Vi ska smaka på två italienska druvor men de kommer från Australien och vi ska göra världens godaste och enklaste risotto!

Hör’ni, ibland undrar jag om vad som är den allra bästa och godaste blenden av olika druvor i ett vin. Jag har druckit så himla goda viner, som på ett enastående sätt mixat två druvor eller fler.

Några fantastiska blends….

Tänker också på Syrah och Primitivo eller Zinfandel som druvan kan heter – gott! Eller Tempranillo – Malbec, outstanding!  Eller Bordeaux-blandningen med Cabernet Sauvignon med flera druvor till exempel Cabernet Franc, Pinot Noir, Merlot, Malbec, Petit Verdot, och ibland Carménère. I USA Petit Syrah och Merlot och Zinfandel blir också en suverän blend! Och det här är fantastiska druvor allihop! Några fantastiska viner är förstås även supertoscanarna som förutom kan produceras endast med italienska super-druvan Sangiovese även kan blandas med de Cabernet Sauvignon, Merlot och/eller Syrah.

Och det är just denna något sträva druvan Sangiovese som gör sig så bra tillsammans med andra lite smalare druvor och bär upp dessa traditionella italienska druvsorter som exempelvis Barbera, en underbar druva i sig, men som ibland behöva kompletteras och få lite mer stuns i vinet, antingen i smaken eller i form av mer tanniner. Så en blandning av Sangiovese och Barbera smakar utmärkt när vinet får de bästa karaktärerna från varje druvsort.

Sangiovese och Barbera

Ta till exempel vårt australiensiska vin

Sam Miranda Sangiovese Barbera är ett ljust granatfärgat och medelfylligt vin, gjort på 88% Sangiovese och på 12% Barbera. Vinet smakar lila plommon och mörka körsbär. Kryddat med italienska örter som oregano, sedan har man fyllt på med svartpeppar och vanilj. Bara det låter som en god bouquet, men druvorna! Druvorna är exceptionella!Två av de mest odlade druvorna i Italien.

Allt detta leder till ett torrt, rikt och smakfullt vin som med balanserade salta toner av fat med rätt så smidiga tanniner, aningens strävt kanske, but I like it! Det blir precis så där ’italienskt’ som jag vill att vinet ska smaka.

Hur smakar det?

Barbera är inte precis den mest smakrikaste druvan världen och den förlitar sig ibland lite för mycket på en tydlig ton av ek. Men tillsammans med smakfulla, druvor med lite mer garvsyra, så blir det toppen blend som kompletterar den starka Sangiovese-druvan som är dominant i vinet. Här lyckats australiensarna jättebra i just vinregionen Victoria, där det finns så många vinmakare med italienskt påbrå och dessutom ett fantastiskt soligt och varmt klimat, så mognar druvorna perfekt. Det blir lättdrucket vin med snygg syra och skarpa tanniner.   

Vinet har en elegant profil som är aromatisk, välstrukturerad och förstås fruktig och smaken håller hela vägen med en schyst längd om räcker en bra stund. Vinet lagrats på gamla franska ekfat i 12 månader.

Och ett mycket läckert matvin, det säger sig självt! Passar till allt som är grillat, grytor som osso buco och ostar en masse! 

Den godaste risotton med zucchini, saffran och mandel 

Förutom att risotton kokar i ca 25 minuter så sköter den sig nästan själv, utom att man då och då behöver röra och skeda över lite buljong. Receptet är för 2-3 personer.

 • 3,5 dl arborioris 
 • 1 stor finhackad schalottenlök
 • 1 medelstor zucchini, riv och ha i mot slutet
 • 1 klick osaltat smör
 • lite olivolja 
 • 2 dl vitt vin 
 • 1 liter grönsaksbuljong (1 grönsaksbuljong-tärning + 1 liter vatten)
 • 1 paket saffran
 • salt och peppar
 • 1,5 – 2 dl parmesan, riven
 • Till garnering: hackad mandel

Hacka för sig: mandel grovt, lök mycket fint och riv parmesanen. Ställ åt sidan i skilda skålar. 

Koka buljong i en kastrull och låt det sedan stå genomgående på mycket låg värme så det inte kokar bort.

Värm olivolja i en stor kastrull, jag brukar använda min wok till detta.
Tillsätt riset när fettet fått lite färg och rosta riset på medelvärme i några minuter.

Rör om tills alla kornen är glansiga av olivolja och de blir lite rostade, ca 5-6 minuter. Salta och peppra.

Tillsätt nu vinet och fortsätt koka och röra om tills vinet har avdunstat.

Tillsätt saffran och börja hälla över lite buljong, sådär 2-3 dl åt gången tills nästan all vätska kokat in.

Rör om hela tiden så att riset inte bränns vid i botten. 

Därefter tillsätter du buljong igen. Fortsätt så och rör i riset samt tillsätt några dl buljong tills det kokat in igen.

När riset känns nästan klart efter ca 20 minuter, tillsätter du parmesan, smör och den riven zucchini.

Koka alltsammans några minuter till, ca 5 mint, riset ska vara al dente. Rör om igen så att allt blir krämigt.

Similar Posts