Vem gillar egentligen getingar? Med sylvassa gaddar som nålar som sticks och de har en grisig attityd. Av någon anledning så ville de precis som jag turista i den franska regionen Languedoc-Roussillon för att besöka vingårdarna hos Le Domaine de Malavieille.

Förvisso, getingarna är nyttiga och håller ohyra och svamp borta från druvorna eftersom de lockas av jästen som just växer till under sommarens varma dagar, men ändå. Nåväl, på väg mot vingårdarna och familjen Bertrand. Bara några små stop först.

Jag andas morgonluft och blir nästan salig. Om jag önskar något så är det att alla någon gång i livet får besöka Languedoc-Roussillon i södra Frankrike. Man blir inte förvånad att Lonely Planet har korat den här regionen som det bästa stället i världen att besöka under 2018.

Man tappar verkligen andan. Böljande lummiga sluttningar med vingårdar, vid kusten samma blåa medelhav som grannen Côte d’Azur fast billigare, det franska klimatet som verkligen har ett väder att skryta om och dessutom riktigt – och då menar jag RIKTIGT – goda ostar som den krämiga, mjuka och milda getosten Tomme des Pyrénées och Tomme des Pélardon med sin nästan mousseliknande konsistens eller Roquefortosten som har sitt ursprung här. Båda ostarna bär förresten Appellation d’Origine Controllee (AOC) på etiketten. Så mycket tycker man om ost här. Och vinet kommer jag till alldeles strax. Sist men inte minst dessa coola fransmän med baskrar som nonchalant rycker på axlarna och säger C’est la vie när man frågar något. Ni vet.

Det finns så mycket coolt att titta på. Nationalparken Cevennes eller Cité de Carcassonne, den medeltida staden med det romantiska törnrosa-slottet som alla gånger varit Disneys förlaga och som idag finns på Unescos landarvslista, bara detta gör så att man tappar andan. Vill du bara koppla av så strunta i mobilen. Med stabila och bekväma gympadojor, en bra plats att sova, stor aptit och ett glatt humör kommer man långt i den här regionen.

Le Domaine de Malavieille ligger lite nordväst om det kosmopolitiska bruset och staden Montpellier och jag hinner med några tapas och ett glas av regionens naturliga viner på La Cave St Martin i Roquebrun där det finns en stol i skuggan på terrassen med utsikt över landskapet.

I bilen på väg till paret Madame och Monsieur Bertrand så tänker jag på den organiska vinframställningen och det enorma utbudet av druvor som odlas på Le Domaine de Malavieille och på deras gårdar som ligger lite utspridda här och där. Hela 17 druvsorter, vita och röda druvor och en del vinstockar ’vieille vignes’ som är upp till 90 år gamla.

Här pratar vi bio-odling och livsharmoni i stort format och man har en Demeter-certifiering och en Bio Bio för ekologiskt jordbruk redan 2003.

Madame Bertrand brinner för sina organiska viner. Man använder inga kemiska medel alls. Här är det djurgödsel som gäller och sprids över 70 hektar. För att stimulera tillväxten blandar man ner pulveriserat horn i jorden, allt enligt Rudolf Steiners läror. Egentligen är det väldigt spännande att gå helt organiskt från a till ö med månkalender och stjärnkonstellationer, bevattning med regnvatten, handplockade druvor. Och på vingården lunkar hästar. De gamla vinstockarna kan inte stå upp mot jordfräsningsmaskiner i alla fall. Slår vad om att man till och med gillar ilskna getingar.

Vinet jag vill att ni ska prova finns i en systembutik på Drottninggatan i Stockholm, annars får man beställa. Men det är det väl värt!  Chateau Malavieille Alliance (2662) är gjort på Syrah och Grenache. Hur har man lyckats att få till ett så stramt men ändå fylligt rödvin med silkeslena tanniner? Detta vin har en stilig smakprofil som jag beskriver som en nyanserad mustighet med en generös söt, nästan syltig smak med en mörk röd bärighet, en gnutta lavendel, och toner av peppar och lagerblad. Bra balans och trevliga rostade fattoner tillsammans med dessa juliga smakegenskaper som gör vinet perfekt till julens alla kötträtter och desserter. Eller tänk lammgryta med lagerblad och peppar. Eller ostar. Bara godis, eller hur? C’est la vie.

Similar Posts