radler omslag med folk som dricker öl

2 x Radler och 1 x Bown Ale. Den här veckan har vi tre nya öl att presentera som finns i tillfälliga sortimentet, men inte så länge till för dessa öl börjar ta slut….

radler glas fruktig öl

Det är alltid roligt att prova nya öl och särskilt kul är det med nya ölstilar och de historier som omgärdar dem.  Jag tänker på Radler. Det finns just nu två Radler att prova på Systembolaget.

Men många är inte säkra på vad en Radler-öl egentligen är.

Radler är en klar favorit för de som tycker om den friska nya och moderna ölstilen och ölen är i grunden en brusande och maltig blandning gjord av vete- eller lageröl i kombination med grapefrukt, limefrukt, apelsinjuice eller klassisk lemonad. Mycket uppfriskande och oftast med en lägre alkoholhalt än en vanlig bärs.

Man hör nästan på namnet att ölen har med Tyskland att göra, fastän den bryggs överallt. I de flesta fall är det en Helles eller en Pils som man blandar med lemonad eller juice i specifika proportioner.

Lite historia

Ingen kan säga om detta är sant men den första Radlern sägs går tillbaka till juni 1922, Tyskland, när tusentals cyklister körde längs en ny cykelled och besökte Franz Kuglers pub Kugleralm Alm i Deisenhofen.

När de beställde in sin öl insåg den pubägare ganska snabbt att han faktiskt inte hade tillräckligt i lager med öl. Det var helt enkelt för många törstiga cyklister. Hans snabba lösning var att blanda kolsyrad lemonad med en öl i fat i förhållandet 50:50.

Vilken perfekt lösning! Och gissa om den nya ölen som kom att kallas för Radler, blev populär. Radler betyder ”cyklist” på tyska och detta är en öl med endast 2 till 4 %, så en idealisk dryck för uppfriskande efter sportaktiviteter. Det verkar också som om Radler är en motsvarighet till den populära brittiska Shandy som var uppfanns på 1850-talet och som innehåller två delar öl och en del ingefärsöl/ale.

Våra två Radler är producerade i USA för där började många små hantverksbryggare skapa sina egna unika recept som inkluderade lager- eller veteöl och lemonad eller grapefruktjuice. Vissa bryggare lägger också till kolsyrad saft eller annan juice för en mer exotisk smak.

Du kan göra som pubägaren ovan och göra din Radler själv hemma. Det är inte alls komplicerat. Det räcker med att blanda vilken kall ljus lageröl eller veteöl som helst med lemonad eller din favorit citron-lime eller grapefruktläsk i förhållandet 50:50, 70:30 eller 75:25. Prova dig fram!

Det här är våra två Radler och tycker du om mörkt öl så finns även en amerikansk brown ale att prova.

Pitchers radler

Two Pitchers Grapefruit Blood Orange Radler | SBnr 10453 | 23:90

En uppfriskande, fruktig öl från bryggeriet Two Pitchers Brewing Company i Oakland, Kalifornien som har fått ”94 points. top-30 fruit beers in the world” av Beer Connoissuer.

Bryggeriet ägs och drivs av två baseball-kompisar som älskar hantverksöl, Tommy och and Wilson.

Görs endast ekologiska råvaror. Inga kemikalier, inga konserveringsmedel eller konstgjorda färgämnen. Grumligt stråfärgad och smakar grapefrukt, blodapelsin, örter och ananas.

tangringe radler

Pump House Crafty Radler Grapefruit & Tangerine | SBnr 10408 | 23:90

ringneck Brown ale

Från bryggeriet Pump House Brewery i Moncton, New Brunswick i Kanada som ägs av 3 vänner, Brian Harriman, Brad Devarennes och Kolin Barley kommer denna burk på 355 ml och 4,7%. En uppfriskande, naturlig grumlig och organgefärgad radler som smaksatts med färsk skivad grapefrukt- och söta toner av mandarinjuice och har en vit, bubblig mousse på toppen. Man möter toner av Willamette-humle.

Ringneck Braun Ale | SBnr 14029 | 25:90

I Minnesota, ligger hantverksbryggeriet Brau Brothers Brewing Co. Som grundades 2006 och som producerat denna ale på 6,5 %. En brown ale som är maltig, mörk bärnstensfärgad och med en måttligt ihållande mousse. Fin mörk doft med toner av pumpernickel, rostad havre och mild mörk choklad med inslag av trä och en ton av mörk citrus.  Smaken är lite söt på grund av fler toner som bitterchoklad, rostad hasselnöt, torkade dadlar, choklad, örter, lakrits och pomerans. Munkänslan var medium i kroppen och hade bra beska och snygg kolsyra.

Frågor och svar

Hur bryggs en Radler?

En Radler gjordes ursprungligen av 2 delar lättare och 1 del lemonad eller ett fruktsatt sodavatten. Så småningom började man experimentera med andra juicer och läsk, och även fruktiga teer.

Vad är skillnaden mellan en Shandy och en Radler?

I en Shandy måste juicen vara en lemonad och bara lemonad och inte blandas med något annat. En Radler, å andra sidan, kan göras med en blandning av öl och någon form av fruktjuice.

Hur stark är Radler-öl?

Det varierar och då de traditionellt är lika blandning av lager och kolsyrad citrussoda, ligger de oftast nära 3,0 – 4,5%

Men är Radler en öl?

Radler är en av de mest populära lågalkoholölen som finns på marknaden och görs ju av vete- eller lageröl i kombination med lemonad.

Vad är en engelsk brown ale?

Brown ale i engelsk stil har två varianter: en torr, rostad version som sägs ha sitt ursprung i norra England, och en sötare brown ale-variant från den södra delen av England. Båda smakar rostade nötter och choklad.

Se även fler av våra öl:

Similar Posts