Raza pet nat omslag 3

Va’? Raza Pet Nat? Ja, vi har faktiskt ytterligare två Pet Nat viner! Och dessa kommer från Portugal och vingården och familjeproducenten Quinta da Raza.

Ingen seriös vinentusiast ifrågasätter väl längre om Pet Nat verkligen ligger i tiden? Supertrendiga Pet Nat är mer lättdrucket än både Champagne eller annat vin och har kapsylförslutning. Ett perfekt vin för oss som ’tänker med kroppen’!

Raza Pet nat rose

Förra veckan presenterade vi en italiensk Pet Nat Prosecco, ett läckert col Fondo vin. Denna vecka fortsätter vi med Portugals svar på de ursprungliga franska Pet Nat vinerna, för Pet Nat görs över hela världen och Systembolaget följer trenden och fyller på.  Inte alla Pet Nats är dock likadana; de flesta är gjorda för att drickas unga och fräscha på våren efter skörd och de harmoniserar otroligt bra till exempevis mezze och tapas men även till skaldjur, vego eller annan fräsch mat. Dessa viner är veganska!

8 saker som du bör veta om Pet Nat

  1. Vinstilen Pet Nat kommer ursprungligen från Frankrike och regionen Limoux och betyder ’naturligt bubblande’.
  2. Pet Nat kom egentligen till långt innan champagnen gjorde entré, för att man ville få fram ett vin med kolsyra som inte behövde lagras men kunde drickas direkt.
  3. När man gjorde Pet Nat, återupptäckte den naturliga vinrörelsen metoden som man kallar för méthode ancestral eller dioise.
  4. I korta drag så produceras vinet genom att vinet får jäsa i flaskan utan att man separerar fällningen från vinet. Det buteljeras innan den första jäsningen är klar och koldioxid skapar bubblorna i flaskan av druvornas naturliga sockerarter.
  5. Pet Nat görs oftast som ett handgjort vin i små mängder utan större inblandning av vinmakare. Småskaligt! Småskaligt!
  6. Bubblorna i Pet Nat är mer lugna och inte lika intensiva som i champagne.
  7. Smakens karaktär är fruktig och fräsch med små läckra bubblor. Pet Nats är ofta torra, ofiltrerade viner, ibland med lägre alkoholhalt.
  8. Pet Nat kan vara något grumligt, det är inget farligt, men sker eftersom lite av den naturjästen finns kvar i flaskan och för att inte vinet filtreras.

Raza Pet Nat – 2 viner!

I fem generationer har familjen Teixeira Coelho, Diogo och hans fru Mafalda gjort viner i Portugals Vinho Verde region. Kanske har du redan provat det fräscha vita Raza Pet Nat som finns i beställningssortimentet och har funnits att dricka i Sverige de senaste 2 åren. Nu kommer den rosa varianten, Raza Pet Nat Rosé!

Raza Pet Nat flaskor

Här är en kort presentation av dessa fantastiskt goda, lättdruckna viner:  

Denna eleganta rosé, Pet Nat Rosé doftar lika ljuvligt och i näsan möts man av fräscha toner av mogna röda frukter, citronskal, mimosa, syrliga vinbär, biskvi och nötter – och ett stänk av saltvatten! Som med alla Pet Nats gäller naturlig vinproduktion, okonstlat vinmakeri, med mindre ingripande från vinmakaren som låter naturen diktera vinet med vild naturlig jäst, inget tillsatt socker och minimala sulfiter. Passas på att prova, vinet finns just nu i tillfälliga sortimentet!

Raza Pet Nat Rosé (nr 95052) 169:-

Det vita Raza Pet Nat innehåller den naturligt syrliga och smakfulla vinho verde druvan Trajadura. Vinet är ljusgult i färgen och doftar lika ljuvligt som en livlig fruktträdgård. I näsan möts man av fräscha toner av äppelkompott, citronskal, mimosa, syrliga vita vinbär, biskvi och nötter. En fin sublim perlage skummar i glaset och ger känsliga, kompletterande smaker som fläder, gräs och saltvatten. Finns att beställa.

Raza Pet Nat (nr 90474) 169:-

Frågor och svar

Vilken mat passar med Pet Nat?

Perfekt till färska salta ostron eller skaldjur, lättare maträtter och vego, förstås.

Skillnaden i smak mellan olika länders Pet Nat?

Det varierar med olika frukter, men de är oftast torra och ibland lite syrliga i smaken. Så det blir allt fruktigt fräscht och lättdrucket.

Vad är ’glou-glou-viner’?

’Glou-glou-viner’ kallas Pet Nat av devota fransmän eftersom pet-nat-viner är så lättdruckna.

Är sediment i flaskan farligt?

Inte alla Pet Nat viner har sediment i flaskan. Men häll i så fall upp tills du ser sedimentet som är helt ofarligt men kanske mindre kul. Dock ett bevis på naturligt vin, eller?

Är alla pet-nat-viner veganska?

Pet-nat-viner är veganers och vegetarianers favorit eftersom det handlar om ofiltrerade, naturliga viner.

 Läs mer om våra viner med lägre alkohol:

Similar Posts