funderar på att välja vin omslag

Ibland är det heta ämnen som figurerar i media, i synnerhet vinbloggar. Helt plötsligt en dag så skriver alla om samma sak: att välja rätt vin till maten!

Jag vet inte, men kanske är det så att för alla oss som har sett ett restaurangbesök med god mat och vin mer som en sällsynthet under de restriktiva pandemi-åren, kommer nu ut i buffé- och restaurangdjungeln igen – och så blir vi helt tafatta! Vinlistor känns flera sidor långa med mängder av dyra flaskor. Och kanske måste man gå lite längre än att fråga sommelieren: ”Kan du rekommendera ett gott vin?” när hen redan fått frågan hundratals gånger under dagen.  

Men vilket vin ska vi servera till maten? Gamla kunskaper verkar vara som helt bortblåsta.  Tänkte skaka fram några vettiga och generella men också ovanliga tips för de tillfällen då idéerna helt har sinat, tips som gör det lättare att välja ett gott vin vid olika tillfällen, på restaurangen, hemma vid grillen, på buffén, på en picknick med vännerna eller bara för en get-together med grannarna, med vin och lite tilltugg.

Enklaste tipset: matcha landet!

Lagar du italienskt, välj ett italienskt vin. Grillar du Dorada? Välj ett spanskt eller sydfranskt vin från Medelhavet Och gör en grej av det. Berätta om mat och vin, folk blir intresserade och diskuterar sina egna vinpreferenser. Så skanna Systemets länderlista efter bekanta etiketter eller regioner.

skålar på buffen

Tänk tvärtom – välj vinet först!

Smart är att välja något av din favoritviner, någon gammal goding som du älskar och sedan fundera kring maten. Då kan du också komplettera med goda tillbehör om du måste för att få en bra balans.

Gör det enkelt!

Om du tänkte fixa en skaldjurscocktail till förrätt och därefter grilla lammkotletter, så blir det svårt att hitta en flaska vin som passar båda rätterna – eller så kan du förstås servera endast ett glas vitt vin till räkorna och sedan korka upp Rioja.  

Det sista tipset från mig är ett förslag på 4 viner, två vita och 2 röda, som har allt, om du utgår från ovanstående tips om mat och vin! Fem gemensamma nämnare för dessa tre prisvärda viner är att de:

  • passar sommarbuffén
  • är knivskarpa när det gäller smak och stil
  • har högt värde inom sin kategori
  • har ett pris under 100-lappen
  • är bra allroundviner – tilltalar de flesta gästerna

Piconico Chardonnay 2020, nr 2296 – 79:-, är vår nya, fräscha och friska Chardonnay från Mendoza, ett ungt vin som både är smakfullt och ganska elegant. Ett vin med superkrafter och mineraliska, salta toner. Härligt syrliga äpplen och mogna päron möter ett stänk av citrus, honungsmelon och gröna örter.

Chianti Il Drago e la Fornace 2019, nr 2074 – 99:-, är en modern och smakfull ❤–lig Chianti från Chianti DOCG appellationen. Fylligt och torrt vin men en intensiv smakmix av mörka körsbär, saftiga hallon och toner av blodapelsin samt tydliga örter som salvia och oregano toppat med några stänk av svartpeppar.

förslag på 4 viner

Joven Heredad de Berganzo 2020, nr 2113, 99:-, är en stilfull, lätt och elegant Rioja där man blandat den röda kraftfullaTempranillo med den gröna, livligt fräscha druvan Viura. Komplex fruktbouquet av mörka bär med inslag av viol, vanilj och salvia.

Four Cousins Crisp White 2020, nr 5150, 69:-, är ett modernt, trendigt och fräscht vin och ett bra alternativ när man vill dricka lite lättare, aromatiskt vin men ändå vill ha högt smakvärde. Krispigt läckert med äpplen, krusbär, tropiska frukter, mogna vita persikor och ett stänk av citrus.

Similar Posts