Utan tvekan är det tyskarna som har förfinat korvkulturen. Varje tysk region har sin egen Bratwurst. Coburg, Franken, Hessen, Nürnberg, Thüringen är några av de delstater som stolt stoppar sin Bratwurst efter eget recept.

Ordet Wurst används i otaliga wurst-specialiteter och Bratwust, Knackwurst, Bockwurst, Blutwurst, Rohwurst, Brühwurst, Wienerwurst, Currywurst, Leberwurst eller en Frankfurter ”Würstchen” (liten korv, diminutiv av Wurst) är bara några av de över 1500 olika korvsorter som finns i Tyskland. Man kan hitta ungefär sådär 50 olika typer av Bratwurst. Bara.

Idag ska vi koncentrera oss lite på en äkta tysk pilsner från Bayern och på Bratwursten, korven som antagligen ursprungligen kommer från den tyska regionen Thüringen, nordöst om Frankfurt am Main och som stoppad korv dateras tillbaka till 1400-talet. Några tror att Bratwursten har sitt ursprung redan hos kelterna och frankerna och att korven sedan utvecklades vidare i Tyskland. Men beställer du in en Thüringer på restaurangen, så får du garanterat en Bratwurst på tallriken.

En Bratwurst är gjord på en mix av fläsk, lamm och nötkött och kryddad med olika kryddor beroende på i vilken tysk region den är producerad, men kryddor som mejram, kryddnejlika och kummin är inte ovanliga.  Senap ska det vara till förstås, gärna då Löwensenf som är en mycket stark senapsskapelse och som får tårarna att rinna. Enligt bayersk tradition tar vi förstås en redig pilsner med långa anor till våra korvar. Egerer Pils (1440) tillverkas av det privata familjebryggeriet Egerer i Großköllnbach utanför München som grundades av den tyska industrimannen Wilhelm Egerer 1920.

Här packas burkar på bryggeriet Egerer

Man kom igång som bryggeri när man köpte det tidigare bryggeriet Willschen från grannstaden Landau och 1931 bryggde familjen sitt första Egerer öl i Großköllnbach. Familjeföretaget Egerer producerar och levererar nu öl sedan fyra generationer tillbaka.

Grunden för framgången för Egerer bryggeriet är det rena, högkvalitativa vattnet som kommer från den kända Heinrich-Franz-Quelle, en vattenkälla som ligger på 147 meters djup och som 1987 fick sitt tillstånd som mineralvatten. Och här har vi grunden till den goda tyska pilsnern, Egerer Pilsner,  en störtskön pils på burk som du hittar på i Systembolagets öppna sortiment från och med idag, den 1:a december.  

Bryggmästaren Raphael Zemann har skapat en maltig urtypisk tysk edelpils i äkta bayersk stil och tillverkad på egen korn och humle. I glaset ses en ljus guldgul mättad färg och kolsyran ger en mustig vit ”Blume”, en praktfull mousse på toppen, om du häller försiktigt. Fin och torr, en ljuvlig arom av brödig malt och gräsig hops. Ta en redig klunk av denna underbara pilsner så smakar du en hel del malt, knäckebröd med drag av lite frukt som aprikos och apelsin och får ett trevligt kryddigt och örtigt avslut.

Stek din Bratwurst i stekpannan med smör eller grilla gärna ute, om grillen står kvar hos dig. Med eller utan den traditionella surkålen är förstås en smaksak, men pilsnern hör i alla fall till!

Similar Posts