Hur firar du påsk i år?

Visst kan man våga vara annorlunda! Våga tuffa till rätterna i påsk, sätta en liten överraskande twist på alltihopa och presentera allt lite annorlunda.  Vi tänkte ge alla påskfirare några fräscha mat- och prisvärda ekologiska vintips utan avkall på kvalitet för de som väljer traditionellt, vegetariskt eller lyxigt!

# 1 Traditionellt – lammkotlett, hallon & ett mustigt Rhônevin

Runt om i världen är lammet symbolen för påsken. I Grekland rostar man ofta traditionellt ett helt lamm på en ”Souvla”, ett stort spett som man kan veva för hand. Kanske inte det bästa sättet att laga lamm i köket, så vi valde lammkotletter. Då återstod frågan om hur man kan göra rätten lite annorlunda? Tadaa!! Här ligger lammkotletterna på en salladsbädd, garnerade med fräst lök och färska mogna hallon.

 • Gör salladen först av äpplen, grön sallad, rucola. Självklart skulle du kunna ta potatis- och sparrissallad om du vill ha något matigare. Ställ undan.
 • Skär bort överflödigt fett från kotletterna och badda med lite mjöl, salt och peppar och stek 2-3 minuter på varje sida så att de får färg.
 • Skär tunna lökringar.
 • Rör ihop ca 1 dl vatten och rör i mald ingefära, mald curry, salt, peppar, 1 msk tomatpasta.
 • Lägg lammkotletterna i en form och häll över den kryddiga tomatsåsen samt lökringarna.
 • Ugnsstek allt i 5-8 minuter på 200°. Servera på salladsbädd och strö några färska mogna hallon över hela rätten.

Vintips: Domaine des Pasquiers, Plan de Dieu 

Côtes du Rhône| Art.nr 2298 | 119 kr

Domaine des Pasquiers Plan de Dieu är ett perfekt och nyanserat Rhônevin till denna tomatröra. Detta är ett ekologiskt och fylligt vin med goda aromer och en markant doft av röda bär – gissa vilka, jo, hallon! Och blåbär, björnbär samt lite kryddor som lagerblad, lakrits och svartpeppar. God fruktsyra och doftar härligt med en fin lång avrundning.

# 2 Vegopåsk – Shakshuka med ”äggstra” piff & en Valpolicella

Shakshuka har blivit en populär rätt för ovo-veterarianer som vill ha ett eller två påskägg i maten. Rätten kommer från Mellanöstern. Du gör allt i en och samma panna. Lätt!

 • Börja med att sautera 1 stor hackad lök, 2 hackade vitlöksklyftor och 2 hackade röda paprikor, Krydda med 1 tsk mald koriander, 1 tsk paprikapulver 1/2 tsk mald kummin, ½ tsk torkad chilipeppar, salt och peppar.
 • Hacka sönder 6 färska mogna tomater (eller 1 burk tomatkross) och lägg med i pannan.
 • Låt tomaterna koka med tills allt reduceras blir en tjockare grönsaksgryta.
 • Gör små gropar i tomatblandningen och knäck 6 stora ägg. Varje ägg ska ha sin egen grop.
 • Täck stekpannan med folie och koka över mycket låg värme tills äggvitan stelnat något.
 • Garnera med färsk persilja och mynta och servera med ett gott bröd.

Vintips: Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Venetien | Art.nr 3040 | 135 kr 

Denna trevliga och ekologiska Valpolicella Ripasso har blivit ett populärt tillskott när det ska firas med god mat. Söker du ett mer komplext, smakfullt och gott vin så är denna fruktiga Ripasso med ekfatskrakär ett mysigt tillskott till den kryddade Shakshukan. Ett spännande och inte alltför stramt vin med aromer som viol, russin, plommon, choklad, örter som muskot.

# 3 Lyxpåsk med ostron och Riesling

Antingen älskar man eller så hatar man ostron och det finns nog inte så många myter kring något annat skaldjur som just kring dessa slemmiga, sexstimulerande pärlgömmor. Visste du att de tar hand om vår miljö genom att de filtrerar cirka 200 liter vatten per dag och att inte alla ostron gör pärlor? Varför inte servera ostron med någon av våra 3 olika toppings?

Vinaigre: blanda vinäger, finhackad schalottenlök och citronsaft och skeda över ostronen.

Rockefeller: Lägg ett färskt spenatblad på varje ostronhalva, 1 tsk hackad schalottenlök och några pankosmulor. Toppa med riven parmesanost. Gilla i ugnen några minuter tills de blir gyllenbruna.

Asiatiskt hav: Tillred en topping av 1 dl matyoghurt och 1 dl majonnäs. Krydda med chilisås, gurkmeja pulver och 1 tsk riven ingefära. Skeda till lite grön alg, exempelvis wakame som legat och svällt i vatten.

Eller så kan du njuta av ostronen precis som de är med bara lite citron.

Vintips: Lorch Riesling Graf Von Kanitz 

Rheingau | Art.nr 3040 | 147 kr

Nyanserad, harmonisk och elegant eko-Riesling blir på grund av sin fina fruktiga syra ett utmärkt komplement till ostronen. Denna friska Riesling är torr och har en mycket druvtypisk profil med tydlig Rieslingkaraktär. Doften är intensiv och fruktig av citrus som kombineras med smaken av gula frukter och mineral och örtiga toner. Producenten är det mycket uppskattade familjeföretaget Weingut Graf von Kanitz där kvalitet och ekologi är ledorden.

Concealed Wines önskar en riktigt glad och god Påsk!

Similar Posts