CW omslag - vin på burk

Säga vad man vill om vin på burk. Konserverat är miljövänligt. Man kan inte bortse från att en glasflaska väger mycket mer än en aluminiumburk.

Konkret innebär det att det kostar mer i både pengar och koldioxidutsläpp än att transportera buteljerat vin från producenten konsumenten.

vin på burk - druvklase

Vin på burk är 400 gånger lättare!

Varje del av en burk är återvinningsbar och de är förstås också mycket lättare än glasflaskor, jo, cirka 400 gånger lättare, vilket minskar utsläppen från frakt med upp till 80 %.

Att sedan vin på burk är ml anpassade för mindre konsumtion eller en person och att förpackningen är picknick-vänlig – det kan man vara ge tummen upp för!

Det är ingen tvekan om att vin på burk nu kommer på bred basis. Men många av oss är fortfarande lite motvilliga.

  • ”Vin ska tappas på vinflaska!”
  • Det här är inte läsk!”
  • ”Glasflaskan är tradition!”

Vin på burk & Wine Spectator

Men visste du att vinexperterna på magasinet Wine Spectator provade igenom mängder av olika vinburkar, både rött, vitt och rosé och gav mer än ett dussin konserverade viner hela 85 till 89 poäng, eller ”mycket bra”, på sin 100-gradiga skala.

Om du fortfarande är skeptisk kan du sluta läsa här. Men vill du prova ett rikigt gott Pinot Noir vin så lyssna nu. Pinot Noir är ju en av de allra mest populära druvorna och druvan är en viktig men ibland lite kinkig rödvinsdruva som av många kallas för kungen av rödvinsdruvor från Frankrike.  

Men nu gäller det en tysk Pinot Noir, eller som tyskarna säger, Spätburgunder. Den kände vinkritikern Robert Parker skrev helt ner de tyska Pinot Noir vinerna för sådär 20 år sedan. Men idag har de tyska Pinot Noir vinerna ett utmärkt rykte hos internationella vinkritiker över hela världen och de tyska Pinot Noir vinerna smakar bara bättre och bättre. 

vin på burk Tugana

Generös Pinot Noir entré i tillfälliga sortimentet!

Det är familjevingården Weingut Kilian Hunn i Gottenheim i Baden lanserar en vin på burk med sin TUGANA Pinot Noir 21 i en behändig burk på 250 ml. Vinet ingår i den spännande TUGANA-serien, producentens egen märkesserie där vinmakarna koncentrerat sig på utvalda klassiska druvsorter som just Spätburgunder eller Pinot Noir.
 
TUGANA Pinot Noir är en torr, karaktärsfull och druvtypisk Pinot Noir med den tyska, lätta vinprofilen – smakfull, elegant och till ett bra pris.
Denna Pinot Noir är ett nyanserat rödvin med en fin fruktkompott toppat med kryddor. Mogna, saftiga jordgubbar, körsbär och friska skogshallon står för den goda smaken med inslag av nougat och vanilj samt kanel och pomerans. Vinet har lagrats i 12 månader på barriquer vilket ger smakfull finish med rostade toner av fat med sammetslena tanniner.

Här hittar du den!

TUGANA Pinot Noir 21 | 250 ml | Art.nr 90315 | Region: Tyskland, Baden 

Frågor och svar

I vilka tyska regioner växer Spätburgunder?

Spätburgunder odlas idag i alla Tysklands 13 vinregioner.

Blir Pinot Noir bara till röda viner?

Nä, när man gör champagne blandar man till exempel ofta Pinot Nior med Chardonnay och andra druvor.

Varför är Pinot Noir Kinkig?

Pinot Noir har bland annat ett tunt, skört skal och trivs när det inte är för varmt i vingården. Men om man hanterar den rätt, ger den uppmärksamhet och rätt förutsättningar så får man lätta, eleganta viner med fruktiga dofter.

Vilken tysk region är bäst för Pinot Noir?

De smakar olika beroende på växtplats och vinmakare. Franken, Pfalz, Baden, Ahr, Rheinhessen och Rheingau är några av de regioner som blommat upp tillsammans med druvan. Mest Spätburgunder planteras i Baden och Württemberg.

Vilka viner föredrar tyskarna själva?

Numera är de sötsliskiga vita vinerna till stor del borta och man satsar på torrare vinstilar. Riesling är fortfarande populärast och så det lokala mousserande vinet, Sekt.

 Läs mer om våra viner med franska druvor!

Similar Posts