Det var en 23-årig kvinnlig copywriter vid namn Ilon Specht som gjorde den där populära sloganen ”Because I’m worth it!” för kosmetikaföretaget på 3:e avenyn i New York, L’Oreal, ni vet. Året var 1973, feminismen var i sin linda och det sägs att Ilon ville förmedla just en känsla av feminismen med det uttrycket och uppmärksamma alla härliga produkter för att kvinnor också skulle få njuta.

Well, tänk vad tiden går och uttrycket är används fortfarande, ofta när man vill unna sig själv något alldeles, alldeles extra.

Så jag tänkte föreslå att vi unnar oss något riktigt gott i helgen.

Som en ljuvlig och mycket prisvärd Sauvignon Blanc från Friuli-Venezia-Giulia, den lilla vinregionen i norra Italien. Och vad sägs då om en honungslen och smakfull ugnsbakad Camembert till det? Jag är alldeles säker på att de franska camembert-producenterna paketerar osten i just sådana här små tunna träaskar, eftersom man enkelt bara kan ställa in osten och grilla i ugnen. Det går fort, är superlätt och blir smaskigt gott!

Gastaldaga, Cividale Del Friuli, Friuli-Venezia Giulia, Italien

I vackra Friuli-Venezia-Giulia finns vinfamiljen Cecchetto som gjort viner sedan 1930-talet. 2005 fick den moderna vinfirman som en nystart och idag drivs vingården Ca’ di Rajo av en yngre vingeneration. De tre unga bröderna Cecchetto har tagit över driften i vingården och idag har man sitt säte på historisk mark precis bredvid det kända Rai-tornet från 1300-talet. Tillsammans med en duktig vinmakare, Luca Bagarolo, gör man viner av druvor som Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Grigio, Raboso och prosecco-druvan Glera.

Vinerna som produceras i den lilla och för många ganska okända vinregionen Friuli-Venezia-Giulia prisas ofta till skyarna av vinexperter där många anser att regionen är en av Italiens allra bästa vinregioner om man ser till de frisk och fräscha vita vinerna. Lite annorlunda och småskalig produktion om man jämför med resten av Italien.

Läckra Ca’ di Rajo Sauvignon Blanc 2020 har precis lanserats på Systembolaget och vinet ger en bra vild av vad denna vinregion har att erbjuda.

Prova, man får mycket vin för pengarna, 99:- !

Här möts du av ett aromatiskt och fruktigt friskt vin till 100% av druvan Sauvignon Blanc. Detta är ett torrt och krispigt vin som känns lite spritsigt fräscht och gott. Det doftar underbart i glaset av intensiva toner av gul grapefrukt, äpplen, gul peppar och gräs. Redan när man tar den första lilla klunken så smakar man mycket friskt syra av citrus, packat med tomatblad och mineralisk flinta. Vinet är välgjort och generöst vin med bra balans och snygg krämighet och en eftersmak som är lång och ihållande.

Ca’ di Rajo fungerar alldeles utmärkt med magra fiskar, skaldjur, charkuterier, goda ostar eller vegorätter. Eller om du handlar en så’n där liten fransk Camembert i träask och några färska fikon så kirrar du lyx på 10 minuter. För det är du värd!

Till ugnsbakad camembert behöver du

  • 1 liten camembert i träask, ca 10 cm stor
  • 1 msk flytande honung
  • några timjan- eller rosmarinkvistar

Värm ugnen till 200  ̊ .

Ta bort pappret kring osten men lägg tillbaka den i sin träask.

Skär ett rutmönster med en vass kniv och ringla honungen över osten.

Lägg på några blad färsk timjan.

Ställ osten i asken men utan lock på en plåt i ugnen och baka sådär 8-10 minuter.

Servera gärna med färska fikon och några rostade baguetteskivor.  

Similar Posts