Foto omslagsbild: Fruitière Vinicole d’Arbois

Jag kom ihåg första gången som jag drack ett vitt vin från Jura i nordöstra delen av Frankrike. Allt hände för 14 år sedan Jag satt på en restaurang i New York, Minetta Tavern, som jag försökte besöka nästan varje gång som jag var i NYC. Minetta Tavern öppnade 1937 och ligger sedan dess kvar på samma plats i Greenwich Village.

På den tiden kunde man, om än dyrt, äta en utsökt fransk meny med en vinlista som hette duga. På menyn fanns kött-, kyckling- och fiskrätter, goda moules frites och ankbröst med apelsinsås…men säg mig det som varar för evigt. Idag har Minetta Tavern en annan profil och man verkar mest satsa på att vara en lyxig steak house variant med träkolsgrillade burgare som kostar bortåt 300 kr.

Just den här ’Juradagen’ i NYC, den 4 april, 2003, regnade det. Jag kom till Minetta med mitt blöta paraply, blev anvisad ett bord och upptäckte att Bette Midler tillsammans med några vänner satt vid bordet bredvid. Inget konstigt egentligen. På Minetta fanns alltid kändisar.

Jag försökte hålla mig i skinnet, men jag kunde inte sluta glo och jag uppfattade även vad man pratade om. Mycket skratt. Temat var vita viner från Jura eftersom de drack en vit cuvée. Mer skratt. Jag blev så fascinerad av deras vurm för detta vin, smaken, doften, druvan, skratten. Det hördes att de älskade vin på ett nördigt sätt. Självklart beställde jag in samma vin. Gudagott var det.

Detta minne tänkte jag på när jag för snart 5 år sedan kom i kontakt med vinkooperativet Caveau des Jacobins i Arbois som är ett av Frankrikes äldsta kooperativ som grundades den 4 januari 1906 av 26 vinodlare.

De drygt 200 vingårdarna är små familjevingårdar som samsas kring de gamla byarna. Allt är gammalt här, allt har gamla anor. Vi pratar om Arbois AOC, Frankrikes första appellation och även den största i Jura. Därefter följde AOC Côtes du Jura hack i häl.

Endast fem druvor odlas i Jura för att producera vitt och rött vin samt Crémant:

  • Poulsard
  • Trousseau
  • Pinot Noir
  • Savagnin
  • och Chardonnay som är den mest planterade druvan i regionen och som används för ett brett sortiment av vinstilar.

Nu tänker du säkert ”Finns det något vin som man kan prova här?” Men så tänkte jag också när jag träffade vinmakarna på Frutière Vinicole d’Arbois på slottet Chateau Béthanie i Arbois. Och gissa om jag fick prova goda viner!

Vi bestämde oss för att ta hem ett vin, Caveaux de Jacobins Chardonnay (2292), ett ungt men mycket kvalitativt vin som lagrats 1 år på ekfat i en 1300-tals källare. Detta är ett friskt och läckert vin från den obskyra och minsta utsedda vinregionen Jura.

Det intensivt gula Caveaux de Jacobins Chardonnay ett elegant och uttrycksfullt vin med mineraliskt sälta och har en ren och klar utvecklad druvsmak som smakar av lite honung, lite ingefära, syrligt och dofter av vita blommor och frukter som äpple och citronskal. Smöriga toner blandas med en nötig smak. Ett fint och runt avslut kännetecknar detta fylliga vin.

Vad jag åt den gången för 14 år sedan på Minetta Tavern? En fantastiskt god rödspättafilé, panerad och stekt i smör. Det smöret som är hemligheten med en god spätta egentligen och rätten är en perfekt matchning med vår smörigt fylliga Caveaux de Jacobins Chardonnay.

Similar Posts