Varje enskild person i ett arbetsteam räknas på en vingård. Varje person är unik och bär på en unik kompetensbank. Men för att arbetet ska klaffa till 100%, så måste de anställda trivas och inte minst, få utvecklas i jobbet. En tuff uppgift för vilken chef som helst!

Vi ska besöka familjevingården Lammershoek i lummiga Aprilskloof, en dal i Western Cape i Sydafrika för att få lite inspiration för den uppgiften. På vingården på 177 hektar med 50 hektar vinodlingar bor 60 anställda som, förutom säsongsarbetare, jobbar hos Lammershoek året om och deras familjemedlemmar, både äldre och barn, och en del har jobbat här i hela sitt liv och vissa har bott här i flera generationer.

Precis som hos alla företag är det viktigt att de anställda trivs och utvecklas på jobbet – för att skapa lönsamhet. På en vingård kan ibland varje moment vara kritiskt, året om, 365 dagar. Allt ska fungera smidigt, varje arbetsuppgift ska göras och varje schemalagd tid ska hållas. Och skapar man engagemang, så förstår alla anställda, VARFÖR de utför ett jobb och HUR just de bidrar till att vara en kugge i hjulet. På Lammershoek har man främst fokuserat på två riktningar:

Familjen och boendet – livet måste fungera!

Några saker man har gjort för att skapa trygghet:

  • registrerat ett eget daghem med plats för 50 barn och barn från andra närliggande gårdar i området är också välkomna
  • barnen i skolålder körs tryggt till skolan varje dag
  • skapar kulturella aktiviteter som till exempel en musikskola, där barn lär sig spela gitarr, munspel och trummor
  • en ekologisk grönsaksgård med väletablerade grödor och de produkter som inte används, kan säljas 
  • ytterligare socialt stöd och personlig utveckling hos Goedgedacht Training Center i Malmesbury
Jorrie och teamet

Arbetet – kompetensutveckling!

Winetech-studiegrupper – teamet i vinkällaren deltar regelbundet i workshops och vinmakare Jorrie Du Plessis menar att genom dessa projekt ser de anställda varför de är en integrerad del av ett team. Det leder i sin tur till bättre informell kommunikation för att förbättra kompetensutvecklingen. Det är viktigt att för hans team att kunna identifiera fel och kunna ge feedback sinsemellan och övningarna har gett positivt självförtroendet hos var och en. Jorrie anser att han och hans assistenter är ett starkt team.

Väletablerade mentorrelationer – kunskapsöverföring mellan Jorrie som mentor och hans assistenter är en viktig del för att jobbet ska fungera smidigt. Var och en tar sedan i sin tur över sitt ansvarsområde och överför kunskap till de som arbetar där. Då många inte har ens slutfört hela skolgången, spelar detta en stor roll för att kunna nå och utveckla personlig framgång i jobbet.

Det är intressant att ge ett annat perspektiv på vingårdarna i Sydafrika än den man ofta får höra. Precis som hos Lammershoek skapar många vingårdar en hel del för att utveckla sina anställda, för att de ska få förutsättningar för att göra ett bra jobb.

Inte konstigt att vinet Lammershoek White Mysteries smakar så bra! Detta är ett smakfullt och torrt vitt vin med aromatisk och spänstig syra är så gott! Vinet har en spännande druvsammasättning, där den dominerande druvan Chenin Blanc som med druvorna iognier, Chardonnay och Marsanne och den röda Hárslevelü, ger vinet en personlig karaktär och mycket en stilig profil.

Lammershoek White Mysteries har en stram balans och en charmig fruktpalett av frisk citrus och exotiska frukttoner med en svag en ton av kardemumma, toppat med en aning honung och grahamskex och nötter. En mineraliskt finish med toner av ekfat känns helt rätt!     

Så visst smakar vinet bättre när man ser att rättvisa, utveckling och engagemang går åt rätt håll?

Similar Posts