Svaret på den frågan skulle nog säkerligen inte bli objektivt.

Många skulle nog svara nej och säga att det är omöjligt att smaka om ett vin var biodynamiskt eller inte. Men det är min fasta övertygelse att biodynamiska viner har en – kan jag kalla det för – ’ren profil’? Lite luddigt, kanske, men jag skrev ju nu att smaken inte är en objektiv fråga.

För mig ger en kombination av ekologiska druvor, en bra vinifiering och den totala bristen på bekämpningsmedel ett resultat i en smak av en högre kvalitet än många andra viner. Och det är just det att biodynamiska viner i allmänhet är mycket välgjorda (ibland nästan till absurdum) för att autentiskt uttrycka vinets terroir samt en anmärkningsvärd mineralitet, en fräschhet och en mycket bra lagringsduglighet. Och dessa vinmakare är eldsjälar!

Många kritiker menar att de biodynamiska metoder som används är mumbojumbo, ni vet det här med kohorn fyllda med gödsel, plantering och skörd efter månkalendern … och man påstår ibland att vinet nog hade smakat precis lika fantastiskt om jordbruket ’bara’ hade varit ekologiskt, alltså utan den här mystiken med biodynamiska metoder. Både ekologiskt och biodynamiskt jordbruk är ganska lika eftersom de inte använder sig av kemikalier.

maskar i jorden

Och det är folk med den inställningen, som man hör att de är direkt lite skraja för det ’luddiga’, det som man inte riktigt förstår sig på. Det som är lite främmande. Folk blir ofta skraja för att inte vill veta vad som egentligen händer. Och så är det ju även inom många andra områden i livet.

Jag blir så trött på diskussionen ibland, för jag undrar faktiskt om det inte är dags att ta ett steg tillbaka för alla nu. Det är ju faktiskt inte så flummigt som det låter. Jag tror antroposoferna på tidigare 1900-talet hade helt rätt, när de sa att djur, natur och växter måste kommunicera med varandra i en helhet. Och spelar det egentligen någon roll om folk tror att begrava kohorn fulla av gödsel hjälper dem att kanalisera nya livskrafter från kosmos? Jag tycker inte det. Personligen är jag inte en fan av bekämpningsmedel, kemikalier och sulfiter heller. Och om jag får bli ytterligare lite subjektiv nu, så gillar jag tanken på att det biodynamiska jordbruket omfattar alla aspekter av vingården, inklusive andra växter, insekter och djur. Kort sagt, man tar ett helhetsgrepp om allt, från jord till flaska. Biodynamiskt är en filosofi, så är det bara. Eller vad tycker du?

Vinet Eklliptika
Vinet Ekliptika SB nr 92108 pris 199:-

I veckan släpptes det biodynamiska röda vinet Longridge Winery Ekliptika 2018 från Stellenbosch.  Detta är verkligen ett ikonvin där vi i början av varje höst för in en andel av den globala tilldelningen till våra Bolag, för detta vin görs endast i liten skala. Ekliptika finns i det tillfälliga sortimentet och vinet är populärt, så passa på!

Ekliptika är också ett vin som har fått priser och utmärkelser till tusen. Tim Atkin, Jancis Robinson och James Suckling samt internationell vinmedia har höjt vinet till skyarna år efter år.

Med sin fina Bordeaux-blend och sin kraftfulla struktur möts man av sina intensivt goda smaker av en ståtlig fruktpalett som består av mörka, mogna bigarråer, björnbär, svarta vinbär och plommon. Smaka även det där markerade draget av choklad, murriga örter och den där snygga tonen från de franska ekfaten som vinet har lagrats i 24 månader i. 

Nu kan DU prova ett härligt biodynamiskt vin och se vad du själv tycker? Och här har du då Ekliptika till ett vettigt pris, ett vin som inte bara ekologiskt och veganskt, det har även tillverkats med de här biodynamiska metoderna och har därför fått den läckra, urtypiska bio-profilen: djupa fruktsmaker med en mängd olika sekundära och tertiära aromer, en stabil struktur med intensiva tanniner.

Supergott vin om jag får tycka. Klicka på länken nedan så hittar du närmaste Systembolag!

Ekliptika flaskan

Similar Posts