Mousserande viner kan man göra fantastiska cocktails av och det finns många bra recept att välja mellan, så det finns säkert en bubblig cocktail för alla smaker. Man kan välja mellan att göra en elegant, läcker cocktail som den fruktiga, klassiska favoriten Bellini eller prova dig fram till nya cocktailskapelser som har en liten slappare och skön stil. Det kanske beror på tillfället när den saka serveras och på glaset som den serveras i.   

När det gäller mousserande viner kan man faktiskt använda alla typer av bubbelviner, inte enbart champagne, utan cava, prosecco och andra typer sparkling viner från nya världen. Det finns faktiskt knappast någon lättare cocktail att göra på några minuter!  Vi har skakat och blandat ihop några nya och klassiska skapelser med hjälp av två olika mousserande viner, en Sparkling Chardonnay och en lite sötare Moscato. Här en kort presentation:

Tobacco Road Sparkling Chardonnay (nr 7942) är ett mousserande vin från Australien, en elegant Chardonnay till superpris, en bra bit under hundralappen, så du kan göra många cocktails! Smakar ljuvliga dofter och smaker av lime, aromatiska knoppar av äppelblom och syrliga päron med några stänk av honungsmelon och fräscha sommarörter. Känns friskt med mineraliska toner i gommen.

Italienska Castiôn Moscato d’Asti 2020 (nr 7873) är en frisk, fruktig och lite blommiga dofter med naturlig sötma. Ett aromatiskt mousserande vin som doftar av vita blommor och färska frukter som päron, citrus och några stänk av honung och läder. Vi ger vinet beröm för en väl sammanhållen struktur och bra balans, ett trevligt och pärlande vitt vin med en rund och fyllig smak och en fräsch finish. För dig som vill ha en sprudlande och lättare drink, endast 5,5 %.

Den klassiska Bellinin

Detta är nog den mest populära drinken som föddes i Venedig på 40-talet som görs på bubbelvin och persika! Gå till matbutikens barnmatshylla och titta bland barnmatsburkarna. Där finns både persikopuré och annan kul fruktpuré som du kanske känner för och du behöver inte göra en traditionell Bellini på persika. För 2 glas tar du

 • 4 msk välkyld fruktpuré
 • 30 cl väl kyld Tobacco Road Sparkling Chardonnay

Häll purén i 2 flöjtglas och fyll på med lite av vinet och rör om. Häll på resten och garnera med en skiva av den frukt som du gör din drink på!

Micke hjälp mig!

Liten twist på den klassiska Moscato drinken Negroni från Piedmont i Italien, här med läckert sockrade, röda vinbär och med röd saft av hallon, jordgubbar eller vinbär stället för Campari. Till två drinkar tar du

 • 2 dl Castiôn Moscato d’Asti
 • 4 dl röd utblandad saft  
 • krossat is
 • röda vinbär

Blanda allt i en shaker med is, sila isen och häll upp drinkarna martiniglas. Häll eventuellt lite mer Moscato i glasen. Doppa vinbären i drinken och sedan strösocker och garnera.

Hugo

Hugo är en drink med flädersaft och bubbel och vi har gjort med med Chardonnay men du kan lika gärna göra den lättare och ta Moscaton! Har du inte flädersirap kan du ta ren, koncentrerad fläder saft.  Till 2 glas

 • 4 cl kyld flädersaft eller flädersirap
 • 30 cl kyld Tobacco Road Sparkling Chardonnay
 • några droppar koncentrerad limesaft
 • krossad is
 • 2 + 2 kvistar citronmeliss (eller mynta om du hellre vill)

Plocka bladen av 2 kvistar citronmeliss, muddla bladen. Häll i flädersaft och limesaft samt krossad is i en shaker. Sila och häll i 2 glas. Fyll sedan på med Chardonnay och garnera med en kvist citronmeliss.

Salty Dog Rosé

En riktig citrusdrink med blodapelsin och den söta Moscaton blir en bra kombo.  Drinken är en twist på Salty Dog Rosé som de heter eftersom blodapelsin ger en nätt rosa ton!  Egentligen ska det vara en rosa saltkant upptill kring glaset om du vill. Vi gör den i en karaff!

 • 5 dl blodapelsin, färskpressad
 • 1 flaska Castiôn Moscato d’Asti
 • krossad is
 • 1 näve myntablad
 • rosa Himalayasalt

Strö lite salt på en tallrik och ta en skiva apelsin som du gnider in kanten på tumblerglasen med och sedan doppar ner i saltet. Fyll en karaff med krossad is. Lägg i en näve myntablad. Sila den pressade saften i en karaff och fyll på med Moscato.

Similar Posts