Två dagar kvar och den där spänningen som barnen har när de väntar på julafton infinner sig även hos mig. Varje jul sätter vi en ny jultrend men det går sällan bra. Julgran ute, julgran inne eller julgran på muggen, i år en ny trendig ”indisk” glögg med mango och vi kryddar nubbarna med ingefära och gurkmeja för det är ju så nyttigt och trendigt!

Men för de romantiska jultraditionerna, lite av det gamla måste få vara kvar även i år. Peter Jöback sjunger om att han kommer hem igen till jul, klappar ska slås in, julnötterna knäckas medan vi tittar på Mandelmanns och Karl-Bertil Jonssons Julafton.  Men det handlar till 100% förstås också om god mat, tid med familj och vänner och kunna njuta av en del läckra viner, lite ’vinsparring’ kring bordet och skratt.

Jag blir lite nostalgisk så här mot slutet av året och i synnerhet när jag tittar tillbaka på de grymt goda vinerna och öler som vi på Concealed Wines har i vårt sortiment. Dessutom har vi lanserat några nya produkter i år. Så visst. Det blev massor av favoriter och det är tufft att välja. Men så här ser min personliga 5 i Topplista för detta år ut:

#plats 1 – Lorch Riesling Graf von Kanitz (3705)

Trendigaste druvan just nu är utan tvekan Riesling och lycka är att få en frisk och fruktig Riesling som är aromatisk och full av mineraltoner.  Äpplen, mandarin och citrus formligen hoppar ur flaskan. Nackdelen är skruvkapsylen men den gör faktiskt inte vinet sämre och en halvtimma i kylskåpet har den fått perfekt temperatur sådär 10-12 °. Gärna kall och krispig! Och glöm alla som säger att Riesling är ett sommarvin, de har helt fel!

#plats 2 – Forester Estate (6486)

På andra plats kommer det fräckaste röda vinet vi har, i alla all om jag får tycka. En Cabernet Sauvignon från Australien och ett av de allra bästa röda vinerna från Margaret River. Jag tar inte hänsyn till att den också fått massor av priser, men den är grym, rent ut sagt! Runt och välstrukturerat med intensiva aromer av mörka bär och ett stänk av lakrits med fylliga trätoner från fatlagringen.

#plats 3 – Freeze Warning  (11865)

Som julöl lanserade vi bland annat i år detta maltiga bärnstensbruna och lite grumliga hantverksöl som nästan är det godaste jag druckit. Hej och hå vad fort det tog slut på vissa bolag, men vem är förvånad över det? En amerikansk strong ale på 8.9% gjord av ölentusiaster på Magnolia Brewing Co i Kiln, Mississippi och som slagit stort även på hemmaplan. Ett ale som osar råg, kex, ananas, sirap och pomerans. Faller inte alla på läppen har jag hört, men skynda fynda! När det är slut så är det slut.

#plats 4 – Cave Kouroum (12501)

Det måste vara min vurm för libanesiska viner och där finns ju en hel del riktigt goda viner. Ok, för en hundring får du inte en Chateau Musar, men ett väldigt behagligt och gott vardagsvin med cirkus samma druvblandning, du hittar även druvorna Carignan, Cinsault och Cabernet Sauvignon i detta vin som slår det mesta prisklassen. Djupröda Cave Kouroum görs av entusiastisk producent med 20 år på nacken. Inte dumt alls: fruktigt, bärigt, kryddigt och lakrits.

#plats 5 – Chateau Haut Brandey (3156)

Jag vet inte när det bestämdes att rött alltid skulle bli den officiella julfärgen men på 5‑e plats kommer ytterligare ett rött vin, det franska Chateau Haut Brandey, som också måste vara bästa och mest prisvärda presenten att ta med till en middag. Ung och livlig Bordeaux med en tydlig ton av frukt och bär och en lätt kryddighet. Tanninerna är mjuka och aromerna av cederträ och fat är blott diskreta inslag.

Till slut en liten julhälsning …..

Similar Posts