omslag vinmakare

Ingen tvekan om att när man blandar druvor så gör man vinet ofta mer uttrycksfullt.  Man kan bland annat förbättra aromer, färg, struktur och finish, vilket gör det till ett mer rundat och komplext vin. Om ett vin inte har en generös doft, kan en vinmakare till exempel lägga till fem procent av en mer potent doftande druva och han kan experimentera med olika typer av sorter som kommer från andra vingårdar. Att skapa en perfekt blend av druvor beror självklart också på hur årets klimat har varit och på hur varje druva har påverkats av det. Möjligheten för kombinationer som resulterar i en kvalitetsblandning är oändlig.

Vissa druvor är gjorda för att blandas och man gör ofta något extra fat Cabernet Sauvignon, Merlot eller annan druva som man enbart i förlängningen kommer att vilja blanda med. Tanken är att lyfta fram varje druvas styrka och egenskaper för att komplettera de andra druvorna som används i blandningen.

vinmakare

Vissa druvor används inte eller sällan för en blandning. Pinot Noir är exempelvis en druvsort som sällan blandas, i alla fall ser man mest 100% Pinot Noir viner i Bourgogne. Sedan har vi alla de kända och fantastiska vinblandningarna. Jag tänker på Bordeaux och Rhône, förstås men även viner från Chianti, Rioja och Priorat har sina kända blandningar, där man använder sig av specifika druvor. Jag vet inte om du tänkt på det, men vi har några typiska sådana viner i vår portfölj, viner från områden som har en karaktäristisk blandning av flera druvsorter. Här är tre områden, men vi har flera:

Bordeaux

En populär och känd blandning när det gäller röda viner i franska Bordeaux-regionen är att kombinera de klassiska signaturdruvorna Cabernet Sauvignon och Merlot, i olika proportioner och ibland med mindre proportioner av Cabernet Franc, Petit Verdot, Carmenère och Malbec, beroende på vilken vinmakare som gjort blandningen. 

Ett typiskt vin är vår Château Mayne Lalande 2015 (nr 2111) från AOC Listrac-Médoc som består av 60% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 5% Petit Verdot och 5% Cabernet Franc. Vinmakaren Bernard Lartigue har gjort ett vin med den äkta Bordeauxkaraktären och använt typiska druvor för att få en mörk, tät rubinröd färg och fått till en välutvecklad och mycket snygg smakkomposition av saftiga och söta mörka plommon och körsbär, svarta vinbär och torkade korinter. Distinkt fatkaraktär såklart och slutklämmen bjuder på nyanser av tobak, nyslaget gräs, cederträ.

3 viner

Côtes du Rhône

Det klassiska vinet Côtes du Rhône från Rhônedalen i Frankrike är känt för sin röda kombination av Grenache, Syrah och Mourvedre, kallas ’GSM-blend’. Dessa druvor sticker ut fastän det finns många andra druvor att leka med. Här ruckar man inte mycket på de klassiska proportionerna som varierar beroende på om man vi ha ett in som är lättare eller fylligare.

Domaine de Pasquiers Plan de Dieu 2019 (nr 2298) är vårt druvtypiska vin från Rhône och vinmakarna Jean Claude och Philippe Lambert som skapat ett fantastiskt vin av 60% Grenache, 30% Syrah och 10% Mourvèdre som bjuder på ett koncentrerat fruktigt vin med stiliga nyanser av röda bär och frukter med inslag av lagerblad, lakritsrot och franska örter med tydliga fattoner. Välbalanserat vin som noga avväger smaken mellan syra och frukt och med en suveränt snygg finish.

Priorat

Priorat i Katalonien sägs producera några av Spaniens bästa viner och va? helt utan druvan Tempranillo?  Den regionala klassiska blandningen här innehåller däremot druvan Garnacha Tinta som sedan blandas tillsammans med antingen en eller flera druvor som Syrah, Merlot, Cabernet Franc, Cariñena och Cabernet Sauvignon.

Att beställa finns det häftiga Priorat Predicat 2016 (nr 86652) ett fylligt vin till 45% Grenache Noir (Garnacha Tinta), 45% Carignan och 10% Merlot och skapats hos en av de mest framträdande vinproducenterna i området, en ekologiska och hållbara familjevingården Grifoll Declara i El Molar. Den steniga jorden ger druvorna ett intensivt uttryck och lägger en mineralisk ton till de komplexa och spännande smakerna av mörka plommon, körsbär och hallon med lite inslag av torkade russin. Ett kryddigt avslut med fina toner av ekfat.

Similar Posts