Jag såg aldrig mamma kyssa tomten men detta är den franska översättningen av julsången.

Egentligen saknar jag den traditionella känslan av jul. Den infaller sig inte riktigt på amma sätt här som den gör i Frankrike, där man faktiskt inte heller har någon snö just nu. Jag saknar snön. Och jag saknar julmarknaderna som man har i Frankrike. Det roligaste under jul är att besöka några av julmarknaderna som man kan hitta i alla större städer i Frankrike. I Paris är den största julmarknaden vid Saint-Germain-des-Près och den på Les Halles är inte så dum heller. Här kan man hitta allting. Granar, juldekorationer som girlanger, kulor, tomtar, julkort, stöpta ljus, kryddor, nötter och kastanjer, ostar, korvar, kakor … man kan ströva runt och titta i tusentals stånd. Det verkar aldrig ta slut.

I Toulouse där vi alltid spenderade jul med familjen för en del år sedan, finns också en gammal och fin, traditionell julmarknad. Jag tänker också på midnattsmässan, Messe de Minuit, som vi besökte på julaftonskvällen. Ljus och änglasång, les choeurs angéliques… Festligt. Juligt. Speciellt när man var liten. Alla är involverade, familj, vänner, grannar … och senare på kvällen möts man och vi svenskar tyckte alltid att det var kvällen på julafton, den 24:e, som egentligen var den riktigt stora julfesten och inte juldagen som är helig och mer firades inom den nära familjen.

Det var på kvällen den 24:e som hände det grejer. Man kallar den för Le Reveillon, antagligen eftersom man är uppe länge och bara njuter av alla goda kulinariska upplevelser utan att det blev så pretentiöst. Vi hade alltid ett slags knytkalas där alla tog med sig något gott och traditionellt i matväg eller kanske en god kaka. Varm mat och kallskuret som man hade handlat på marknaden eller lagat tidigare. Det dukades upp lite rostad kalkon, lite kaviar, några ostron, escargots, kastanjer, den obligatoriska kakan, en supergod julstubbe som heter Bûche de Noël och ostar förstås. Mängder av olika goda ostar. Röda viner och vita viner. Bara välja och vraka!

Ser man vilka viner vi i Sverige helst köper till julmiddagen så väljs det oftast italienskt rakt av. Visst finns supergoda italienska viner i Sverige och vi älskar alla dessa softa, saftiga, fruktsöta, mörka plommonviner. Men vi glömmer bort de franska vinerna! Den franska stilen är lite mer spänstig och stram, stabil, elegant kanske, samtidigt lätt. Och jag gillar vinernas klassiska nyanser som jag saknar i många italienska viner, lite gräs, lite blyerts, mer stall och aromatiska odrag. Jag älskar också de italienska vinerna men kommer det till kritan som tycker jag nog att Frankrike fortfarande är väldens bästa vinland. Tänk en medelfyllig Bordeaux med aromer av svarta vinbär, plommon och toner av våt sten eller ett granatrött Bourgognevin som är komplext utan att det blir en alkoholbomb…

Här kommer två jultips på goda, ekologiska, röda, franska viner som du bör kunna handla direkt över disk.

Château Mayne Lalande 2015 (nr 2111)

En fantastiskt läcker Bordeaux från Listrac-Médoc AOC. Två mycket kompetenta vinmakare har signerat vinet: vingårdsägaren i Haut-Médoc, Bernard Lartigue och den kände oenologen Hubert De Bouard som band annat står bakom kända succéviner som Château Angélus, Premier Grand Cru Classé A Saint Emilion.

Mörka, färgtäta och medelfylliga Château Mayne Lalande är ett elegant och stilsäkert rödvin som bjuder på vid och välutvecklad smakkombination av saftiga mörka plommon, svarta vinbär och söta korinter, lite gräs och jord samt med rödpeppriga och kryddiga inslag av tobak, ceder, läder och mörkrostat kaffe. En typisk Bordeaux: nyanserad och torr och gjort på druvorna Merlot samt lite delar av Petit Verdot och Cabernet Franc med kraftiga och runda tanniner och fin syra som avvägs noggrant med de fruktiga inslagen. Allt toppas av distinkta och snygga toner av rostad ek och en fin och torr finish som man kan suga på länge. Château Mayne Lalande är perfekt till seriösa julmiddagar som exempelvis helstekt lammfilé med krämig, gräddig potatisgratäng.

Domaine des Pasquiers Plan de Dieu, 2018 (nr 2298)

Fylliga Domaine de Pasquiers är ett Rhônevin i den äkta franska Plan de Dieu stilen från Côtes du Rhône och som alla dessa viner fräst tillverkas av tre karaktäristiska druvor: Genache, lite Syrah och lite mindre av Mourvèdre som är typiska för viner från Côtes du Rhône Villages AOC. Två bröder, Jean-Claude och Philippe Lambert har en lång hantverkstradition och står bakom vinet. Domaine des Pasquiers har länge vart ett populärt vin bland vinentusiaster i sociala medier, vilket alltid är kul!

Vinet har en tät, vackert rubinröd färg och en koncentrerad bukett av stiliga franska nyanser som mörka syrliga björnbär, söta vilda hallon och smakrika blåbär ger en fin fruktig smak med inslag av kryddiga lagerblad, lakritsrot. Här finns de typiska franska örterna och den där svarta jordaromen som fransmännen kallar garrigue.

Domaine de Pasquiers är ett mycket välgjort och balanserat vin som noga avväger smaken mellan syra och frukt och har stor fatkaraktär. Läckra, kryddade och mycket eleganta tanniner och här har man jobbat med den långa finishen, vill jag säga. Det här är ett gott vin som passar både till julens småplock och buffé: ostar, kallskuret men självklart också till köttiga och mer eleganta middagar.

Önskar en trevlig Luciakväll!

Similar Posts