Det finns vinentusiaster och så finns det Riesling-entusiaster, jag tänker på de som helst av allt – och när som helst – dricker en Riesling. ”Aromatiskt, krispigt, fruktigt”. Och så finns det de som inte direkt springer fram till Rieslinghyllan det första de gör, när de besöker Systemet. Motsägelsefullt, javisst, men ni vet de som säger ”för sura viner” eller ”för söta viner”…

Egentligen har Riesling varit en vördad druva redan när den för många århundraden sedan presenterades i Tyskland och främst i Alsace-regionen som gränsar till Frankrike. Vinet blev snabbt populärt hos den tyska adeln eftersom man upptäckte att ett Rieslingvin kunde i princip lagras hur länge som helst. Riesling frodas av lagring och åldras med grace. Till skillnad från många andra vita viner som bör drickas unga, så kan vissa Rieslingviner åtnjutas efter årtionden, förutsatt att det naturligtvis lagras under de rätta förhållandena med hänsyn till vinets höga syra.

Just nu verkar det som om fler och fler börja återupptäcka Rieslingens storhet. På restauranger har den klart fått en revival och det säljs fler Rieslingsviner i Sverige idag än på länge, samtidigt hyllas den av recensenter för sin mångfald av stilar och sin fantastiska förmåga att passa till nästan all slags mat.

Vad är det då som är så speciellt med Riesling? 

Rieslingens otroliga mångfald, den kan vara torr, medium-torr, medium-söt, söt, väldigt söt, stenig, mineralisk, vaxig, oljig, fruktig, blommig, delikat och lätt, kraftfull och fyllig… Det betyder att det går att hitta en Riesling för nästan varje tillfälle, för varje smak och till varje maträtt.

Vi tar ett exempel på en druvtypisk Riesling, Lorcher Riesling Graf von Kanitz (3705) en nyhet som vi den 1:a september lanserade i Systembolagets fasta sortiment.  Detta är en torr och krispig Riesling med ett stort djup och med en smak som känns både ömtålig och intensiv, skarp och saftig, fruktig och mineralisk, uppfriskande och komplex, transparent och tät. Nämn ett annat vitt vin i det prisläget som kan konkurrera med denna unika karaktär och livliga personlighet. Håll med om att det faktiskt inte finns så många.

Färgen på vinet har en kristallklar ljust gul ton och man uppskattar de ljusa, rena frukterna och den eleganta utrustade strukturen. Ett ekologiskt vin, så klart och certifierat av ECOVIN, EVU (vegan) samt VDP. Här behövs inga kosmetiska förbättringar av ny ek, malolaktisk jäsning eller hög alkohol. De bästa Rieslingvinerna är bara ren frukt, vinifierade på ett så enkelt sätt som möjligt så att man alltid känner igen vingårdens sanna karaktär.

Rheingau är ett relativt kallt område, så smaken som har fångats i detta torra, friska, druvtypiska men mycket nyanserade vin är citrus, gul stenfrukt och mineral. En pigg och fruktig örtighet framträder redan vid första klunken.

Denna Lorcher Riesling Graf von Kanitz har en renhet som skiner och som gör att den förhöjer smaken på maten, snarare än att konkurrera med maten eller dominera. Rieslingens skarpa syra renar och uppfriskar gommen, samtidigt som maten intensifieras. Passar mycket bra med rätter som baseras på smör och grädde eller vårt skandinaviska kök.

Rieslingrenommerade Weingut Graf von Kanitz odlar sina druvor mitt i världskulturarvet Oberes Mittelrheintal i Lorch am Rhein mellan klippan Loreley och Rüdesheim. Trakten omnämndes redan 1085 i vinodlarsammanhang och på den här vingården har man gjort vin sedan 1300-talet. 1926 ärvdes gården av Greven von Kanitz som arbetar aktivt med sina Rieslingviner.

Vi hoppas du blir sugen på att  prova Lorcher Riesling Graf von Kanitz den nya och klassiska stjärnan på den svenska vinhimlen!

Similar Posts