Att dofta på vinet är en viktig bit när man provar ett vin. Det handlar om 75% doft och 25% smak. Visste du att vinets dofter som vi känner i näsan är bra många fler och mer varierande än smakerna som vi känner i gommen? Men smak och doft hänger ihop eftersom en hel del av den smaken som vi upplever i gommen också kommer från luktreceptorer på baksidan av näshålan.

Det sista året (läs: under Covid 19 tiden) har vi kunnat läsa som vinproffs som arbetar, provar och bedömer vin och deras rädsla för att förlora lukt- och smaksinnet.  Den kände engelske vinjournalisten Jamie Goode, känd från tv och som både har skrivit vinböcker och håller en mängd föreläsningar och presentationer, skriver till exempel på sin blogg i Wineanorak, hur han har haft en panisk skräck för att förlora smak- och doftförmågan då han fick Covid 19.

Det var smaken som förändrades och delar av luktsinnet som han förlorade. Vinet började smaka ganska konstigt. Faktiskt så konstigt att han slutade att öppna vinflaskor alls, i c:a två veckor. Han oroade sig självklart för om han i fortsättningen överhuvudtaget skulle kunna skilja mellan dofter, druvor, bedöma vinerna eller ens kunna njuta av dem alls nå mer. … jag är inte redo att sluta göra det jag älskar och byta karriär, skriver han. Han blev givetvis väldigt glad när smak och doft återvände till det vanliga efter sjukdomen. 

Det är genom dofterna som man känner hur vinet både doftar och smakar. Utan näsan kommer vi ingen vart. Vår tunga är nämligen begränsad till de fem primära smakerna. När man provar och bedömer viner måste man verkligen känna vinets struktur, doft- och smakaromer med både näsan och tungan. Man luftar vinet, virvlar glaset några sekunder och alkoholen lyfter vinets naturliga dofter mot näsan.

Ska vi prova doftlökarna och testa aromer?

Jag tar fram det kritikerrosade och eleganta kultvinet från Kalifornien, Fritz Russian River Chardonnay 2016 (nr 6649) och drar ut korken och sedan dekantera. Förvånad? Jo, jag brukar dekantera vita viner också. Inte alla med lite finare viner. Oftast brukar vi dricka vita viner alldeles för kalla och kanske till och med förvara dem i kylskåpet. En kvarts dekantering brukar kunna hjälpa vinet att få upp temperaturen något. Vad händer då? Doften blir distinktare. Man kan urskilja både primära och sekundära aromer mycket bättre. Efter en halvtimme kommer du att kunna känna hur magisk och kraftfull denna komplexa och torra Chardonnay verkligen är.

I näsan: det första som slår en är dessa fantastiska aromer som öppnas upp för näsan då vinet har en spännande bouquet. Det doftar äppelmos från frukter som mogna gula äpplen spetsat med lite citrus. Känn en krämig söt och smörig doft i näsan av mjuk karamell à la crème brûlée. Över detta ligger sedan en svag nyans av vanilj. Det doftar distinkt av ekfat. Finishen kan man smaka både söt vanilj och kanske en fläkt av dragon. Hmm… gissa om smakaromerna kommer att få hjälp av denna doft!

I gommen: komplexa smaker samsas på tungan. Här känns en stark fruktsyra med aromer av samma fylliga och syrliga frukt, denna gång med söta nektarinskal. Sug på klunken mellan gommen och tungan så träder den något korpulenta smaken av brynt smör fram. Hela profilen känns som behagligt fruktig, jordnära, örtig, mineralisk med tydliga tertiära smaker som vinets fataromer som kommer från lagringen på ekfat.

Ok, nu gjorde jag det lite lätt för mig för det här vinet är helt fantastiskt om man vill beskriva fylliga och komplexa dofter och smaker i vin. Detta kritikerrosade vin kommer från Fritz Underground Winery och personliga Clayton Fritz i AVA Russian River Valley, Sonoma, Kalifornien.

**********

Och lite kul en fredag! Om är orolig för ditt lukt- och smaksinne tycker jag att du ska göra som Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson och testa dig varje dag! Så här gör du – Lyssna på hans smarta tips på –> Instagram!

Similar Posts