efterrätt

Påsken är en glädjens högtid, men detta år kanske vi hellre firar påsk tillsammans med den närmaste familjen eller ensamma, istället för att klä på oss finkläderna och rusa ut på restaurang. Stanna på plats, via Zoom an vi äta middag tillsammans över internet men är knappast samma sak som att få kramar från vänner och familj. Märker ni att påsken i år är lite avskalad?

Medan vi petar bort guldpappret och tuggar på chokladharen planerar vi maten. Vår traditionella påskmiddag kommer förmodligen heller inte att vara lika lyxig som tidigare år, men det betyder inte att det inte kan servera en intim, trevlig och god middag i alla fall.

Med lite sill, ägg, lax, par lammkotletter, lite rostade potatis och ett gott vin så är saken biff.  Ett gott fatlagrat rödvin med röda smaker, plommon, svarta vinbär, choklad och vanilj eller ett vitt vin, uppfriskande och elegant, med en klassisk liten smörig konsistens, tropiska frukter och en antydan av ek… eller varför inte ett hjärtligt, mousserande vin som är lite torrt, med inslag av äpple och vanilj?

Gör du som jag och väljer din favoritdruva eller det mest populäraste vinet? Jag tvekar inte en sekund på det! Ett vin från norra Rhône eller från Chianti eller druvorna Sangiovese, Syrah och Riesling kan aldrig bli fel på en middag.

Men hur gör vi med desserten?!!

Alltid lika svårt att välja ett schysst vin som kan bli ett middagskomplement till efterrätten. Men vi har faktiskt en bra variation av dessertviner som du, oavsett var du bor, nästan kan plocka direkt på systemhyllan.

Menota

Nobelvinet Château Menota 2018 – ett dessertvin till superpris!

Eleganta och söta Château Menota är ett klassiskt, sött dessertvin i Sauternesstil från klassiska Bordeaux. Kallas för Nobelvinet eftersom det serverades till efterrätten på Nobelmiddagen 1990 och vinet har varit en svensk favorit sedan dess. Ett rikt och fylligt vin av druvorna Sémillon, Sauvignon Blanc och Muscadelle ger en intensiv, fruktig bouquet av torkade aprikoser, ananas och apelsinskal samt litchipuré med en nyans av len honung, marsipan och vanilj, en också några stänk av ädelröta. Passar inte bara till frukt, efterrätter och glass men också till salta, lagrade grönmögelostar och typiskt till getost med fikon och mandel. Finns i hel- och halvflaska, 149 kr / resp 99 kr.

chacabuco flaska

Chacabuco Chenin Blanc 2020 – en prisvärd smakbomb!

Naturliga och lättare vin på 7,5% är Chacabuco från Argentina som är ett Dulce Natural vin som alltså är ett vin med en kraftfulla fruktsyra och en sensuell sötma, gjort på den söta druvan Chenin Blanc. Således är ett naturligt sött, vitt vin utan tillsatt raffinerat socker. Krispigt sötare vin med fruktiga, blommiga nyanser av äpple, aprikos, ananas och grapefrukt som sammansmälter med toner av grädde och torkad halm. Sötman avslutas med en integrerad örtig finish av dragon. Superbalanserat med smidig syra som passar till både söta desserter och smakfulla, lagrade ostar. 750 ml/89 kr

Moscato

Castiôn Moscato d’Asti 2019 – lyx för under 100-lappen!

Moscato av muskatdruva från Asti i Piemonte kommer detta perfekta aperitif- och dessertvin med mjuka och lätta bubblor som ger en flott feeling och sätter en söt finish på den elegantaste middagen! Placerar sig nog som ett av de populäraste dessertvinerna med sin friska sötma. Alkoholhalten är låg, endast 5,5% och inget raffinerat socker i den här flaskan heller!  Parfymerade aromer fyllt med smaker av fruktcocktail, citrusskal, päron, grapefruktjuice, vita blommor och några stänk av honung. Lättare mat som prosciutto-insvept melon, desserter, krämiga ostar eller paj – allt fungerar lika bra. 750 ml / 95 kr

Similar Posts