Oavsett vilken nivå du är på när det gäller viner, väldigt kunnig och petig om det gäller druvor och vinstilar eller om du är en vinentusiast som brinner för goda viner, så kommer du garanterat att brinna för Clayton Fritz viner.

Vingården som ligger i Cloverdale heter Fritz Underground Winery är minst sagt speciell och ägs idag av Clayton Fritz och hans familj består förutom honom av hans söta fru Natalia och deras barn, Cannon, Bianca och Leo.

Den mycket specifika vingården med den moderna vingården byggdes på 1970-talet av Claytons far, Arthur Fritz och det var han som designade den snygga vinproduktionsanläggningen som ligger på – eller man kanske ska säga i – en kulle i den nordligaste delen av regionen Dry Creek Valley. Och detta är inte bara en läcker vingård, helt i ultramodern Gaudi-stil, men den är inhuggen i berget som en unik, underjordisk vinanläggning, där man tagit hänsyn till de druvor som man odlar här och som behöver teknologiskt naturliga och coola temperaturer som är perfekt för produktion för just deras druvor och som sedan får lagra i tankar eller amerikanska ekfat i underjordiska källare. Allt med hållbarhetsfokus, lågenergi, förstås.

Natalia och Clayton Fritz
Natalia och Clayton Fritz

Vingården odlar och arbetar med de känsliga druvorna Pinot Noir, Zinfandel, Cabernet Sauvignon och Chardonnay, men även lite Malbec som främst används tillsamman med de primära druvorna i en blend.

I Sverige representerar vi Fritz vinerna med en gudomlig Chardonnay, Fritz Russian River Chardonnay 2016 (finns på Systembolaget nr 6629) samt ett rött medelfylligt och robust vin, Fritz Estate Dry Creek Valley Zinfandel, ett smakfullt vin med intensiva aromer som bara säljs till restaurang. Just dessa viner är två av vingårdens mest populära viner, näst efter de fantastiska röda Estate Reserva-vinerna, förstås, som man gör på Pinot Noir och Zinfandel.

Fritz viner har gjort sig kända över hela världen som enastående kvalitetsviner under antingen AWA Russian River Valley eller AWA Dry Creek Valley, två av de mest ansedda vinodlingsområdena i Sonoma County, Kalifornien. AWA Russian River Valley är ingen precis liten vindal, här finns ca 70 vingårdar och omfattar 15 000 hektar.

AVA Russian River Valley

Och Fritz Russian River Chardonnay finns ju på Systemet så alla kan få tag på och prova för den som vill. Just detta vin är en exceptionellt fräsch och elegant ljus Chardonnay. Ett komplext vin utan att var tungt och som känns lätt och bjuder på en intensiv aromrik vinupplevelse. Silkeslen med smidiga toner av flinta, mysig ek och mjuk citrus samt äpplen, en dov örtighet med lite vanilj. Självklart har vinet fått bra kritik hos de svenska nitiska och duktiga vinrecensenterna.

Skulle man ha vägarna förbi Sonoma, så är denna vingård mycket trevlig att besöka. Trots det unika vineriet och de mycket kända vinerna, så finns här ingen uppstyltad snobbism, utan vara en trevliga, en avslappnad och familjär jänkaratmosfär där besökare både kan njuta av en fantastisk omgivning eller ta en tur runt den häftiga vingården och prova de eleganta vinerna och äta en bit mat. 

Det är förresten Claytons fru Natalia Fritz som håller i matdelen och är en underbart hängiven kock. Tycker man om mat, så har kommit helt rätt! Här kan man prova deras egna mycket lyxiga och läckra olivolja eller Natalias egna produkter som hennes Sweet Potato Tomato Sauce, Californian style!

Vi har översatt ett av Natalias smarriga recept som passar utmärkt som god sidorätt eller varför inte som del av en buffé nu i vårsolen? Dela gärna i dina kanaler men ange ©FritzWinery.com

Blancherade gröna bönor med gremolata & parmesan

  • färska eller frysta gröna bönor (haricot verts går bra!)
  • 2 schalottenlökar, fint skivade
  • 2 tsk rivet citronskal
  • 3 msk persilja, hackad
  • 3 msk parmesan, riven
  • 2 msk rostade pinjenötter (ersätt med skivad mandel)
  • 3 msk fin olivolja (Natalia tar sin egen Olio d ’Natalia)
  • salt och peppar

Koka bönorna i saltat vatten i 3-4 minuter tills de är mjuka men fortfarande är krispiga. Rosta pinjenötter i en stekpanna utan olja. Ställ undan.

Lägg sedan bönorna i en skål med isvatten, så kyler du av dem och bevarar krispigheten. För gremolatan blanda och rör ihop hop citronskal, schalottenlök, parmesanost, persilja och pinjenötter i en skål. Du kan göra det för hand eller med stavmixer.Värm en stekpanna med olivolja på medelvärme.

Torka bönorna i kökspapper och lägg dem i stekpannan och slunga runt dem ordentligt i oljan. Lägg gremolatan på bönorna i pannan, salta och peppra. Slunga runt alla en halv minut till….Servera. Hitta mer inspiration på Natalias receptlänk >>här!

Ta hand om er därute!

Similar Posts