Moscato omslag m

Moscato är ett sött italienskt vin med låg alkoholhalt på endast 5,5 % och om du letar nya idéer till, festliga bubbeldrinkar, antingen som en trevlig välkomstdrink eller som en läskande sipp i solskenet – bubblor är din allra bästa genväg!

Moscato d’Asti är ett av de högst klassificerade vinområdena i Italien och är ursprungsskyddat med en DOCG beteckning sedan 1993 och självklart kan man dricka ett glas moscato precis som det är, men fördelarna med att använda detta vin som lyxig drinkmix, är att detta vin är

  • söt men inte sockrig
  • mousserande
  • smakrik fruktig
  • bra till både desserter och mat
  • prisvänlig 109:-
Moscato och mat

Castiôn Moscato d’Asti 2022 – smidiga bubblor

Är ett kritikerrosat, typiskt bubbelvin från Asti i Piemonte och är till 100% framställd av den handskördade muskatdruvan, Moscato-Bianco, en druva som odlats i årtusenden.

Väl avkylt är detta ett vin extremt lättdrucket. Detta vin ger en härlig, pärlande mousse och är full med aromatiskt läckra och mysiga aromer av doftande fläder, päron, härliga feta honungstoner samt lime. Med sina smidiga bubblor i guldgula nyanser, så är detta italienska vin ett av de mest trevligaste dessert- och matvinerna med sin friska aromatiska sötma. 

Drick den som den är!

Servera Castiôn Moscato d’Asti välkyld till cirka 8-10°, då blommar den riktigt ut i spritsig och fyllig fruktighet och får en mjuk sötma som är trevligt balanserad tillsammans med den friska syran. Oavsett du bjuder på en mogen och krämig Stilton eller en cheesecake med fräsch citrus eller en matigare rätt med några skivor tunn italiensk skinka lindad om färsk, smörslungad vit sparris, så kommer detta vin garanterat att passa bra. Ett absolut toppvin att ha på stand-by när gäster kommer spontant, till buffén eller som en extra festlig välkomstdrink.

Moscato-och-grapefrukt

2 fräscha somriga drinkar !

Äntligen är våren här nästan och med högsommarvärme och kan man sitta och smutta på drink i solen. Denna söt-rosa cocktail är superenkel, görs på blodgrape, lite fräsch mynta och bubblorförstås!

Moscato blodgrape & färsk mynta

  • 1 blodgrape skärs i tunna skivor som delas
  • 1 dl blodgrape fruks juice (exempelvis Godmorron)
  • 1 kvist färsk mynta
  • Castiôn Moscato d’Asti
  • mycket krossad is

Skär blodgrapen i skivor, dela skovorna. Fyll ett högt glas med grapefruktskivor, is och häll på vinet. Garnera med färsk mynta.

Rosa sangria

Är ni flera? Läskande och enkel att göra är denna sangria som imponerar på gästerna!  Allt enligt det traditionella sangria-receptet med vin, frukt och bubblor! Du kan ha i lite vodka om du vill.

Blanda detta i en stor skål eller karaff:

Moscato och sangria
  • 1 flaska Castiôn Moscato d’Asti
  • 1 flaska bubbelvatten med citronsmak
  • valfria frukter: apelsin, citron, jordgubbar, hallon, blåbär, lime ….
  • krossad is
  • en näve färsk mynta

Servera kallt.


Cantine Castiôn är en mycket välkänd och renommerad producent i området och tillverkar både söta och torra moscato samt även röda viner av druvan Barbera.

Frågor och svar

Vad äter man till moscato vin?

Eftersom vinet är sött passar det bra till efterrätter men sötman kompletterar även kryddiga maträtter som curry och asiatiskt. Funkar också jättebra md en krämig brieost.

Vad är sötast Prosecco eller moscato?

Moscato är sötare än Prosecco, så därför lägre alkoholhalt.

Hur skiljer sig moscato från Prosecco?

Med medelhög syra är Proseccon relativt torr och har en alkoholhalt på i genomsnitt cirka 12 %. Omvänt är moscato vanligtvis lägre i alkohol vid 5-7 %, är ett lättare vin som smakar mycket frukt.

Är Moscato alltid mousserande?

Man tänker främst på ett sött bubbelvin, men flera sorters vin görs faktiskt av samma druva: stilla, mousserande, söta, torra och starkviner.

Hur länge håller en moscato?

Efter att flaskan har öppnats blir vinet långsamt avslaget om man inte sätter på en kork.
Men även då bör en öppnad flaska moscato alltid konsumeras inom 3 till 4 dagar efter öppnandet.

Se våra andra mousserande viner:

Similar Posts