Falco Vinho Verde - räkcocktail och vinho verde

Solen tittar fram och jag känner för ett friskt och krispigt lättdrucket vin, så här kommer ett hett tips!

Om jag skriver Vinho Verde, vad tänker du i första hand på då? De pigga, krispiga vita vinerna från Portugal gjorda av druvan Alvarinho? Inte så konstigt kanske, för det är det förta vi tänker på, ett endruvsvin från regionen Vinho Verde i Portugal och skulle vi fråga efter Vinho Verde på Systembolaget, så skulle de alldeles säkert i första hand peka på de grön-nyanserade vita, lätta vinerna som är så friska och fruktiga. Dessa viner är så kända och omtyckta att vi nästan gjort Vinho Verde tll en egen vinstil. Men det är en region och här producerar man både vitt vin, rött vin och även rosévin. Och i motsats till de mogna vinerna ’Vinho Maduro’ så kallas dessa krispiga viner för ’Vinho Verde’, gröna viner, men då syftar man på ett ungt vin snarare än ett grönt vin. Dessa viner ska drickas unga, helst inom ett år.

Falco Arinto Vinho Verde - gröna druvor

Allt kanske blir lättare om man börjar prata druvor och då tänker jag på druvan Pedernã, som vi kallar för Arinto. Tillsammans med andra gröna druvor som Loureiro, Alvarinho, Arinto, Trajadura och Azal Bianco gör de fruktiga och lätta Vinho Verde vinerna. Till rosé och röda viner används främst de härligt goda blå druvorna som vi sällan hör talas om, såvida man inte fördjupat sig i portugisiska viner, förstås.

DOC-regionen Vinho Verde och området som heter Minho, i norra Portugal, det är där vårt goda Vinho Verde vin Falco Arinto Vinho Verde har producerats av familjeproducenten Quinta da Raza i Peneireiros, Celorico de Basto. José Diogo Teixeira Coelho som är vinmakare gör även röda och vita viner, förresten. Men Falco Arinto Vinho Verde, som bara kallas Falco, är till 100% gjort av den typiska och lokala druvan Arinto. Egentligen är detta en liten lustig druva som är både mångsidig och ruskigt anpassningsbar till olika förutsättningar, jordar och klimat. Och vinet är lätt. 11,5% ligger detta på.

Falco Artinto Vinho Verde - flaskan

Arinto skänker vinet sin smakintensitet och en typiskt krispig mineralitet som utmärker det eleganta vinet Falco med sin fina struktur. Här samsas en ljuvlig fruktsyra med sammetsmjuka, diskreta aromer av gröna äpplen och päron samt lite citronskal och en flirt med len honungsmelon och ett stänk av flinta.

Falco känns lite porlande och tidigare buteljerade man alltid vinet för tidigt innan det hade jäst klart, så fik vinet efterjäsa på flaska och blev sådär lite spritsigt. Men idag kolsyras de flesta Vinho Verde vinerna lite lätt, mindre än en bar mot slutet före buteljering och då får man den där lätt bubbliga effekten. Inte som Champagne, precis, utan mer frasigt och lite pärlande. Jättefint och gott! 

Mångsidigt i detta fall betyder att Falco kan drickas till mycket olika mat. Skaldjur är naturligtvis givet på menyn och fisk blir gott till, men även svårmatchade asiatiska rätter fungerar bra. Vad sägs om en liten räkcocktail vid sidan om detta vin? Räkorna doppas i en sås med Tequila och lime, så klassiskt gott! 

Falco Arinto Vinho Verde - ett glas vitt med räkcocktail

Förbered såsen, låt den få stå och dra, gärna någon dag innan.

Såsen görs av 3 matskedar Tequila, saften av 2 pressade limefrukter, 1 tsk riven pepparrot, 1,5 dl ketchup och nästan lika mycket vatten, sådär 1 dl. Rör ihop ketchup och pepparrot, tillsätt Tequila, limesaft och spä med vattnet. Inte för kraftig konsistens och inte för tunt och vattnigt heller. Fyll på burk, på med lock och kyl.

Förbered räkorna

Köp färska stora räkor och ge dem en egen liten, het smaksättning. Lägg i kastrull med ca ½ liter vatten. Lägg i 1 lagerblad och 1-2 msk av egen kryddblandning på exempelvis sellerisalt är gott, och svartpeppar, malen paprika och chiliflingor. Koka upp vattnet. Lägg i räkorna och eventuellt lite mer vatten, det ska täcka räckorna. Koka upp snabbt igen, men så snart det kokar, sila räkorna i ett durkslag. Lägg över i en skål och täck dem direkt med is.  Servera i små glas. För såsen med en isbit och dekorera med räkorna runt om. Peta i en kvist persilja. Klart!

Similar Posts