräscha vilda skogsbär, örter samt toner av lakrits och choklad. Tittar man på färgen så glittrar vinet i en kraftig röd färg med violetta nyanser. Detta vin är anmärkningsvärt intressant för sin mörka färg och sin markanta och trevliga balans, förvånansvärt fylligt och fruktigt med en trevlig rund finish. Att vinet dessutom tål att lagras i sådär 3-4 år tycker vi också är ett plus för ett gott matvin som passar till både kött och lagrade ostar.

Själva hemma ska vi njuta av detta Refoscovin tillsammans med mogna bifftomater fyllda quinoa och tofu.

Trevlig helg på er!

Similar Posts