För något år sedan tog jag mig till några avlägsna hörn och delar av Italien som jag länge velat besöka. En klar favorit blev nog en region som heter Dogliani, i Piemonte och som är känd för sin Dolcetto. Utan tvekan så producerar man här några av världens bästa Dolcettoviner. Om folk bara visste vad jag fick smaka på.

När man talar om de fina italienska röda vinerna från Piemonte så tänker man nästan alltid osökt på – och med rätta förstås – Nebbiolo och Barbera. Eller Barolo och Barbaresco. Sällan kommer druvan, Dolcetto på tal. I alla fall inte så ofta i Sverige. Men det finns underbara Dolcettoviner i Piemonte ofta kring kullarna nära den lilla staden Dogliani, strax söder om Barolo, där producerar man de allra bästa Dolcetto-vinern. Det är verkligen värt en omväg och en kvarts extra bilresa söderut från Barolobyn Monforte d’Alba, en väg som går otroligt fort att åka.

Många av dessa Dolcetto-viner ligger i paritet med samma kvalitetsklass som Nebbiolo och Barbera, om folk bara visste.  Man behöver bara veta var man ska leta och vad man ska leta efter. Om folk bara visste …

Många beskriver Dolcetto som motsatsen till Barolo, men det är inte riktigt sant. Dolcetto är ett friskt lätt vin, mycket fruktigt och har någon procents lägre alkohol, jämfört med en mustig barriquelagrad mörk Barolo. Ändå lyckas man göra Dolcettoviner som bjuder på minst lika goda matkvaliteter, de känns på något sätt ändå rustika, jordnära och ibland har de en trevlig kryddig karaktär.

Dolcetto behöver klimatcoola kullra för att trivas och ganska höga höjder, annars skulle vinet inte få en sådan  fantastisk aromatisk profil, så druvan passar att växa i området just här.

Om vi nu pratar klarspråk om det här med kvalitet och om Doglianiviner av druvan Dolcetto så finns de redan dokumenterade så långt tillbaka som på 1400-talet, och det är själva verket så att de idag rankas på samma nivå som Barolo DOCG och Barbaresco DOCG, liksom Barbera d’Asti DOCG.

Dolcetto från Dogliani kan klassificeras som Dolcetto di Dolgiani Superiore DOCG eller helt enkelt Dogliani DOCG som är detsamma. Dogliani fick sin DOC-status 1974 och sin egen DOCG 2005.

Nu finns det väldigt få Dogliani viner i Sverige. Jag ser att det bara finns två i öppna sortimentet på Systemet. Vår Dogliani Superiore (6377) från kände Fabrizio Fabiani på vingården Azienda Conzia är ett av dessa viner. Priset är 159 kr. Om folk bara visste hur gott det är så skulle det bli en rykande åtgång och köerna milslånga på Systemet!

Prova detta förstklassiga vin och du möter ett fräscht och trevligt fruktdrivet vin i en ljus rubinröd färg. Mycket druvtypiskt trots att inte alla Dolcetto skapas och smakar lika. Dolcetten från Dogliani har alltid blivit tydligt annorlunda än de andra: större, jordigare, mer strukturerad och mer komplex, med ett bredare spektrum av aromer, någon procent mer alkohol och något mer uttalade en mjuka och lena tanniner. På grund av detta blir det vanligtvis lite lagring på österrikiska ekfat. Ett Superiore måste måste ha lagrats i minst ett år. Den mörka frukten består av svarta körsbär, blåbär och plommon som med Fabrizios erfarenhet och känslighet balanseras med toner som lakrits, kanel och lite örtig kryddighet.

Vinet passar nästan ihop med vad som helst i matväg: italienskt alla gånger, nästan allt -antipasti, pasta, risotto och lagrade ostar. Man behöver inte oroa sig för vad man ska para ihop med eller bara spara det till särskilda rätter.

Jag är glad att presentera denna Dogliani Superiore DOCG för dig eftersom vinet är lite kult och har en massa fördelar: den mysiga fruktkompotten, fin avvägd syra med tanniner, en bra matackompanjatör, ett vin som passar olika stämningar, glada dagar, trista dagar, till höstgrytan, på julbordet, till sommarens grillfester – du ser bilden framför dig – och dessutom till ett bra pris! Du kommer gilla det här läckra vinet! Riktigt, riktigt mycket!

Om folk bara visste….

Similar Posts