Det är inte en lätt uppgift att hålla reda på alla italienska bubbelviner. Kan du det, så är du antingen italienare eller duktig sommelier.

Även om ’spumante’ betyder mousserande vin på italienska så är alla italienska bubblor långt ifrån spumante. Ibland kan man få höra att en prosecco är en spumante eller tvärt om. Helt fel. Exempelvis är Prosecco, Lambrusco, Franciacorta, Asti Spumante, alla olika sorters mousserande. Till och med en Moscato d’Asti är ingen spumante men en frizzante, trots att den också är gjord på druvan Muscat till 100%, precis som exempelvis Asti Spumante.

I Piemonte finns mängder av läckra lättmousserande viner är helt fantastiska och vi har två viner i vår vinportfölj, Castiôn Moscato d’Asti  (7873) och Carpi Lambrusco di Modena (2694) som jag tänkte presentera lite närmare så här inför höstens alla middagar och när man söker efter ett trevligt avslut till efterrätten eller bara som lättare ”sippa och snacka”-vin.

Först ut: Muskatdruvan eller Moscato på italienska, är en sådan druvan som italienska vinmakare kan göra underverk av. I Piemonte används druvan till lättmousserande viner och som i realiteten inte kan kallas för spumante. Man brukar säga att dessa är frizzante och Castiôn Moscato d’Asti, #7873, är en trevlig bekantskap om du vill testa muskatdruvan i en något sötare tappning. Och kanske var det med druvan Moscato och i Piemonte som man började med Italiens bubbelviner 1850 när en vinmakare vid namn Carlo Gancia var så imponerad efter att han rest runt i Champagne i Frankrike. Han började promt producera Italiens allra första mousserande vin. Kanske därför som Moscato d’Asti kallades för Asti Champagne eller Moscato Champagne på den tiden.

Det fruktiga, lite blommiga Castiôn Moscato d’Asti är mycket, mycket lättdrucket och bjuder på mycket aromatiska druvtypiska dofter av fläder, päron, honung och lime. Spritsigt läcker mjuk sötma i kombo med en frisk syra. Låg alkoholnivå, bara 5,5%, ett perfekt bubbel för desserten efter maten. Eller varför inte bara som ett lättare vin eller en aperitivo?

Anden ut: en svårslagen favorit, det röda pärlande Carpi Lambrusco di Modena, #2694, en riktig fräsch Lambrusco, gjord av druvan med samma namn. Italienarna kan verkligen dricka och uppskatta ett glas Lambrusco precis när som helst och det senaste decenniet har vinet blivit trendigt även i andra länder. Också här hittar man en lägre alkoholhalt som ligger på 9,5%, alltså lite mer än vår Moscato ovan. Smakfulla druvor med läckra söta toner när vinet serveras ytterst välkyld. Riktigt, riktigt god!

Carpi Lambrusco di Modena är ett festligt vin som passar till desserten, på buffébordet eller som läcker välkomstdrink. Detta lilaröda vin har en uppfriskande och skön syra. Smaken är initialt söt och fruktig men stramas upp betydligt av det torra bärssyrliga avslutet som har inslag av körsbär, blåbär och skogshallon.

Castiôn Moscato d’Asti kostar 95 kr och Carpi Lambrusco di Modena 79 kr. Igen större invenstering, så jag tycker du ska prova dessa superläckra Piemonte-viner, kanske tillsammans med världens enklaste recept på en farligt god clementin-cheesecake:

Clementin-cheesecake (4 portioner enligt bild ovan)

 • Finkrossa 8-10 italienska mandelbiscotti
 • Vispa 2 dl vispgrädde, ställ åt sidan
 • Blanda ihop 100 g mescarpone med 100 g philadelphiaost och rör i 3/4 dl strösocker
 • Finriv skalet och pressa saften ur en clementin och blanda i ostkrämen
 • Blanda ihop allt med den vispade grädden
 • Använd tuffa portionsglas eller lägg plastfolie i portionsformar med löstagbar botten
 • Lägg den krossade biscottin i botten och ostkrämen ovanpå
 • In i kylskåpet sådär en 2 timmar
 • Ta ut formarna och lossa botten och lägg försiktigt över varje portion på en tallrik med hjälp av en stekspade
 • Garnera med en skiva clementin och ett myntablad.
 • (Vi har karamelliserat några clementiner med socker och fått en sås men det är valfritt.)

Similar Posts