omslag Meursault

Ett riktigt finvin måste man få unna sig från och till ibland och detta vin som vi skriver om idag är en Chardonnay som kommer i en halvflaska, Pierre Bourée Fils Meursault 2019, som jag presenterar lite längre ner i texten. Producenten är Pierre Bourée Fils i Gevrey-Chambertin, i vackra Bourgogne, en intressant och mycket prisad vinfamilj som länge skapat kvalitativa röda och vita viner. De kända vinområdena här bland annat Gevrey-Chambertin och Meursault är också spännande, för här gör man några av de mest eftertraktade vinerna i världen.
I Gevrey-Chambertin en liten vinby i Bourgogne-distriktet verkar vinfamiljen Vallet och detta vinområde, i Gevrey-Chambertin, är hem för nio Grand Cru vingårdar som producerar några av världens mest prestigefyllda och dyra viner.  

Meusault

Men först lite om Pierre Bourée Fils…

Louis Vallet är tredje generationen som idag tilsammans med sönerna driver vinproducenten Pierre Bourée Fils. Det var gamle Louis farbror som hette Pierre Bourée, som började allt år 1864. men nu lir det invecklat med alla namn. 1945 tog Louis son, Bernard Bourée över och efter honom kom Louis Vallet.

Det finns också en fjärde generation som nu för dessa eleganta prestigeviner vidare, för Louis har två söner Jean-Christophe och Bernard som är vinmakare och Bernards son, som också heter Louis… men på skylten ovanpå porten står det fortfarande Bernard Bourées namn. 2012 valdes denna vinfamilj till French Wine Producer of the Year och det vill inte säga lite, då IWSC är ett garanterat internationellt riktmärke för kvalitetsviner.

Pierre Bourée Fils är bland de få odlarna som fortfarande har lite Pinot Beurot, Bourgognes svar på druvan Pinot Gris, en druva som det antagligen var finns 5 hektar kvar. Det räcker för sådär ca 500 flaskor.

chardonnay druvor

Det var för 25 år sedan med Clos de la Justice på den västra sidan, som allt började och då med bara 2 hektar i Charmes-Chambertin men sedan dess så har man vuxit med ett flertal vingårdar, bland annat i Meursault, Côte de Beaune. Nu är detta otroligt dyra vingårdar och de är inte stora heller. Nu pratar vi små skördeuttag, handskördade druvor och ibland halvflaskor, som vår Meursault Chardonnay. Meursault ligger mellan byarna Volnay och Puligny Montrachet och precis som i Gevrey-Chambertin, så producerar man här några av världens största vita viner. Familjen Vallet har både Grand Cru och Premier Cru vingårdar i sin vinportfölj.

Chardonnay i Meursault AOC

Merusault är ett unikt vinområde som fick AOC ((Appellation d’Origine Contrôlée, 1970) men hade redan innan dess ett gott anseende för sina viner. Här koncentrerar man sig på främst Chardonnay på att odla och förfina Chardonnaydruvor till kvalitativa viner. Druvorna växer på en bädd av kalksten, en typisk jordmån för Bourgogne. Fastän jordmånen och klimatet säkerligen är perfekt även för att odla många andra druvor, så är det Meursaultviner av den gröna Chardonnaydruvan som fått sin finstämpel på världens mest attraktiva vitvinsappellationer. ’Climats’ kallas de också och inkluderar 19 Premiers Crus.

Meursault flaska

Pierre Bourée Fils Meursault 2019

Detta är ett sofistikerat och elegant Chardonnay-vin med aromatisk kraft, ett öppet, ganska komplext vin med intensiva  dofter av citruskal, saftiga persikor, mogna gula äpplen och varm brioche. Den rostade ekfatstonen samsas med en fruktig eftersmak och fin mineralitet. På gommen är vinet rikt och runt med en rostat nötaktig smak av hasselnötter. Allt noga balanserat med en trevlig pulserande syra och fin, anständig längd.

Meursault Pierre Bourrée Fils är ett typiskt vin som representerar denna härliga förnäma vinstil i världens mest fantastiska vindistrikt. Samtidigt är detta ett mångsidigt vin som passar till fisk, ljust kött, lamm, fågel eller varför inte till en bit gräddig lagrad Brillat-Savarin? Ett långlivat vin som lagrats 16 månader på franska ekfat och kan lagras ytterligare en del år. 

Pierre Bourée Fils Meursault finns endast på 375 ml flaska i Systembolagets fasta sortiment eller så kan det beställas.

Vill du veta mer om Meursault-stilen, så ansluta denna artikel med att lyssna på Cyrus Tchahardehi på Intovino allt om Meursaults viner!

Similar Posts