omslagsbild på gammalt par

På bilden ovan ser du Marino Bello och hans fru Isabel som grundade vingården Bodegas Herederos Bello Berganzo i vinregionen Rioja DOC, mellan bergskedjan Sierra Cantabria och floden Ebro, i distriktet Rioja Alavesa, ett av de tre stora vindistrikten i Rioja.

Jag vill i några blogginlägg framöver presentera våra producenter lite närmare, inte bara skriva om vinerna utan om människorna bakom de viner vi säljer i Sverige.

Familjen Bello i Rioja Alavesa

Rioja DOC är en av de äldsta och viktigaste vinregionerna i Spanien, ja faktiskt i hela världen. Det som skiljer Rioja Alavesa från distrikten Rioja Alta och Rioja Oriental (som tidigare hette Baja) är till en viss del både druvor och jordar.

Familjen Bello – idag har sönerna Angel, Juan Carlos och Jose Antonio tagit över driften som vinmakare på gården – även om pappa Marino, 94 år, fortfarande är väldigt aktiv.

3 söner bello
Angel, Juan Carlos och Jose Antonio Bello

Bodegas Herederos Bello Berganzo som ligger norr om floden Ebro, i provinsen Álava, har övervägande ett härligt kontinentalt medelhavsklimat och skulle blåsa till från bergen så är vingårdarna ganska skyddade av bergskedjan Sierra Cantabria. Jorden här mestadels lera och kalkhaltig.  

Vita och röda druvor …

Här i Rioja Alavesa odlas som mest druvsorten Tempranillo, förstås, med Graciano, Mazuelo och samt röd Grenache men även den vita Grenache och de vitvinsdruvan Viura. La Rioja Alavesa har alltid varit känt för sin unga och smakfulla främst röda viner med måttlig alkoholhalt och bra syra. Familjen Bello ligger inte i lä. Av 50 år gamla vinstockar skördar man druvorna manuellt, producerar man populära moderna Riojaviner men enigt klassiskt mönster. Bodegan framställer tre viner: ett vitt Rioja-vin ”M.Bello” och två stilar av det röda Rioja-vinet ”Heredad de Berganzo”, ett ungt vin som finns på Bolaget och en fatlagrad Crianza.   

Det unga, lätta rödvinet Joven Heredad De Berganzo 2019 har en fräsch, modern och frisk stil, eftersom en del av den gröna druvan Viura, bara 10%, blandat med den smakfulla Tempranillo ger vinet en mjuk och lätt stil. Det blir smakrikt, men inte tungt, det är medelfylligt, men är inte fatlagrat, så vinet är en perfekt matpartner till så många goda och varierande maträtter.

Joven Heredad De Berganzo 2019 

Detta unga Rioja-vin har en läcker rubinfärg med intensiva lila toner om man tittar mot en vit bakgrund. Det bästa är at det kan drickas nu! Man möts av en aromatisk trevlig doft av balsamico och viol. I smaken finns sedan mörka mogna bär som björnbär och blåbär och några drag av salvia och dragon. Mysigt med ett modernt vin som inte kompromissar med den traditionella och eleganta Rioja-stilen som vi tycker om. Mjuka tanniner i klunken och snygg syrabalans.

rioja vinet

Totalt producerar familjen Bello strax under 200 tusen liter per år av sina 32 hektar vinodlingar och man tar gärna emot besökare om man bara aviserar innan att man vill komma. Räkna med en personlig tur i vingården och i de flera hundra år gamla vinkällarna där gäster får prova vinerna och eventuellt ta med sig några smakprover hem till Sverige.

Man bör passa på att besöka Rioja Alavesa under vår och sommar för då garanteras man soligt och varmt väder. Man måste ta en tur på Rioja Alavesas välkända vinrutt med vinodlingar och vinstockar spridda ring det mysiga, lummiga landskapet. Här finns förstås också mycket annat att titta på som gammal, vacker kultur. Den gamla fästningen Asunción från 1400-talet är bara ett exempel.

spansk ostbricka

Mat till vinet

Varför inte göra det enkelt för dig så här en fredag ikväll och servera en spansk tapasbricka med charkuterier som Chorizo, Panceta, Pata Negra och Jamon Iberico och spanska ostar som fårosten Manchego eller den ursprungsmärkta grönmögelosten Queso de Valdeon. Du behöver bara duka upp några olika marinerade oliver så är du klar för en spansk afton.

Photos ©bodegabelloberganzo com

Similar Posts