Vad betyder egentligen ’biodynamiska metoder’ och att ’odla efter stjärnkalendern’ ?  Vill du se en film?

Ibland kan man lägga vantarna på ett elegant vin och riktigt bara njuta!  Longridge Wine Ekliptika 2016 med nummer 92108 är ett sådant vin och finns i ett begränsat parti i det tillfälliga sortimentet på Systembolaget från och med den 8 november. Detta fruktiga och fashionabla vin är för dig som är ute efter något alldeles extra.

Det här vinet är ett biodynamiskt vin och framställt av druvorna är till häften Cabernet Franc och resten har nästan lika delar av Merlot och Cabernet Sauvignon. De allra godaste franska Bordeauxdruvorna i snygg kombination.

Fylliga Longridge Wine Ekliptika är tät mörkröd i färgen och bjuder på en doft av en stilig fruktpalett av mörka, mogna frukter som svarta vinbär och plommon, choklad och kokos samt nyvässad blyertspenna och en tydlig fatkaraktär då vinet lagrats 24 månader på franska ekfat. Smaken förhöjs dessutom av svarta körsbär, söta kryddor och välbalanserade sträva tanniner samt med en lång snygg finish som dröjer sig kvar med smak av umami.

Detta är delvis en perfekt beskrivning av vinmakaren själv, den skicklige Jasper Raats på vingården Longridge i soliga Stellenbosch, Sydafrika.  Men vi håller med! Longridge Wine Ekliptika är ett sofistikerat och välgjort vin i bästa Bordeaux-stil och som vunnit ett och annat pris under åren, bland annat 5 stjärnor i Platter’s Wine Guide och Tim Atkin gav vinet 2016 hela 94 poäng av 100.

Longridge Winery startade med jordbruk 1841 men det hette inte Longridge förrän man 1992, då man startade med kommersiellt vinmakeri. Idag odlar druvor på sluttningarna av berget Helderberg Mountain och helt enligt biodynamiska principer, utan enzymer, klarningsmedel eller filtrering och med mycket litet svavel. Summa summarum så blir vinet veganskt!

Se en film med vinmakaren Jasper Raats innan vi går vidare, där han berättar om hur de gör i sin biodynamiska odling och varför han tycker att biodynamiskt jordbruk är det mest hållbara sättet för jorden, klimatet och oss människor. Filmen finns på länken >>här

Förutom de tre druvorna som finns i Longridge Wine Ekliptika så odlar man även Chardonnay, Chenin Blanc och Sydafrikas signaturdruva Pinotage.

Biodynamiskt vin är en vetenskap i sig. Man har sett att den biodynamiska läran gör jorden mer livskraftig och skyddar vinrankorna från exempelvis svampangrepp. Många hävdar också att det blir skillnad på smaken. Och samtidigt värnar vi om miljön, inte helt fel!

I biodynamisk odling ska man ingripa så lite som möjligt i plantans naturliga växt. Och allt ska ske enligt särskilda regler och i harmoni med den biodynamiska kalendern – stjärnkalendern – där man rättar sig efter solens och månens olika faser i vinodlingens olika stadier och även för de olika arbetsmomenten. Varje biodynamisk kalenderdag sammanfaller med något av de fyra elementen jord, eld, luft och vatten. Som till exempel

Fruktdagar är de bästa dagarna för att skörda druvor

Rotdagar är perfekt dagarna för att beskära stockarna

Blomdagar är dagar då man lämnar vingården helt ifred och den får vila

Lövdagar är utmärkta dagar att vattna på

Man låter boskap och gäss beta och gödsla jorden och djuren håller helt enkelt rent och mumsar i sig insekter som kan skada druvan. Vinrankorna sprutas med en kiselblandning i gryningen. Även komposten är naturlig. Och när det är dags att skörda så handskördar man förstås och använder druvorna okrossade och deras naturliga jäststammar i vinifieringen.

Men vad äter man till Longridge Wine Ekliptika? Kött förstås, nöt, lamm och vilt. Men tänk på att dessa aromatiska druvor lätt försvinner med en maträtt som är alltför komplicerad. Så krångla inte till det. Laga en lammkotlett med timjan och grillad hasselbackspotatis. Och vill man inte äta det så går det bra med ett gäng smakfulla ostar eller en höstig rotfruktsgratäng.

Och glöm inte att dekantera vinet! Trevlig fredag!

Similar Posts