Att matcha ett gott vin med läcker mat är ett av de optimala glädjeämnena i livet, åtminstone för mig. Härliga viner är näring för själen och maten är näring för kroppen. Det finns inget som är så bra för humöret och så underbart sällskapligt som en bra måltid parad med rätt vin, oavsett du sitter till bords tillsammans med familj eller med vänner.

Det börjar med att laga mat, eller det kanske rentav börjar med vinet? Hur gör du? Utgår du från maten eller från vinet? För mig är mat och vin minst lika viktigt men visst händer det att om jag lägger vantarna på ett riktigt gott vin så får den flaskan bestämma vilken mat som kommer att lagas i köket.  

Men det är med att matcha vin och mat brukar också vara en av livets stora frågor. Vilket vin ska man servera till den här maten? Alla som jobbar med vin har säkert fått frågan minst ett hundratal gånger….

Dessutom är det ganska kul att experimentera både med mat och vin, bryta lite mot konventioner och kanske frångå de klassiska reglerna som vitt vin till fisk och kyckling, rött vin till rött kött … det blir roligare om man vågar ta en sväng utanför ramarna. Lätta röda viner kan absolut serveras till feta fiskar och ofta ger vita, mousserande och roséviner härliga och kontrasterande parningar. Med det sagt så får det ändå inte bli hur tokigt som helst. 

Ett knep som jag ofta använder är att matcha vin och mat är inte att utgå från själva ingredienserna med snarare efter den smakprofil som maten har och som kommer påverka vinet allra mest. Till exempel är maten salt, fet, kryddstark eller är det en söt efterrätt jag lagar? Vi tittar lite på maten och matchar med ett vin som enligt min smak känns passande.

Salt mat som pommes och annan potatis, snabbnudlar, många stekta maträtter är salta, salta fiskar och skaldjur, färdig pastasås, om du använder sådan, innehåller mycket salt. Salt mat kan verkligen påverka vinets smak, så då gäller det att balansera med ett syrligt, fräscht gärna ett mousserande vin.

5 viner
5 viner paras med mat som har olika smakprofil

Ett elegant vinval är vår australiska bubbel-Chardonnay, torra, mineraliska Tobacco Road Sparkling Chardonnay nr 7942 som direkt häver upp alla über-salta smaker i maten med sin intensivt rena, lite blommiga toner av syrlig frukt och örter.  Serveras väl kylt!

Fet mat är en av få smakprofiler som inte finns i vin. Hit räknas egentligen feta köttbitar, fläsk, andra feta rätter på ost och smör som exempelvis mac’n cheese, oljig pesto, korvar och charkuterier och ostbricka. Allt fett passar exceptionellt ihop med och kompletteras utmärkt av tanniner så välj gärna ett cabernet-baserat vin.

Château Mayne Lalande 2015 nr 2111 – klassiskt Bordeauxvin med rund och komplex karaktär, där tanninerna och mycket mörk frukt kompletterar allt fett och alla rökiga korvar och köttsmaker. De bittra tanninerna i vinet mjukar upp fett och förstärker smakerna. Kan kanske serveras någon grad kallare än du tror …

Kryddstark mat kan var komplex i sig, indiska eller asiatiska maträtter, mycket umami, med starka kryddor som chili, curry, koriander … kryddad mat ökar smaken och syran i vinet och vinet kan dominera om man inte väljer ett vin med låg profil men ändå ett smakfullt vin.

Här kan man gå åt två håll. När maten spelar huvudrollen kan man antingen välja ett vin som är lätt, fruktigt och fräscht – men inte mesigt – eller så bryter man helt med ett sött vin. Friska Four Cousins Crisp White, 2020 är ett bra val till kryddad mat när vinet inte får ta överhand. Krispigt, trendigt lätt på alkoholen endast 8,5%, mycket fräscht, smakfullt och välbalanserat vin med fin struktur som passar perfekt med häftiga kryddor. Eller vår italienska, söta, snällt pärlande Castiôn Moscato d’Asti, 2019 nr 7873, mycket fruktig med fräscha fruktsmaker av fläder och lime och låta sötman matcha maten. Båda vinerna serveras väl kylda!

Söt mat om man menar desserter och annan söt mat som bakverk, pannkakor, frukt och glass men även sötpotatis pommes, butternut squash, sirapskladdiga kycklingvingar bör paras med ett sött vin som bör vara sötare än efterrätten, annars kommer vinet att kännas för dominant i slutändan.

Ett Vino Dulce Natural är Señorío De Broches nr 6460 från Andalusien är ett lite annorlunda friskt och sött vin. Smakfullt och lite starkare vin på samma gång och gjort på druvan Moscatel. Mycket fräsch profil. Späckat med len honung och exotiska frukter som ananas, papaya och torkade fikon samt toner av balsamico och söt grädde.

Similar Posts