Det var i slutet av 90-talet som Cristiana började jobba tillsammans med sin far Siro på familjeföretaget Az. Agr. Bettili och vingårdarna. Cristiana är en passionerad själ och en duktig vinmakerska. Hon sätter likhetstecken mellan livskvalitet och omtanke om vår miljö. För henne är omtanken om miljön inte en övergående trend. För henne är det en omöjlighet att framställa vin utan att välja att bedriva ett organiskt jordbruk och producera viner som värnar om vår omgivning och främjar en biologisk mångfald.

Förutom de egna vingårdarna köper  Cristiana Bettelli upp och omvandlar andras vingårdar till ekologiska jordbruk för att driva dessa vidare i linje med den affärsfilosofi som hon själv vill ha och kan stå för. Cristiana är kvinna och en starkt oberoende vinproducent som satsar fullt ut på sina ekologiska viner främst i Venetien som är hennes hem.

I Italien finns ett organ som kontinuerligt ser till att vingårdarna följer de lagar som gäller för certifieringen BIOS under hela produktionsprocessen från druva till flaska. Alltså: hos Cristiana arbetar man inte med kemiska gödningsmedel av något slag, inte herbicider och insekticider och inte genmanipulerade organismer. För Cristiana innebär det valet att vara stolt fri och att kunna utveckla.

I de viner som Cristiana Bettili har i sin Cristiana Collection, den vinportföljen som kallas för organic fashion wines, representerar vi i Sverige Cristiana Bettilis vinportfölj med det ekologiska vinet Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore  (3040)   

Detta vin som är populärt över hela världen är en ganska ljus röd Valpolicella med en elegant bouquet och är ett härligt lättdrucket vin med fin fatkaraktär. I glaset en vacker komposition av mogna moreller, söta hallon, mörka körsbär, torra russin och kryddig muskot, allt med drag av choklad. Avslutningen är fruktig och eftersmaken behagligt lång.  Denna Superiore är ett lite mer komplext och fylligt vin och en Ripasso. Druvklasarna läggs försiktigt i ett lager i trälådor och torkas 3-4 månader.

Detta är också ett handskördat vin som är så ursprungstypiskt för Valpolicella och dess torkade appassimentoviner av de riktig gamla inhemska druvorna Corvina, Rondinella, Molinara och Oseleta, samma druvor som i vår kära Amarone.

Corvina har odlats i Valpolicella sedan 300-talet och återfinns i lite olika varianter och kloner. Corvina är den klassiska druvan. Druvorna Corvina Veronese och Corvinone är när släkt och i princip samma resistenta druva och som tål lite kyligare väder eftersom den har ett tjockt skal. Det gör den perfekt för att torka enligt appassimentometoden.

Rondinella är också en anpassningsbar druva som tål en del väder och även olika jordmåner och har god resistens mot sjukdomar och mögelangrepp. Tjockt skal, bra torkningsdruva.

Molinara är druvan med det tunna skalet. Den ger därför inte särskilt mycket färg men tillför mjukhet, lenhet och rundhet och det gör den till en mycket trevlig blanddruva.

Sedan försöker man även väcka liv i några andra äldre druvor bland annat Oseleta och på så sätt får dessa druvor en revival. Det finns även några andra äldre aromatiska druvor som man får använda upp till 10%  av respektive blanddruva.

Vindrickaren gör förstås också ett medvetet val när man väljer denna ekologiska Valpolicella Ripasso Superiore och et mycket gott val enligt vår mening. Förslagsvis kan du prova vinet till en tryffelpasta eller en vitlöksdoftande grillad lammkotlett och bara njuta!

Top picture borrowed from #Plozner tweets.

Similar Posts