Valborg eld

Valborg på aftonen handlar om gemenskap, eldar, musik, sång, skoja med varandra, äta gott och dricka vin.

Varje år den 30 april, ungefär sex månader efter allhelgona så firar faktiskt människor över hela världen vårens egen skrämmande högtid – valborgsmässoafton.

Valborg marshmellos

Walpurgisnacht heter den på tyska, May Day Eve på engelska, en gammal högtid som firar sommarsolståndet den 1 maj i de gaeliska och hedniska kulturerna. Fast det är ju en ganska kylig svartmagisk natt full av vidskepelse och där vi tänder stora eldar för att skrämma bort demonerna. Natthimlen sägs fyllas med kacklande häxor och trollkarlar, djävlar, spöken och troll …. och skelett. Ganska lika allhelgona ändå. Högtiden sägs vara Satans sista hurra innan den första maj som inleder ljuset och värmen och där onda andar inte verkar trivas och där mörkrets makter går ut med en smäll.

Helt privat har vi bestämt hemma att strunta i de stora eldarna i år och tända en egen liten eld efter maten, grilla några marshmallows (utan gelatin) och dricka lite vin.

Men om du vill göra nå’t roligare så vet du kanske att nyöppnade Svarta Hästen Schack & Vin har öppet på Stureplan en våning ner från Laroy, i anrika Arnoldshuset. Där du kan spela schack med ett glas vin i handen eller smaka dig genom den unika vinlistan i baren på Sveriges första vinbar med fokus på schack. Det är nu det händer så mycket på stan.

Vilket vin passar bra?

Men dit till de stora eldarna ska inte vi i år. Vi tar det lugnt och grillar våra marshmallows hemma på tomten. Vinet vi väljer måste förstås vara enkelt och ta med sig ut.

Vinette Chardonnay 2022 | SB-nr: 2299 | 42:- 250 ml burk

En Chardonnay i hållbar burk där varje burk innehåller 2 glas vin är perfekt för detta tillfälle. Burkarna ligger redan i kylen för att blir riktigt kalla. Det här är ett supergott vin från Sydafrika och Western Cape. Friskt och perfekt vin när man vill fira Valborg lite slappt och skåla för H.M. Konungens på hans födelsedag.

Valborg vinette

Fräscha Vinette Chardonnay är en lätt och ung Chardonnay som nästan förefaller lite spritsig, eftersom detta är ett livligt vin med en mycket krispig profil. Precis så här trevligt och spännande ska en Nya Världens Chardonnay smaka! 

Rik med bra balans mellan livlig frukt och rik mineralitet. I övrigt ett fylligt och torrt vin med hög fruktsyra och lager av intensiva och eleganta nyanser i både doft och smak. Det börjar med en tropisk-liknande näsa med fräscha influenser av exotiska frukter som saftig ananas och papaya, där smakprofilen sedan backas upp av mogna, röda äpplen toppade med spännande örter som salvia och körvel. En Chardonnay med strålande finish och med lätta, aromatiska inslag.

Vinette Chardonnay på burk är perfekt anpassat för att dricka solo, om man bara vill ha ett glas eller två och försätta kvällen efter middagen. Man behöver förstås inte bara grilla marschmallows för vinet passar både med kallskuret och ost eller fisk och skaldjur.

Vinette Chardonnay finns på hyllan på Bolaget i över 200 butiker runt om i hela landet. 

Vinette skrämmer garanterat bort alla demoner, så vi hoppas att du kan ta dig igenom kvällen utan att plågas av drömmar om häxor, troll och odöda! Ha en bra Valborg!

Frågor och svar om Valborg

Var firar man Valborg förutom i Sverige?

Valborgsmässoafton, sista april är en högtid som firas i Estland, Finland, Lettland, Sverige, Tjeckien, Slovenien och Tyskland. Datumet kan variera, antingen den 30 april eller 1 maj.

Hur länge har man firat Valborg?

Sedan 1400-talet firas dagen till minne av det tyska helgonet Sankta Walpurgis.

Är inte Valborg en akademisk högtid?

Jo, dagen har blivit symbol för högskolor och universitet, där man den 30 april sätter på sig studentmössan. Teknologerna vid Charlers anordnar Cortègen och i Uppsala arrangerar Uppsala teknolog- och naturvetarkår Forsränningen.

Vilka sånger sjunger man traditionellt?

Vårvindar friska, Sköna maj, välkommen!, Vintern rasat ut, olika studentsånger och Kungssången är väl de mest vanligaste.

Hur firar man Valborg bäst?

Valborg är en symbol för att våren och ljuset har kommit. Man kan välja att grilla med vänner eller tända en majbrasa och lyssna på sånger och vårtal.

Läs även om våra andra chardonnayviner:

Similar Posts