Barolo. ”An Italian king of wines and also the wine of Italian kings” eller ”re dei vini e vino dei re” på italienska. Så brukar man kalla Barolo, ett vin som med Markisinnan av Barolo som ambassadör redan på 1800-talet fick stjärnstatus och blev poppis hos alla europeiska kungligheter och aristokrater.

Fram till mitten av 1900-talet fortsatte man tillverka ganska söta, traditionella röda viner. Men på 80-talet så hände nåt! Det blev en hetsig diskussion om stil, egentligen vilken stil av vin som man skulle producera. Då utbröt ett ”Barolo-krig”, för och emot. Ett gäng unga vinproducenter ville helt frankt byta stil, modernisera, experimentera och de sneglade på välbärgade regioner i Frankrike. Nu skulle man minsann introducera nya tekniker och metoder i Barolo-regionen. Man ville skapa en modern, fruktdrivan Barolo med mjuka tanniner och tydliga toner av ekfat och som tilltalade en internationell marknad, så man kunde tjäna lite pengar.

Men förändring är svår! Inte alla tyckte att det var rätt väg att gå och försvarade de gamla sätten att producera vin. Skulle man inte förlora Nebbiolo-druvans och vinets typiska karaktär om man tog bort de gamla kastanjefaten, så kallade ”botti”?

Men de unga innovatörerna ville skapa nya viner som bättre matchade moderna konsumenters smak genom att förlänga tiden för maceration och lagring, fokusera mognare druvor och vinet skulle lagras på franska barriquer istället.

Det var New York Times som myntade namnet ”Barolo Boys” för att beskriva dessa unga ambitiösa rebeller. I synnerhet när den unge vinproducenten Elio Altare i La Morra tog en motorsåg och sågade sönder familjens gamla vinfat. Det gjordes också en intressant film “Barolo Boys: the story of a revolution”, se en trailer –>> här! Filmen finns på Prime, iTunes och Google.  

Så här efteråt kan man ju konstatera att Barolo-vinerna befinner sig någonstans mitt emellan gamla traditioner och revolutionära rebeller. Och tur är väl det!

Visst har många saker förbättrats för resultatet av denna revolution gav positiva effekter för alla vinproducenter, men det var många av de gamla traditionerna som segrade i längden. Man diskuterar fortfarande hit och dit, något som kanske bottnar i att man vill ”skapa världens bästa vin”.

Massimo och Ezio Negretti

På Concealed Wines har vi våra egna Barolo Boys. Vi beger oss till vindistriktet La Morra. Bara namnet kan få mig att rysa av spänning som av en Francis Ford Coppola film. La Morra ligger i Piemonte och ungefär 50 km sydöst om Turin, mitt i hjärtat av några av Italiens primära vinområden, för här ligger Alba, Barolo, Castiglinone Faletto och andra italienska hot spots för goda viner.

De två bröderna Massimo och Ezio Negretti driver sedan 2003 den 13 ha stora och vackra vingården Azienda Agricola Negretti som gått i arv i flera generationer. Här finns 75 år gamla vinstockar och de skapar underbara viner. Några av dessa Barolo-viner av lite olika årgångar har vi i vårt restaurangsortiment: Barolo Bricco Ambrogio, Barolo Rive, Barolo, Barbera d’Alba, Nebbiolo d’Alba och Langhe Chardonnay.

Här ser du 3 av de viner som vi representerar och som har fått toppbetyg och det är alltid kul när våra producenter prisas av kända internationella kritiker. Här delar James Suckling ut bästa betyg till Negretti-vinerna, hela 94/100 poäng – bra jobbat!

Man kan säga att Massimos och Ezios passion för vin och för att skapa goda viner smittar av sig. De är unga, dynamiska och otroligt medvetna om att hitta en balans mellan terroir, tradition och innovation. Och de har ambitionen att vilja producera otroliga viner, på ett naturligt och ärligt medvetet sätt. Företaget ingår i Piemontes nätverk The Green Experience, som värnar för ett hållbart miljötänk. Till hjälp har de ett fantastiskt gynnsamt klimat och bästa jordmånen.

De har uppnått sin ambition. Deras röda Barolo-vinerna görs enligt regler endast på druvan Nebbiolo. Vinerna är ganska lätta och fruktiga med fräscha körsbärs- och hallonaromer med kryddor av vit peppar och i förlängningen toner av läder, choklad, lakrits. Komplexa och ganska tanninrika viner som man kan lagra i typ från 10 upp till 25 år. 

Vill du besöka Italien och boka in vinprovningar i Barolo? Vår partner WineTourism.com tillhandahåller denna tjänst. På deras sida går det att boka besök direkt.

Du kan endast smaka dessa goda Barolo-viner på restaurang.

Fotografi från filmen ”Barolo Boys”. De andra ©Azienda Agricola Negretti 

Similar Posts