Om jag säger Herbie Hancock, Billie Holiday, Louis Armstrong, Duke Ellington, Jon Hendricks, Miriam Makeba, Dizzy Gillespie, Modern Jazz Quartet, Oscar Peterson, Anita O’Day, Chick Corea … vad tanker du på då?

Dianne Reeves at Monterey Jazz Festival

Jag tänker på Monterey i Kalifornien och på att dessa musiker bara är några av de hundratals jazzlegender som under åren uppträtt på Monterey Jazz Festival och den instiftades av radio- och tv-legenden Jimmy Lyons.  Tillsammans med Dave Brubeck övertalade han kommunfullmäktige att få hålla festivalen. Den blev självklart en succé. Sedan 1958 har världens främsta jazzmusiker uppträtt i Monterey.

Varje år lyfter man fram en unik artist. Såg att detta år skulle bland annat då Dianne Reeves uppträda. Hon har fått 5  Grammys i vokal kategori. Det är alltid en riktig show när hon uppträder och vet du inte vem hon är så tänk på soundtracken och George Clooneys Oscarsnominerade film Good Night och Good Luck. Jag tycker personligen att få höra Dianne Reeves är värd en resa dit. Här kan du läsa mer om årets festival. 

Fisherman’s Wharf

Vi på Concealed Wines har sedan några år tillbaka starka kopplingar till Kalifornien och Monterey. Vår producent Scheid Family Wines finns där och det finns mycket att upptäcka i regionen!

Monterey har alltid varit en populär turistdestination. Kommer du dit så unna dig några dagar och hyr en bil för att åka runt och uppleva havet och solen som alltid finns här bland annat Big Sur och 17-Mile Drive vacker, vacker natur längs med hela kusten.

Platser som Cannery Row nere vid vattnet där man innan 1973 hade massor av sardinburkfabriker och som idag en fantastisk och underbar scenisk plats när man omedelbart tänker på John Steinbecks roman med samma namn där han beskriver kvarteret som ”en dikt, en stank, ett skorrande ljud, ett ljussken, en ton, en vana, en nostalgisk feeling, en dröm.”

Missa inte heller Fisherman’s Wharf med alla sina unika små restauranger, med de godaste fiskrätterna du någonsin kommer att äta och inte minst, smaka på alla de läckra vinerna som an tillverkar här. Då Monterey har ett relativt coolt klimat, så är utbudet av lokala viner helt fantastiskt!

District 7 Collection

Jag tänker också på berömda District 7 i Monterey AVA och familjen Scheid med pappa Al som förverkligade en dröm här 1972 och idag äger 11 flertalet certifierade vinlägen där man odlar och arbetar med en sällan skådad hållbarhetsstrategi. Här i sjunde druvdistriktet, District 7, förvandlar man smakfulla druvor till riktigt smarriga viner av druvor som Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Chardonnay och Cabernet Sauvignon.

Scott och Nancy Sheid

Till Sverige har vi tagit med oss deras stiliga District 7 Chardonnay (70893) som finns att beställa på Systembolaget samt den härligt kryddade, nyanserade District 7 Pinot Noir (6578)  med fatkaraktär, ett rödvin som snabbt blivit en storsäljare och som du hittar på hyllan.

CEO hos Sheid Family Wines är idag sonen Scott Scheid. Jag gillar den killen, han är en av pionjärerna inom vinindustrin i Monterey och har otroligt mycket pondus. Han har varit chef för California Association of Winegrape Growers i 9 år och ordförande för Monterey County Vintners och Growers Association. Men just det, du har säkert hunnit gissa. Han är även ledare för Monterey Jazz Festival och självklart även officiell sponsor för festivalen.

Så vi går tillbaka till Jazzfestivalen tillsammans med Scott och Nancy Sheid där Scott berättar personligt om festivalen i en film <<här.

Similar Posts