omslag sangria

Finns det något mer läskande än att dricka Sangria på sommaren? Och är man flera så blir det en ganska prisvärd sommardrink om man väljer ett smakfullt vin som inte kostar skjortan. Det hörs nästan på namnet att Sangria kommer från Spanien men den spreds över världen på mitten av 60-talet då den snabbt blev den mest populära vindrinken genom tiderna. De flesta blev förtjusta direkt i denna kombo av frukt och rött vin, helst Rioja, för det var så den autentiska Sangrian gjordes i Spanien. Idag gör man Sangria med alla typer av frukter i och i alla smaker, med både rött, vitt och rosévin eller till och med ett mousserande vin som Moscato eller Prosecco.

Vilket vin ska man använda för att göra Sangria?

Vi ska göra två olika Sangria, en vit modern Sangria och en mer klassisk spansk rödvinssangria. De flesta unga, friska och fräscha vita viner som inte är fatlagrade passar utmärkt för vit Sangria. Den röda Sangrian föredrar vi att hålla ganska traditionell, med ett rödvin och de tre frukterna apelsin, äpple och citron och en skvätt frukt-brandy. 

Förslag på vita viner: Vinho Verde som är ganska neutral, Sauvignon Blanc med sina ’gräsiga’ toner eller friskheten som du kan hitta i en ung Chardonnay från nya världen. 

Förslag på röda viner: Rioja med Tempranillo spanska temperament, Merlot som har en mjuk och rund kropp, Cabernet Sauvignon för sina aromer.

Prisvärda Rioja-viner är en historisk spansk klassiker när man gör en Sangria. Men misstaget som man ofta gör, är att man väljer det billigaste vinet, oavsett smak, eftersom det ”det ska göras mycket och det ska vara billigt” och då tar man vilket vin som helst. Jämför då med Spanien, där man tänker på vinets smak i första hand. Man tar inte bara vilket billigt vin som helst. Vi ska göra två Sangria, dels den traditionella röda spanska Sangrian och dels en modern, svensk röd sommar-sangria.

2 viner

Tips – så gör du den bästa Sangrian!

 • Välj ett schyst, smakfullt vin, välj inte vin bara för att det är billigt
 • Välj dina ingredienser noggrant, matcha vin och frukt
 • Tillsätt inte för mycket raffinerat socker i blandningen, välj hellre agavesirap eller en sötare fruktjuice
 • Välj ett fruktigt vin som du själv tycker om och ”förstärk” med frukt – och snåla inte med frukten
 • Gör din sangria dagen innan, så kan frukten få stå och dra i vinet, det blir supergott

Traditionell röd Sangria

Rioja – Spanien i ett glas, ett populärt vin som har både känsliga och fruktiga egenskaper. Det unga moderna Rioja-vinet Joven Heredad De Berganzo 2019 kommer från Baskien och regionen Rioja. Det är vinfamiljen Bello som står bakom detta vin. Jag väljer denna Rioja eftersom det är ett ganska lätt, smakfullt och aromatiskt vin, baserat på björnbär och blåbär med inslag av vanilj och balsamiska örter. Samtidigt har vinet mjuka tanniner så det inte blir så strävt. Röda kraftfulla Tempranillo blandas med en vit frisk druva Viura och et ger vinet det här fräscha uttrycket. Kostar ca en hundring.

sangria i glas

Traditionell Sangria – gör så här:

 • 1 flaska 750 ml Joven Heredad De Berganzo
 • 1 dl fruktbrandy
 • 1-2 äpplen, skölj skalet, skiva och tärna
 • 1-2 apelsiner, skiva och dela i kvartar
 • 1 apelsin, pressa saften 
 • 1 liten citron, skiva och dela i kvartar
 • 1-2 msk agavesirap
 • 1/2 flaska neutralt bubbelvatten (om du vill) 
 • Garnera med apelsinskivor och citronmeliss

Skär äpple, apelsin och citron och dela enligt anvisning. Snåla inte med frukten! Lägg frukten i karaffen med den pressade apelsinsaften. Häll på vin, brandy och sira i kannan. Smaka av efter 1 msk sirap, behövs mer? Rör sedan ihop och blanda allt. Kyl i minst 4 timmar eller ännu hellre över natten. När du serverar och häller i glas kan du hälla på lite bubbelvatten, men det gör inte spanjorerna.

Trendig ”svensk” Sangria

Vi väljer vi Castiôn Moscato d’Asti 2020, ett aromatiskt sommarbubbel med trevlig mousse, för att vinet är vitt, mousserande, med låg alkoholhalt på endast 5,5 % och fräschar upp allt som det kommer i kontakt med. Vinet är redan sött, men det är naturligt socker kommer från vinstocken, druvan och jäsningen – inget socker har tillsatts! Denna Moscato har fantastiska aromer av doftande fläderblom och gula päron, så visst låter det som svensk sommar? Här känns även blommig och örtiga inslag. Detta blir en trendig lättare variant med svenska somriga örter. Kostar strax under en hundring.

svensk sangria

Gör så här:

 • 1 flaska 750 ml Castiôn Moscato d’Asti
 • samma kvantitet av frukt som i den traditionella Sangrian
 • några blad av valfria aromatiska örter
 • en nypa vaniljextrakt
 • garnera med en fläderkvist

Som frukt kan du välja svenska sommarbär: blåbär, björnbär, smultron, hallon, hjortron, gula päron eller äpplen. Använd gärna ätliga blommor och garnera eller till och med lägg i drinken. Garnera med en fläderkvist! Välj sommar-örter som exempelvis blad av timjan, rosmarin, salvia, dragon …

Du behöver varken sirap eller bubbelvatten eftersom vinet redan är sött och mousserande. Bra va’?

Similar Posts