Jag kan inte låta bli att fresta dig med ett gäng Gougères! Det är de små, mycket goda ostpuffarna fyllda med krämig ost och som fransmännen rullat sedan 1800-talet. Står en tallrik på bordet med dessa fortfarande varma bollar av fluffig och frasig petit-choux deg, ja, då är det endast ett smakfullt vin som fattas för att njuta riktigt ordentligt denna fredag!

Tänk dig en att en schweizerost, som Gruyère, Comté eller Emmentaler får stå för den krämiga ostfyllningen. Men puffarna är inte alls svåra att göra om du följer receptet nedan.

En sagolik matchning!

Vi gör dessa med riven Gruyère och fastän fyllningen är krämig så är bollarna torra, frasiga och inte söta och då blir det absolut perfekt med ett sött vin som består av druvorna Sémillon, Sauvignon Blanc och Muscadelle. Det är mycket Sémillon, mindre Sauvignon Blanc och mycket litet Muscadelle i denna flaska. 

Tadaa!! Dessertvinet Château Menota  (4087) har varit populärt hos oss i Sverige sedan decennier. Ända sedan Nobelmiddagen 1990, där den serverades till efterrätten.

Hör här vad läckert detta denna ädla Nobelklassiker är som kommer från Graves Supérieures i södra Bordeaux.

Psst….

Hemlis 1 – egentligen hatar jag det fula namnet Sémillon och jag kallar druvan för Colombier i vanliga fall, men i Sverige är vi vana att den heter Sémillon, så låt gå. Till 60% är Chateau Menota denna formidabla druva som i Frankrike mestadels odlas just i Bordeaux regionen. Tillsammans med Sauvignon Blanc och Muscadelle så ingår denna blend mestadels i populära franska dessertviner från Sauternes, Barsac och Cérons.

Hemlis 2 – egentligen tycker jag inte om söta viner. Det finns 2 undantag – Chateau Menota är ett av dessa! Sofistikerat och magnifikt med välutvecklad smak. Detta är definitivt ett elegant dessertvin med en mycket konkurrenskraftig prislapp och där sötman är något ädelrötad och kommer tillsammans med intensiva och smakfulla aromer av frukter som torkade aprikoser, ananas, apelsinskal men ett stänk av len honung, marsipan och vanilj. Och så lite botrytis, svampen som bilds kalla, fuktiga höstdagar när druvorna fått sitta kvar på stocken tills de är übermogna, för då blir de så söta och har blivit russinliknande kluster. 

Detta dessertvin är verkligen allt annat än sötsliskigt och ar en trevlig eftersmak. Chateau Menota är ett fylligt vin på 14%, det är välutvecklat och mycket välgjort och har en distinkt kryddighet som svävar över de fruktiga aromerna.

Chateau Menota finns i de flesta Systembolag som hel- och halvflaska respektive 750 ml och 375 ml. Klicka direkt här!

Små, små ostmoln…

Nu till de goda ostpuffarna, Gougères, direkt ur ugnen! Att bita i dessa fluffiga ostpuffar, gjorda med Gruyèreost, är som att bita i ett moln gjort av ost. De är perfekta som hors d’oeuvres, till cocktailen eller vinprovningen eller kanske bara som mellanmål till ett gott dessertvin som Chateau Menota om man vill lyxa till det så där en fredagskväll.

  • 4 ägg, rumstempererade
  • 50 g osaltat smör
  • 2,5 dl mjöl
  • 1 nypa salt
  • 1 nypa riven muskotnöt
  • lite kajennpeppar
  • 2 dl smetana
  • 2,5 dl vällagrad och finriven Gruyère (samt lite till för att strö över bollarna)

Koka vatten, smör och salt i en kastrull och rör om ordentligt hela tiden med en träslev i 1-2 minuter tills degen lossnar från sidorna. Lägg över degen i en skål och vispa nu med elvisp tills den kylt ner sig något sådär en halva minut. Tillsätt ett rumstempererat ägg i taget och blanda om ordentligt efter varje ägg, så det sammansmälter helt i degen och innan du lägger till nästa ägg. Den slutliga degen ska vara slät, smidig, fast en lätt. Lägg in degen i en spritspåse och lägg påsen i kylskåpet, gärna i en timme.

Spritsa ut små bollar av degen på en plåt med bakpapper och grädda 8 minuter i ugnen på 200°.

Blanda nu i den rivna Gruyèreosten i en skål tillsammans med smetana, kajennpeppar och muskotnöt och lägg sedan detta i en annan spritspåse.

Ta ut och låt bollarna bli lite kalla, så att du kan jobba med dem innan du fyller dessa med ostsmeten genom att stick med spritspipen in smeten in i varje boll underifrån. Om du vill, så kan du strö lite finriven ost över bollarna. Sätt tillbaka bollarna i den varma ugnen 2 minuter så de blir lite bruna.

Similar Posts