omslag pet nat prosecco

Nyhet på Systemet för en höjdar-prosecco Pet Nat Prosecco och Vino col Fondo – en Prosecco som är så olik alla andra Proseccos som du smakat någonsin. För just nu är allt som är naturligt supertendigt!

Vino col Fondo Dei Pianari

Har du hört om Pet Nat? Avkortning för franska Pétillant Naturel som betyder ’naturligt bubblande’ viner. Col fondo är det italienska svaret på Pet Nat. I korta drag så produceras både Pet Nat och Col fondo genom att vinet får jäsa i flaskan utan att man separerar fällningen från vinet. Det buteljeras innan den första jäsningen är klar och koldioxid skapar bubblorna i flaskan av druvornas naturliga sockerarter.

Pet Nat Prosecco flaskor

Vino col Fondo Dei Pianari

Denna härligt naturliga Prosecco kommer från det kända Prosecco-distriktet Valdobbiadene som ligger i vinregionen Veneto.

Först – en smidig kapsyl – bara att öppna som vilken annan läsk som helst – men det är vin! Lite mer funkig, pärlande än mousserande och en väldigt god och genuin Prosecco, precis som den ska smaka och har smakat sedan 1800-talet.

Här hittar vi en spännande, grym syrlig doft och smak, med jästiga toner. Man kan kalla detta för en ursprunglig och traditionsenlig variant av Prosecco. Ofiltrerad och lite grumlig. När det står ”Col Fondo” så tillverkas den helt utan dosage: detta är alltså en mycket torr Brut Nature, rikare och med mer struktur. Som brukligt för Prosecco är vinet lite lättare med 11%.

Pet Nat - öppnar kapsyl

Och det blir överraskande gott och fräscht med lite salt och sött i kombination. Denna Prosecco är mjuk och harmonisk i smaken med pärlande inslag av päron, mandel, honungsmelon och citrus. Förvänta dig en behagligt fruktig och kvardröjande finish.

Inte så konstigt att just denna producent har koncentrerat sig på att tillverka Pet Nat Prosecco. Familjen Vedova har gjort viner sedan 1800-talet och främst DOC-viner på Prosecco-druvan Glera och de kan allt om den urgamla metoden!

Vino col Fondo Dei Pianari blir en garanterad superhit tillsammans med skaldjur – eller varför inte kräftor, ostron, musslor …? Och vill du äta lättare som kyckling-, fisk- eller vegorätter så går det också alldeles utmärkt.

Vino col Fondo Dei Pianari ingår från och med denna månad i det fasta sortiment på Systembolaget.

Vino col Fondo Dei Pianari | Art.nr: 2301 | Pris: 129:-

Frågor och svar

Hur gör man med sedimentet i flaskan är det farligt?

Absolut inte, men det kanske inte är så kul? Öppna flaskan och häll upp till du ser lite sediment, sedan bara lämna kvar i flaskan.

Är denna Prosecco verkligen en Pet Nat?

Vinstilen Col fondo klassas som Pet Nat och är en italiensk anrik tillverkningsmetod för mousserande vin som det gjordes förr i tiden.

Vad betyder Pet Nat?

Pet Nat är en avkortning för franska Pétillant Naturel som betyder ’naturligt bubblande’.

Tillverkas de på samma sätt?

Både Pet Nat och Col fondo tillverkas genom att vinet får jäsa i flaskan utan att man separerar fällningen från vinet. Det buteljeras innan den första jäsningen är klar och koldioxid skapar bubblorna i flaskan av druvornas naturliga sockerarter.

Vilka druvor används för viner Col fondo?

Enbart prosecco-druvan Glera.

 Läs mer om våra viner med lägre alkohol:

Similar Posts