Jag skulle vilja ta upp ett mycket viktigt ämne. Rosévin.

Ni vet alla dessa oskrivna regler som att man aldrig ska prata med någon i tunnelbanan, eller att man är en riktig lort om man tränger sig före i kön eller att det är tvång på att tycka fredagsmys är det heligaste som finns? Tja det verkar ju nästan att regeln att man bara ska dricka rosé på sommaren platsar utmärkt i detta sammanhang. Och vilken löjlig regel utan rim och reson!  Det är som om vi skulle säga att vitt vin kan man bara dricka mellan april och juni eller efter klockan 11 på kvällen. Rosévin är ju jättegott, varför ska vi inte få unna oss de rosa klunkarna även från oktober till maj?

Det verkar som om det stackars rosévinet alltid har fått leva med en orättvis bortprioritering.

Först hade den som drack rosé dålig smak och fick skämmas. Men då utvecklades rosévinerna och blev riktigt goda.

Därefter sa man att rosévin var något som bara kvinnor drack. Men för något år sedan blev det ju trendigt för män att dricka rosé. Don’t touch my Brosé!

Och sedan sa man att rosévin, det kunde man bara dricka på sommaren. Men några envisades ändå med att dricka det året om. Undan för undan faller alla bortförklaringar till varför man inte ska dricka rosé. Och tack och lov för det!

Men titta i almanackan. Om en dag ställer vi fram klockan till sommartid. Och nästa vecka är det påsk. Under tiden smälter de varma graderna bort snön i raketfart och vi kommer snart att bräcka varandra med att lägga upp söta foton på årets första snödroppe på Facebook.

Jag tycker att det är dags att vi kan bestämma 2 viktiga saker här och nu:

  • ett – att damma av utegrillen
  • och två –  att köpa minst en flaska rosé
Cinsault

Fira med ett glas rosé att solen värmer, dagarna blir längre och våren är på ingång! Rosé har blivit ett så mångsidigt vin och vi har kommit en lång väg sedan det första rosévinet, Vallerosa, gjorde sitt intåg i den svenska rosévärlden på 70-talet. Rosévin kan göras av vilken druva som helst. Det kan produceras i vilken vinregion som helst och det verkar kunna variera i minst 50 nyanser av rosa och i de mest otroliga nyanser dessutom, ljusa som persika, mango, lätt orange toner som mandarin och cantaloupe, till mörkare rosa toner som grapefrukt och röda vinbär. Bara detta är ju en helt fantastisk bredd, egentligen.

De senaste åren har roséviner från Sydamerika tagit vinentusiasterna med storm. Idag är vinerna kvalitetsdrivna och finns i en mängd varierande läckra stilar. Och om du ändå letar efter ett gott rosévin och funderar på att köpa på dig några flaskor till påskmiddagen, så kommer här ett supertips!  Och nu pratar vi riktigt gott, så gott så att du rodnar!

Alario Cincault Rosé (4652) från Valle del Itata långt nere i södra Chile, cirka 475 km söder om Santiago.  Vinet är en fläkt av blekt laxrosa och tillverkad av vinmakaren César Catalán på 100% Cinsault-druvor från torra odlade gamla vinstockarna i Itata. Här odlas den blåa druvan Cinsault på cirka 400 hektar.

Cinsault är en lustig liten druva som tycks dyka upp här och där i världen. Druvan är ursprungligen en relativt liten druva från Rhônedalen i Frankrike, men den har en lång historia i Chiles Valle del Itata. Druvorna skördades tidigt för att behålla sin friska syra, pressas och mustas sedan långsamt vid låg temperatur.

Detta vin har en blek laxfärg och är torrt, livligt med en lätt kropp, knappt märkbara frukttanniner, samt en uppfriskande och ljuvlig syra. Näsan avslöjar subtila aromer av syltade smultron och hallon, aningens len och mogen persika samt toner av färsk rosmarin och grapefrukt. Fin längd då den behåller sin krispiga surhet och sina ömtåliga dofter långt efter sista klunken. Och liksom i andra Nya Världens vinregioner, skryter ett chilenskt vin med druvans namn mitt på etiketten.

Vinet som finns att köpa i det fasta sortimentet på Systemet är ett mycket prisvärt, lätt och uppfriskande vin, perfekt som en aptitretare eller till en god färsk chilensk skaldjurs-ceviche, lätta canapéer och sallader. Eller varför inte till den goda utegrillade laxen?

Nu gör vi slag i saken och förklarar härmed den svenska rosésäsongen för invigd!

Similar Posts