Min topplista för nya platser är oftast 1. handla mat 2. äta på restaurang och 3. kolla vilka viner som finns.

Det allra första jag vill göra när jag kommer till ett ställe där jag inte varit tidigare är att handla mat.  På något sätt säger det så mycket om ett land, en stad, människorna och kulturen. Marknader, livsmedelsbutiker, utbudet, priserna … man får helt enkelt en superbra uppfattning om vad som egentligen gäller.

Vår producent Il Drago e la Fornace mitt i hjärtat av Chianti lite söder om Florens är värd ett besök. Här finns inte bara gott vin, här finns super-duper-viner! Varför inte slå två flugor i en smäll?

Jag vill alltid besöka Florens när jag är i Chianti och denna gång ska jag bo i Greve in Chianti, en liten stad i kullarna omkring och något norr om producenten som bor i Colle di Val d’Elsa. 

Den lilla staden Greve i Chianti ligger cirka 30 km söder om Florens om man nu söker något lite mer avslappnat och lugnare dock behöver man varken bli utan gott vin eller god mat. Man nu är jag endast här i knappt en dag, så det här kommer att bli riktigt spännande när tiden är knapp och mycket ska hinnas med.  Häng med på en heldag i hjärtat av Chianti!

Måndag 20.30 – hotellet

Vi anlände en måndag kväll till Greve in Chianti och några kilometer därifrån ligger hotellet Fattoria La Sala. Som en lisa för själen, mitt uppe i kullarna i Greve in Chianti, lugnt och tyst, italiensk design, swimmingpool och mysig restaurang. Här kan man verkligen stanna för jämnan om man vill!  En god middag, lite vin och vi sitter och tittar på en magnifik utsikt och pratar till sena stund.

Tisdag 08.30 – frukost

Avnjuter en mycket fin frukostbuffé med gott kaffe, juice, små gifflar, marmelad, frukt – you name it. Det fanns! Vi tog en taxi in till Greve in Chianti. Vilken spännande dag!

Tisdag 9.30 – marknaden

I Greve in Chianti, centreras allt kring den slappa och mysiga marknaden Piazza Matteott med allehanda färska råvaror och omgiven av festliga smårestauranger och barer för att ta en espresso så här en lat morgon och prova lite av traktens läckerheter. Marknaden. Åh, titta på dessa plommontomater! Har du sett nötterna? Och kolla här …! Alla som varit på grönsaksmarknaderna kring medelhavet har nog suktat och beskådat rimliga och ibland blygsamma priser. Här kan man enkelt spendera några timmar.

Tisdag 12.30 – träff med producent och flytande lunch

En espresso senare och lite nyheter i påsen var det dags för lunch. Sonen till ägaren på det redan kritikerrosade Il Drago e la Fornace kommer i sin bil. Det är inte så långt från pittoreska Colle di Val d’Elsa och vi ska äta lunch tillsammans.  Detta unga vinföretag med sina 200 hektar vingårdar grundades av Pietro Mattia Pocci och ska bli ett intressant besök på vingården. Den flytande lunchen inmundigades på Greves stjärnattraktion, Antica Macelleria Falorni och beror mest av att jag faktiskt inte äter kött, vilket är ställets specialitet, men de har goda ostar och det räcker för mig. Jag lyckades också trycka i mig några bitar Focaccia 🙂

Tisdag 14.30 – provar viner på Il Drago e la Fornace

Vi har kommit till Colle di Val d’Elsa och vinföretaget Il Drago e la Fornace. Här provas viner av samtliga druvor som odlas. Förutom Sangiovese och Trebbiano, finns även Cabernet, Chardonnay och Vermentino. Vi pratar lite om vinet som vi säljer i Sverige, Chianti Il Drago e la Fornace (2074) , som enligt Chianti DOCG har en specifik druvkomposition. Här blandas nämligen den syrliga gröna druvan Trebbiano, bara lite sådär 10% räcker för att mjuka upp Chiantis kraftfulla signaturdruva Sangiovese och luckra upp vinet något. Det blir fruktigt och elegant, ett vin med en lätt och fräsch framtoning där röda körsbär och söta sommarbär, lite saftig blodapelsin möter fräscha örter som salvia och oregano – allt under en läcker fatton. Det hör är en subtil och elegant Chianti med en vacker inbunden syra.

Tisdag 17.00 – tillbaka till hotellet för personlig uppfräschning

Nu är det bara vi igen! Några minuter på skype och mejlen. Hitta något trevligt att sätta på sig .. det var inte någon större konst att dra fram något ur en liten karbinväska. Nu: ladda upp för gemensam drink i foajén.

Tisdag 19.00 – träff i foajén

Vi träffas för ett glas bubbel och blir serverade goda crostini med kronärtskockskräm och tapenade. Satt och pratade strunt en stund inna det var dags för middagen på Osteria Mangiando Mangiando på Piazza Matteotti i Greve in Chianti. Där fick jag en fantastisk Pappardelle med en underbar sås gjord på Karl-Johan svamp. Självklart drack vi Chianti till maten!

Vill du veta var du kan få tag i vår goda Chianti?

  • Namn på vin: Chianti Il Drago e la Fornace
  • Område: Chianti DOCG
  • Druvsammansättning: 90% Sangiovese, 10% Trebbiano
  • Systembolaget Artikel nr: 2074
  • Pris: 99 kr

Similar Posts