Ibland drömmer jag bara om att få fiska ute på djupt hav, sitta i en vit liten båt på det blå havet, få en havskatt eller två, eller varför inte en och annan marulk? Prata lite med gubbarna, höra deras senaste fiskehistorier och se hur armarna inte räcker till när de berättar. En dålig fiskedag måste vara bättre än en bra dag på jobbet. Alla gånger.

Men om man nu åker på en long weekend istället som nyligen till London, träffar lite kompisar och har turen att få boka bord på en av världens bästa fiskrestauranger, då väljer jag att gå till J Sheekey i Mayfair, mitt i hjärtat av Covent Garden. 

Jag kom ihåg första gången som jag åt middag där. Jag ville vända redan i dörren. Allt kändes ’gammalt’, ok, det var stiligt och traditionellt, men samtidigt mossigt. Kontrasten av stilrena kritvita och eleganta linnedukar mot de murriga ekbruna massiva träväggarna med originalfotografier av gamla engelska skådespelare – hela stället andades tradition men i en något förlegad stil. Mind you, inte min stil, men inte mitt kreditkort heller, var min första tanke.

Första gången började som alltid därefter med ett glas champagne och gick igenom menyn och då försvann min ångest. Ångkokta musslor med wasabipanering, grillad hälleflundra, hummer, kolja, sjötunga, allehanda skaldjur. Jösses. Här fanns ju allt, var min andra tanke. Så här i efterhand kan jag säga att jag aldrig någonstans äter en så god fisk som på J Sheekey. Därför vill jag bara komma hit och äta, om jag får välja.

Lite om J Sheekey: har funnits i över 100 år och serverat den bästa fisken i London mitt i hjärtat av Covent Garden. Restaurangen är nog en av stadens mest välrenommerade och en historisk institution. Vinkartan är ett sammalsuirum av medelbra och riktigt fina viner från Nya och gamla vinvärlden och i hyggliga prisklasser dessutom.

Vi kör två goda fiskrätter som inspirerats av J Sheekey och som vi parar med var sitt gott vin.

Räkor tempura med kokos och het apelsinsås

  • För att få härligt krispiga räkor och dessutom en riktigt torr yta så panera i panko med kokosflingor istället för att använda ströbröd som ge en fet finish.
  • Skala räkorna med lämna svansen och dippa panera i mjöl, sedan uppvispat ägg och sist i kokosflingor blandat med panko och fritera 3 minuter tills de är gyllenbruna.
  • En het apelsinsås gör du enkelt av 2 delar pressad apelsin och blandar med 1 del sriracha.

Lorch Riesling Graf von Kanitz

147 kr | 12,5 % | SB 3705 | 2015 | Tyskland | Rheingau

Egentligen passar denna krisiga Riesling till alla kryddiga asiatiska rätter, en skagenröra likväl som till våra pankopanerade räkor. Detta är en ekologisk matvänlig Riesling med ett brett spektrum från välkända vingården Weingut Graf von Kanitz som sedan generationer gjort sig kända för att producera ekologisk kvalitetsriesling av extraktrika, aromatiska druvor.

Lorch Riesling har fått mycket bra kritik av svenska kritiker såväl som internationellt. Det är nyanserat vin som späckats med syrliga citrusaromer och gula stenfrukter. Här känns även en utsökt kort rökton. En riktigt fyllig Riesling med diskret syra.

Havsabborre på rotfruktspalett och krispig rucola 

  • Här gäller det endast att hålla isär palsternackan och de röda rödbetorna tills slutet.
  • Skär palsternacka och rödbeta i tärningar och lägg separat i 2 smörade, ugnsfasta formar.
  • Dela en vitlök i 2 halvor, lämna skalet och lägg en hava i varje form.
  • Ställ formen i ugn 220° i 30 minuter.  När 10 minuter återstår lägger du på rucola och steker med.
  • Salta och peppra fiskfiléerna och stek dem i olja på spisen till klara.
  • Lägg upp på tallrik: rotfrukter, fiskfiléer och rucola på toppen.

Côtes de Jura Chardonnay

119 kr | 13 % | SB 2292 | 2016 | Franrike | Côtes du Jura

Detta är vårt eleganta Juravin, en lekfull Chardonnay som passar till middagen inte bara till allehanda fiskrätter men även till kyckling cacciatore, en grillad kalkonfilé eller till skaldjuren. Färgen är mättad gul men det är inte bara färgen som gör vinet så uttrycksfullt. Här spelar frukterna huvudrollen. Den härliga mineralsältan tillsammans med de läckra smakaromerna som syrliga äpplen med citrustoner och några stänk av krämig honung ger en välutvecklad Chardonnay som visar den bästa sidan av Jura.

Producenten heter Fruitière Vinicole d’ Arbois och är ett kooperativ av kompetenta vinmakare som framställt denna kvalitetsjura som lagrats 1 år på ekfat i en 1300-tals källare.

Londontips!

Är du i London och sugen på att äta fantastisk god fisk så ligger J Sheekey i 28-34 St Martin’s Court, tel: +44 20 7240 2565; j-sheekey.co.uk

Similar Posts