Rosé cider är nog nästan en av de allra hetaste trenderna inom alkoholhaltiga drycker. Någon skrev hashtaggen #millenialpink på Instragram och då tänkte jag också på att en yngre generation inte bar väljer rosa men också allt oftare väljer drycker utan alkohol. 

Tja, alkohol och alkohol, liksom, man kallar en del ciders får ”hårda ciders” och då menar man att alkoholen ligger på sådär 5% och mer.  Vår senaste lansering Talavas Rose cider ligger precis på gränsen för att vara en hård cider med 4,8%. Fast mycket viktigare än procenten är nog komplexiteten, alltså hur smakfullt komplex en cider är. Hantverksmässigt, smakmässigt ….

En rosé cider, liksom? Helt förvirrande, kan man tycka. Måste allt vara rosé på sommaren? Men kombinationen mousserande viner och tanken på måttlighet när det gäller alkoholen är inte bara är en modefluga. Enligt analysföretaget Social Standards Consumer Analytics, så har det under de senaste två åren skett en 85-procentig ökning av online-inlägg om alkoholfria drycker och man ser samtidigt en markant minskning av inlägg om drycker med högre alkoholhalt. 

Så visst är det en trend, men den är här för att stanna. Corona har över lag gjort oss mer hälsomedvetna.


foton @Tālavas sidrs

Drycker med låg eller ingen alkohol alls har tagit plats på Systemhyllan och allt blir bara populärare hos allt fler personer. Och sedan är det rosa som gäller.

Traditionellt gör man cider genom att jäsa färskpressad äppelmust eller must av päron, fast metoden varierar från land till land och producent till producent. Man mosar och krossar frukten till en massa genom en process som kallas malning. Detta beror på att traditionellt brukade cider-tillverkare en kvarnsten för att krossa frukten. Idag används moderna maskiner för att underlätta detta steg.

Cider passar både som sällskapsdryck och till lättare mat och den finns i en rad olika metoder att göra cider på. Man slänger sig med termer som: naturligt mousserande, flaskjäst, metod champenoise, kolsyrad, torr, medium, söt, iscider, ciderbrandy, sur, garvsyrad, jästjäsning…. Och antingen har man gjort den på söta efterrättsäpplen eller djärva, mer avancerade och garvsyrade äpplen. Men resultatet blir oftast en god, skarp, sprudlande dryck som är syrlig, lite söt och kanske lite funky på en gång.

Och man kan göra lätta läskande sommardrinkar som drinken Madame Rosenblom!

Den bästa rosé-cider drinken är den som lätt förstärker ciderns redan så fantastiska smak och så blir det en enkel rosécocktail – helt alkoholfri! Du gör den med några droppar färsk citronsaft och lika lite pressad blodgrape. Och så isbitar, förstås! Garnera med en lite rosa ros eller med en kvist lavendel.

fresh mojito on a rustic table. Shallow dof

Medan vissa rosécider får sin rosa nyans från röda köttiga äpplen, så använder andra sig av druvskalen från röda vindruvor och ibland till och med hibiskusblommor. Inte bara färgen påverkas här, utan även smaken, förstås.

Jag är stolt över vår nyanserade och intressant komplexa och smakfulla, naturliga cider, Talavas Rose cider (nr 12128) som känns så frisk, speciellt nu en varm sommardag. Detta är en halvtorr och fruktig äppelcider med perfekt kolsyretryck och som kommer från norra Lettland och producenten Tālaas sidrs (>>följ på Facebook).

Den har en riktigt läcker roséfärg. Ta första klunken och du får äpplesmaker direkt i gommen. I både doft och smak möts man av röda äpplen och lite äppelblom, syrlig rabarber, örter och ett stäng av citrus för att boosta fräschheten ännu mer. Ta första klunken och du känner fräscha äppelsmaker i gommen. Denna cider har en riktigt läcker rosa färg.

I både doft och smak möts man av röda äpplen och lite äppelblom, syrlig rabarber, örter och ett stäng av citrus för att boosta fräschheten ännu mer. Äppelmusten har fått champagnejäsa i nio månader på ståltank vid låg temperatur. Storformatsflaskan med champagnekork gör att den här cidern också känns mycket speciell och den blir ännu snyggare serverad i ett vinglas som fångar elegansen och smaklökarna. Tror jag vågar säga att detta är en av de mest drickbara ciders på Bolaget just nu. Prova!

Similar Posts